ΆρθραΗμερομηνία: 27-12-2015 Εβαλαν το Μαίναλο στον ευρωπαϊκό χάρτη της πεζοπορίας

Εβαλαν το Μαίναλο στον ευρωπαϊκό χάρτη της πεζοπορίας

 

Το πρώτο (και μοναδικό) πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα, το Menalon Trail, εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2015. Η ιδέα ξεκίνησε από τον οικονομολόγο Γιάννη Λαγό, ο οποίος κατάγεται από την ιστορική Στεμνίτσα. «Είδα πώς αξιοποιούνται τα μονοπάτια στο εξωτερικό και πόσο κόσμο προσελκύουν. Σκέφτηκα ότι ήταν ιδανική λύση για την ορεινή Αρκαδία που διαθέτει διαδρομές απίστευτου φυσικού κάλλους, που προσωπικά γνώρισα από τον παππού μου όταν ήμουν παιδί. Μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας για τις μεταφορές προϊόντων και τις μετακινήσεις τους από χωριό σε χωριό, τα οποία υπάρχουν από αρχαιοτάτων χρόνων.

Οπως το μονοπάτι στον Λούσιο που ενώνει την αρχαία Γόρτυνα με την αρχαία Τεύθιδα (τη σημερινή Δημητσάνα) υπάρχει από την εποχή του Ομήρου, δηλαδή είναι παλαιότερο των 3.000 ετών», λέει ο Γιάννης Λαγός στο «Εθνος της Κυριακής». «Οταν άνοιξαν οι αγροτικοί δρόμοι στη δεκαετία του '80, τα μονοπάτια εγκαταλείφθηκαν, με αποτέλεσμα να γεμίσουν ξερά δέντρα, φυλλωσιές και εμπόδια. Αυτό το δίκτυο ?αναστήσαμε? και ευελπιστούμε να γίνει κέντρο των ορειβατών τουλάχιστον 33 χωρών!».

Τα κριτήρια

Τον Δεκέμβριο του 2013, ο Γ. Λαγός πληροφορήθηκε για τον όρο του «πιστοποιημένου μονοπατιού». «Η πιστοποίηση Leading Quality Trails αφορά την ποιότητα, την τεχνική επάρκεια, την ασφάλεια και την αξιοπιστία ενός μονοπατιού. Είναι ένα πιστοποιητικό που απονέμει η Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων (ERA) σε δίκτυα μονοπατιών που αθροίζουν πάνω από 50 χλμ., παρέχουν επαρκή υποδομή και πληρούν κριτήρια βιοποικιλότητας, ασφάλειας και εξυπηρετήσεων.

 

Ο Γιάννης Λαγός (τέταρτος από αριστερά) και η παρέα των «10 του Μαινάλου» κατάφεραν να καθαρίσουν και να σηματοδοτήσουν σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων το μονοπάτι των 75 χιλιομέτρων, 50 από τα οποία είχαν χρόνια να περπατηθούν.

Συμπεριλαμβάνει αυστηρά κριτήρια για το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία, τον πολιτισμό, αλλά και τις υποδομές. Κάθε τμήμα 4 χιλιομέτρων της διαδρομής πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 11 βαθμούς από τα συνολικά 41 κριτήρια, με μάξιμουμ τους 30», εξηγεί ο Γιάννης Λαγός.

Ο Γ. Λαγός αναζήτησε κι άλλους οραματιστές που θα ήθελαν να δουλέψουν εθελοντικά για να κάνουν κάτι τόσο καλό για τον τόπο τους. «Πήγα στην περιοχή και ζητούσα τους ?τρελούς του χωριού?, για ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο μας, που μπορούν να οραματιστούν κάτι πρωτοποριακό, που έχουν διάθεση να δουλέψουν εθελοντικά και χωρίς άμεσο προσωπικό κέρδος για την υλοποίηση της ιδέας που θα μπορεί να ?αναστήσει? την ορεινή Αρκαδία, όχι μόνο τα χειμερινά τριήμερα όπως είναι σήμερα, αλλά όλο τον χρόνο!», μας λέει ο Γ. Λαγός.

