ΆρθραΗμερομηνία: 07-09-2014 Νεοφυείς Επιχειρήσεις: Βιώσιμη Ευκαιρία ή Φούσκα;

Νεοφυείς Επιχειρήσεις: Βιώσιμη Ευκαιρία ή Φούσκα;


«Νεοφυείς Επιχειρήσεις: Βιώσιμη Ευκαιρία ή Φούσκα;»

 

Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Επιχειρηματικών Ιδεών στο χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (BeatIT) που διοργανώνεται από το Παράρτημα Μακεδονίας Θράκης της ΕΠΥ της οποίας Πρόεδρος είναι ο Καθ. Παναγιώτης Κετικίδης, Αναπληρωτής Διευθυντής στο CITY College, Διεθνές τμήμα του University of Sheffield και σε συνεργασία με το CITY College, Διεθνές Τμήμα του University of Sheffield, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, με υποστήριξη από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), την Innovation Farm, την GDG Thessaloniki, το Coho-Coworking, με χορηγούς την ka-business και την ErgoQ υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014, στο ξενοδοχείο ΜET στη Θεσσαλονίκη η 3η και τελική φάση του διαγωνισμού και στη συνέχεια της εκδήλωσης ακολούθησε Στρογγυλή τράπεζα με αντικείμενο:

 

«Νεοφυείς Επιχειρήσεις: Βιώσιμη Ευκαιρία ή Φούσκα;», της οποίας συντονιστής ήταν ο κος  Andreas Baresel-Bofinger Ερευνητής και Διδακτορικός φοιτητής στο ερευνητικό κέντρο SEERC του CITY College, Διεθνές Τμήμα του Πανεπιστημίου του Sheffield.

 

 Στην Στρογγυλή τράπεζα συμμετείχαν οι παρακάτω αξιότιμοι προσκεκλημένοι:

·      Θεόφιλος Μυλωνάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ)

·         Άγγελος Μαγκλής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΤΛΑΝΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Α.Ε.

·         Νικόλας Τακάς, Πρόεδρος Θερμοκοιτίδας ΘΕΡΜΗ Α.Ε.

·         Adriane Thrash, Συνιδρυτής της Innovation Farm

·         Απόστολος Κρητικός, Συνιδρυτής της Social Mind

·         Εμμανουήλ Ζούτας, Εκπρόσωπος νικήτριας ομάδας διαγωνισμού BeatIT, Onatros

·         Σταύρος Μίκρογλου, Εκπρόσωπος νικήτριας ομάδας διαγωνισμού BeatIT, Onatros

Συντονιστές:

·         Andreas Baresel-Bofinger, CITY College, Διεθνές Τμήμα του University of Sheffield, SEERC

·        Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου, Αναπλ. Καθ. Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Παν. Μακεδονίας

 

Περίληψη Στρογγυλής Τράπεζας:

- Οι νεοφυείς επιχειρήσεις δεν αποτελούν "φούσκα". Ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι είναι μια καινούργια ιδέα και χρειάζεται χρόνια για να ωριμάσει και να πετύχει όπως γίνεται σε μεγάλα οικοσυστήματα, έχοντας ως πρότυπο παράδειγμα την ίδρυση και εξέλιξη της Google.

- O όρος των νεοφυών επιχειρήσεων δεν είναι γνωστός στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι νέοι έχουν ιδέες, αλλά το λάθος που κάνουν είναι ότι δε βγαίνουν να τις παρουσιάσουν, να λάβουν συμβουλές και να τις εφαρμόσουν στην πράξη. Φοβούνται την αποτυχία, ωστόσο πρέπει να τολμήσουν να κάνουν την ιδέα τους πράξη και να ζητήσουν καθοδήγηση.

- Η επιχειρησιακή κουλτούρα είναι σε αρχικό στάδιο ακόμα στην Ελλάδα. Ωστόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος και μπορεί να καλλιεργηθεί. Οι νέοι άνθρωποι έχουν αρχίσει και φεύγουν από τη λογική του δημόσιου τομέα που επικρατούσε μέχρι τώρα και δε φοβούνται να ξεκινήσουν με τις δικές τους επιχειρηματικές ιδέες. Στην ανάπτυξη της επιχειρησιακής κουλτούρας μπορούν να συμβάλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως είναι οι επιχειρήσεις, το πανεπιστήμιο και η κυβέρνηση, (τριπλός έλικας) αν συνεργαστούν εποικοδομητικά μεταξύ τους.

