ΆρθραΗμερομηνία: 10-10-2015 Νόμπελ στην Γιούγου Του

Νόμπελ στην Γιούγου Του

 

 

 

Η 85χρονη Γιούγιου Του, που φέτος μοιράστηκε το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη (πίσω στη δεκαετία του ᾽70) μιας δραστικής θεραπείας κατά της ελονοσίας, ποτέ δεν είχε φανταστεί πως η πρωτοποριακή έρευνα που έκανε με εντολή του Μάο Τσε Τουνγκ, δεκαετίες αργότερα θα της απέφερε τόσες τιμές.

Απόφοιτος του Τμήματος Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και ερευνήτρια του Κέντρου Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής, ως η καλύτερη στο είδος της κλήθηκε το 1969 από τον Μάο Τσε Τουνγκ να μετάσχει σε απόρρητη στρατιωτική ιατρική έρευνα ως μέλος της μυστικής ομάδας «523».

H ομάδα είχε συσταθεί δύο χρόνια πριν με εντολή να βρει ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας, που θέριζε τους συμμάχους και καίριους για την κινεζική γεωπολιτική σκακιέρα Βορειοβιετναμέζους και τους Νοτιοβιετναμέζους αντάρτες περισσότερο και από ό,τι οι σφαίρες και οι βόμβες των Νοτιοβιετναμέζων και των Αμερικανών που τους στήριζαν.

Η χώρα διένυε την ταραγμένη Πολιτιστική Επανάσταση, οι κοκκινοφρουροί έκλειναν σχολεία και πανεπιστήμια, κηρύσσοντας ως ταξικούς εχθρούς δασκάλους, επιστήμονες, ακαδημαϊκούς και στέλνοντάς τους σε αγροτικές ζώνες για να «αναμορφωθούν», αλλά η 39χρονη τότε Γιούγιου Του, αντί γα τα χωράφια, βρέθηκε ανάμεσα στην αφρόκρεμα των ιατρών, που είχαν δοκιμάσει ανεπιτυχώς χιλιάδες πιθανές ενώσεις και παρασκευάσματα.

Δική της αποστολή ήταν να αναζητήσει στη φύση αυτό που τα συνθετικά φάρμακα δεν είχαν καταφέρει.

Η Του ακολούθησε τον δρόμο των παραδοσιακών ιαμάτων και των θεραπευτικών βοτάνων και φυτών, κατέφυγε σε αρχαία ιατρικά συγγράμματα, δοκίμασε περισσότερες από 2.000 συνταγές, παρασκεύασε κάπου 380 εκχυλίσματα από διαφορετικές φυσικές ουσίες.

Εως ότου σ’ ένα κείμενο του 4ου μ.Χ. αιώνα, του αλχημιστή και βοτανολόγου Τζι Χονγκ, το Εγχειρίδιο Κλινικής Πρακτικής και Εξαιρετικών Φαρμάκων, βρήκε μια αναφορά για την ιδιότητα του φυτού Artemisia annua να θεραπεύει συμπτώματα που έμοιαζαν με της ελονοσίας.

Συνδυάζοντας την παραδοσιακή ιατρική και τη σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία, η Του κατάφερε να απομονώσει μια δραστική ουσία, την αρτεμισίνη, που αποδείχθηκε αποτελεσματική στο να σκοτώνει τα παράσιτα που προκαλούν τη νόσο στα ποντίκια.

Ηταν ο πρώτος άνθρωπος πάνω στον οποίο δοκιμάστηκε το φάρμακο που ανακάλυψε. Κι έπειτα η δοκιμή επεκτάθηκε σε νοσούντες εργάτες: μέσα σε 30 ώρες τα παράσιτα είχαν εξαφανιστεί από το αίμα τους και τα συμπτώματα είχαν υποχωρήσει.

Παρά την τεράστια σημασία της ανακάλυψής της, η Του είναι άγνωστη στην πατρίδα της, όπως ήταν μέχρι πρόσφατα και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Μόνο το 1977, όταν η έξαψη της Πολιτιστικής Επανάστασης είχε κοπάσει, δημοσιεύθηκε η εργασία της, αλλά ανώνυμα. «Τότε τα δοκίμια δεν έφεραν την υπογραφή του συγγραφέα. Αλλωστε δεν τη θέλω τη φήμη», δήλωσε το 2007 σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της. Χρειάστηκε να φτάσει το 2011 για να την ανακαλύψουν με τη σειρά τους Αμερικανοί συνάδελφοί της, τιμώντας την με το βραβείο κλινικής έρευνας Lasker DeBakey.

 

 Πηγή: www.efsyn.gr

διασκευή άρθρου της Χριστίνας Πάντζου


 

« Επιστροφή


www.Antallaktikaonline.GR - Τα καλύτερα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, ΤΗΛ. 2310-526150
Workers' Samaritan Federation
We help all people...here and now
Women And Health Alliance International
Παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες
Περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ
Διογένης ΜΚΟ: Κοντά στους αστέγους
Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος
Προβάλλουμε τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
Με όχημα τη μουσική!
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Όμορφη γη...όμορφα πλάσματα
Yann Tiersen - Déjà Loin
Μια μικρή ιστορία...
...ανταπόδοσης
Copyright © 2018 Starwalkers