ΆρθραΗμερομηνία: 26-04-2015 Ανακύκλωση μαγειρεμένου λαδιού

Ανακύκλωση μαγειρεμένου λαδιού

 

 

 

Ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά λάθη είναι η απόρριψη του τηγανισμένου λαδιού στην αποχέτευση. Εκτός από το περιβαλλοντικό ζήτημα, είναι βέβαιο πως προκύπτει πρόβλημα και στη λειτουργία δικτύων αποχέτευσης. Για το λόγο αυτό προτείνεται η ανακύκλωση βρώσιμων ελαίων.

 

Οφέλη

Όταν τα λάδια που απορρίπτετε στις αποχετεύσεις έρχονται σε επαφή με το νερό, ως ελαφρύτερα αυτού, απλώνονται σε μεμβράνες και στερεοποιούνται και συσσωματώνονται στους αγωγούς αποχέτευσης με αποτέλεσμα το «βούλωμα» τους. Τα έλαια αυτά όμως, είναι ανακυκλώσιμα α υλικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή των «παραδοσιακών» σαπουνιών αλλά και για την παραγωγή βιοκαυσίμων (βιοντίζελ). «Η χρήση των βιοκαυσίμων στη βαριά βιομηχανία είναι πιο οικολογική καθώς εκπέμπουν περίπου 60% λιγότερους ρύπους από το πετρέλαιο»

 

Διαδικασία

Η διαδικασία για την ανακύκλωση είναι αρκετά απλή. Εταιρείες όπως η Spider και η Revive, τοποθετούν ειδικά δοχεία σε επιχειρήσεις, καταστήματα μαζικής εστίασης , ιδιωτικές επιχειρήσεις, ακόμα και δήμους ανάλογα με της συμφωνία. Εκεί μπορούν να απορρίπτουν οι οικολογικά υπεύθυνοι τα χρησιμοποιημένα έλαιά τους. Στη συνέχεια, αφού συγκεντρωθεί ορισμένη ποσότητα, το συλλέγουν με οχήματα και αφού προχωρούν σε καθαρισμό, το πηγαίνουν σε ειδικά εργοστάσια για επεξεργασία σε βιοκαύσιμο. 

 

Αν και δεν έχει ολοκληρωμένο σύστημα κάποιος δήμος, μεγάλοι δήμοι έχουν εφαρμόσει τέτοια προγράμματα κατά καιρούς . Για παράδειγμα, ο δήμος Αθηναίων στο παρελθόν είχε διανείμει δωρεάν δοχεία συλλογής των τηγανέλαιων σε στρατηγικά σημεία. Το όφελος για δήμους και κοινότητες είναι σημαντικό, μειώνοντας το κόστος διαχείρισης των όμβρυων υδάτων.

 

Στο σπίτι

Συστήματα ανάλογα με εκείνα των επαγγελματικών χώρων για τη συλλογή των χρησιμοποιημένων ελαίων δεν υπάρχουν ακόμη για τα σπίτια, με τις ποσότητες να είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Ορισμένα σουπερ μάρκετ δίνουν τη δυνατότητα απόρριψης μαγειρικών ελαίων σε ειδικούς κάδους που βρίσκονται έξω από τα καταστήματα τους. Για παράδειγμα η αλυσίδα ΑΒ. Βασιλόπουλος παρουσιάζεται αρκετά δραστήρια σε αυτό τον τομέα. Η διαδικασία είναι απλή. Στο σπίτι σας συγκεντρώνετε σε ένα πλαστικό ή χάρτινο μπουκάλι το χρησιμοποιημένο λάδι, το μεταφέρετε και το αδειάζετε στους ειδικούς κάδους που υπάρχουν έξω από επιλεγμένα σουπερ μάρκετ. Ακολούθως υπάρχει εταιρεία που το συγκεντρώνει και το μετατρέπει σε βιοκαύσιμα.

 

Και μην ξεχνάτε πως ένα λίτρο λαδιού μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια.

 

Πηγή: flowmagazine.gr

 

 

« Επιστροφή


www.Antallaktikaonline.GR - Τα καλύτερα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, ΤΗΛ. 2310-526150
Workers' Samaritan Federation
We help all people...here and now
Women And Health Alliance International
Παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες
Περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ
Διογένης ΜΚΟ: Κοντά στους αστέγους
Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος
Προβάλλουμε τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
Με όχημα τη μουσική!
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Όμορφη γη...όμορφα πλάσματα
Yann Tiersen - Déjà Loin
Μια μικρή ιστορία...
...ανταπόδοσης
Copyright © 2018 Starwalkers