- Για να ξεκινήσει κάποιος την υλοποίηση μιας ιδέας πρέπει να βγει και να την παρουσιάσει. Είναι σίγουρο ότι η γραφειοκρατία και η χρηματοδότηση αποτελούν κάποιες από τις κύριες δυσκολίες στο εγχείρημα αυτό. Ωστόσο πρέπει να προχωράμε με ότι έχουμε και να γνωρίζουμε ότι, όπως έχει αποδειχθεί, οι νόμοι αλλάζουν ανάλογα με τις τάσεις της αγοράς. Η ανησυχία που υπάρχει για την χρηματοδότηση πρέπει να κατευναστεί και να είναι γνωστό ότι αν η ιδέα είναι καλή και λύνει κάποιο πρόβλημα ή εξυπηρετεί κάποια ανάγκη, τότε θα είναι επιτυχημένη. Ωστόσο στις ομάδες οι οποίες ξεκινάνε να υλοποιήσουν την ιδέα τους πρέπει να υπάρχουν και μέλη που να είναι γνώστες του αντικειμένου σε βάθος. Μένοντας οι εμπνευστές μιας ιδέας στην Ελλάδα φυσικά και μπορεί μια ιδέα να γνωρίσει επιτυχία, αν και σίγουρα όχι με τόσο γρήγορους ρυθμούς όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Παρ’ όλα αυτά, και εδώ μπορεί να επιτύχει μια ιδέα όπως ήδη διαφαίνεται από συγκεκριμένα παραδείγματα.

Πιο συγκεκριμένα, στο Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα "Νεοφυείς Επιχειρήσεις: Βιώσιμη Ευκαιρία ή 'Φούσκα'";  που έλαβε χώρα μετά τις παρουσιάσεις των ομάδων και την ανακήρυξη της νικήτριας ομάδας, προέκυψε ότι:

- Η προβολή των success stories συμβάλλει στη δημιουργία επιχειρηματικής κουλτούρας και επομένως εκδηλώσεις σαν το BeatIT κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

- Η Ελλάδα μπορεί κάλλιστα να παίξει το ρόλο μιας 'θερμοκοιτίδας' νεοφυών επιχειρήσεων δεδομένου ότι διαθέτει ικανό ανθρώπινο δυναμικό. Αναμφίβολα, ωστόσο, απαιτείται η συμβολή της πολιτείας εξαλείφοντας γραφειοκρατικά και φορολογικά εμπόδια.

- Επίσης, επιβάλλεται η επιλογή συγκεκριμένων στόχων προς επίτευξη (ιδανικά ενός κάθε φορά), όπως για παράδειγμα, η απλούστευση συγκεκριμένων σταδίων για την ίδρυση επιχειρήσεων, ή η απλούστευση φορολογικών κανόνων κλπ. Διαφορετικά οι στόχοι επαγγελματικών φορέων παραμένουν ευχολόγια.

- Τέλος, τα Πανεπιστήμια και οι ακαδημαϊκοί μπορούν να συμβάλουν στην όλη προσπάθεια με την καθιέρωση μαθημάτων (εντός μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών) που θα παρέχονται αποκλειστικά από στελέχη της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Το Παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης της Ελληνικής Εταιρίας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΕΠΥ) πιστεύει ότι η ενίσχυση της δραστηριοποίησης των νεοφυών επιχειρήσεων στο χώρο των ΤΠΕ είναι προς όφελος των ίδιων των επιχειρηματιών και κυρίως των νέων ανθρώπων καθώς και εξαιρετικά σημαντική για την εθνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό θα είναι αρωγός σε οποιαδήποτε προσπάθεια στήριξης νεοφυών επιχειρήσεων και θα συνδράμει την πολιτεία σε οποιαδήποτε ενέργεια προώθησης και περαιτέρω ανάπτυξής τους.

ΠΗΓΗ:  http://epy-mathra.gr/

« Επιστροφή


www.Antallaktikaonline.GR - Τα καλύτερα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, ΤΗΛ. 2310-526150
Workers' Samaritan Federation
We help all people...here and now
Women And Health Alliance International
Παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες
Περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ
Διογένης ΜΚΟ: Κοντά στους αστέγους
Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος
Προβάλλουμε τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
Με όχημα τη μουσική!
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Όμορφη γη...όμορφα πλάσματα
Yann Tiersen - Déjà Loin
Μια μικρή ιστορία...
...ανταπόδοσης
Copyright © 2018 Starwalkers