Άρθρα



Ημερομηνία: 12-04-2015 Βουλωτό: Το Πασχαλιάτικο έδεσμα των Βασιλικών Θεσσαλονίκης

Βουλωτό: Το Πασχαλιάτικο έδεσμα των Βασιλικών Θεσσαλονίκης


Στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης*, το Πάσχα δεν ψήνουν τον οβελία σε σούβλες. Ετοιμάζουν το βουλωτό, που ονομάστηκε έτσι επειδή βουλώνουν (σφραγίζουν) τους κτιστούς φούρνους με λάσπη.

Συγκεκριμένα κατά τις 8 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, αφού την προηγουμένη έχουν προθερμάνει τον φούρνο ώστε να φύγει η υγρασία του χειμώνα, ετοιμάζουν τα ταψιά με το κατσίκι, θερμαίνουν τον φούρνο με πουρνάρια, κληματσίδες ή κλαδιά ελιάς και βάζουν μέσα τα ταψιά.  

Η συνήθεια είναι να βάζουν φίλοι και συγγενείς το δικό τους ταψί γιατί αυτοί οι φούρνοι είναι φτιαγμένοι να ψήνουν τέσσερα με πέντε ταψιά ταυτόχρονα.  Είναι σκεπασμένα με κεραμίδες δεμένες με σύρμα για να μην καεί το κρέας από την υπερθέρμανση. Στις 11:00 ανοίγουν τον φούρνο, βγάζουν τα ταψιά, αφαιρούν τις κεραμίδες και προσθέτουν ένα μίγμα ρυζιού (γιομίδι). Ξανασφραγίζουν τον φούρνο και μετά από 2 ώρες το βουλωτό είναι έτοιμο. Φυσικά, στις περισσότερες περιπτώσεις οι παραλήπτες των φιλοξενούμενων ταψιών, είναι εκεί και περιμένουν τρώγοντας μεζεδάκια και πίνοντας.

 

 

Προετοιμασία του φούρνου για να θερμανθεί καλά

 

 

 

Τα ταψιά στο πρώτο άνοιγμα για να προστεθεί η γέμιση του ρυζιού

 

 

 

Το γιομίδι

 

 

 

Ο φούρνος με τα ταψιά που είναι έτοιμα προς παράδοση!

 

 

 

Τελικη φάση: το βουλωτό είναι έτοιμο!

 

 

Το βουλωτό μπορεί να γίνει και στον φούρνο της κουζίνας. Η συνταγή είναι:

ΥΛΙΚΑ

1 ποτήρι ελαιόλαδο

3 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια

1 ματσάκι άνιθος

1 ματσάκι δυόσμος

1 συκωταριά κατσικίσια

10 κιλά κατσίκι

2 κιλά ρύζι καρολίνα

1 χούφτα σταφίδες

½ κουταλάκι τσαγιού κανέλα

½ κουταλάκι τσαγιού μπαχάρι

½ κουταλάκι τσαγιού μαύρο πιπέρι

1 κουταλιά σούπας γεμάτη κόκκινο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα αχνίζουμε σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε ψιλοκομμένο και τον άνιθο με τον δυόσμο και το ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε τη συκωταριά και όλα μαζί τα ροδίζουμε. Βάζουμε το κόκκινο πιπέρι και ανακατεύουμε.

Πλένουμε το ρύζι, το στραγγίζουμε στο τρυπητό και αφού βάλουμε ένα ποτήρι νερό στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το ρύζι, τις σταφίδες, το μπαχάρι, την κανέλα, το μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ρουφήξει τα υγρά. Κλείνουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε στην άκρη. Αυτό το μίγμα ρυζιού είναι το γιομίδι.

Πλένουμε καλά το τεμαχισμένο κατσίκι αφού έχουμε αφαιρέσει τις τρίχες. Βάζουμε αλάτι και κόκκινο πιπέρι (μια κουταλιά της σούπας) και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε (χειροτρίβουμε) κάθε κομμάτι κρέας με το αλατοπίπερο και βάζουμε το κατσίκι στο ταψί με λίγο βούτυρο φυτίνη πάνω από κάθε κομμάτι. Προσθέτουμε 1 ½ ποτήρι νερό.

Σκεπάζουμε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς για μία με μιάμιση ώρα (εξαρτάται από το πόσο λιπαρό είναι το κατσίκι). Μόλις μαλακώσει και αρχίσει να τρώγεται, βγάζουμε το ταψί και προσθέτουμε το γιομίδι, τοποθετώντας το προσεκτικά κάτω από το κατσίκι και στα πλαϊνά του ταψιού. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο και αν θέλουμε σκεπάζουμε τα τεμάχια κρέατος με κομμάτια σκέπης (κοιλιάς). Αφήνουμε για μισή ώρα περίπου μέχρι να σωθεί το νερό.

Το βουλωτό είναι έτοιμο και….καλή σας όρεξη!

 

 

*Τα Βασιλικά βρίσκονται νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, στην κοιλάδα του Ανθεμούντα και η οικονομική του ζωή βασίζεται κυρίως στην γεωργία. Το όνομα το πήρε από τα βασιλικά κτήματα που υπήρχαν στην περιοχή. Λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Βασιλικά βρίσκεται η βυζαντινή Μονή Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας και το Μνημείο προν τιμήν του Καπετάν Χάψα και των πεσόντων της Μάχης των Βασιλικών στις 10 Ιουνίου 1821.

 

Για το StarClassic Radio 

Σαββίδης Δημήτρης

« Επιστροφή


www.Antallaktikaonline.GR - Τα καλύτερα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ "ΑΡΣΙΣ"
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, ΤΗΛ. 2310-526150
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΔΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ"
Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο μας!
Θεατρικός Σύλλογος
Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος
Προβάλλουμε τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
Με όχημα τη μουσική!
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Υπέροχη Ελλάδα...
Copyright © 2017 Starwalkers