Το Menalon Trail ελκύει πεζοπόρους κάθε φύλου και ηλικίας, καθώς παρέχει επαρκή υποδομή και πληροί κριτήρια βιοποικιλότητας, ασφάλειας και εξυπηρετήσεων.

Και τους βρήκε! Ο Γ. Κούλαλης -υπουργό εξωτερικών του μονοπατιού τον λένε!- είναι γιατρός και πεζοπόρος, σύνδεσμος της ομάδας με την ERA και από τους πρώτους που πίστεψαν στην ιδέα. Ο Κ. Κανελλόπουλος, υπεύθυνος για τη Στεμνίτσα, δημοτικός σύμβουλος και συνδετικός κρίκος με το δημοτικό συμβούλιο. Ο Β. Χαραλαμπόπουλος, υπεύθυνος για τη Δημητσάνα και το Ζυγοβίστι, ο Κ. Ντιγριντάκης, συνταξιούχος, υπεύθυνος για την Ελάτη, ο Τ. Καρατασάκης, υπεύθυνος για τη Βυτίνα και τη Νυμφασία, ο Θ. Παπακονδύλης, φοιτητής, υπεύθυνος για τα Μαγουλιάνα, ο Π. Μιχόπουλος, δημοτικός υπάλληλος, υπεύθυνος για το Βαλτεσινίκο, ο Τ. Ρούτσης, υπεύθυνος για τα Λαγκάδια και ο Θ. Χωματάς πολιτικός μηχανικός και εκπρόσωπος του ΣΑΟΟ. Γενικός συντονιστής -ποιος άλλος;- ο Γ. Λαγός.

Η παρέα των «10 του Μαινάλου» εκπαιδεύτηκε από την ERA και ενημέρωσε τους ντόπιους, συντονίζοντας ο καθένας στο χωριό του ομάδα εθελοντών. Ολοι μαζί, κατάφεραν να καθαρίσουν και να σηματοδοτήσουν σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων το μονοπάτι των 75 χιλιομέτρων - τα 50 από τα οποία είχαν χρόνια να περπατηθούν!


«Με συνολικό κόστος μόλις 9.000 ευρώ για αγορά πινακιδίων σήμανσης, καρφιά, βενζίνες αλυσοπρίονων και κάποια... τσιμπούσια των εθελοντών από τους συλλόγους μετά την ολοήμερη κούραση, τα οποία συνεισέφεραν οι τοπικοί σύλλογοι και επιχειρηματίες, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τον καθαρισμό του μονοπατιού. Σημαντική για μας ήταν η συμβολή του χαρτογράφου Τριαντάφυλλου Αδαμακόπουλου, στην ολοκλήρωση των φακέλων πιστοποίησης του μονοπατιού. Ολες οι πληροφορίες βρίσκονται στο site μας www.menalontrail.eu», συμπληρώνει ο Γ. Λαγός.Ξεπέρασαν κάθε εμπόδιο

Μέσα σε 10 μήνες, οι «10 του Μαινάλου» έγραψαν ιστορία. Μια παρέα ανθρώπων που πίστεψε σε μια καλή ιδέα, εργάστηκε συντονισμένα και με σύστημα, κατάφερε να ξεπεράσει αμφισβητήσεις, εμπόδια και τη γραφειοκρατία και έφτασε να κάνει τη διαφορά στον τόπο της... Ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με... ροδοπέταλα και φαντάζεται κανείς πόσες δυσκολίες προέκυψαν για ένα τόσο πρωτοποριακό σχέδιο. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι που κατάφεραν να ομονοήσουν και να συνεργαστούν 9 γειτονικά χωριά στην Ελλάδα και δη στη Γορτυνία!

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr

« Επιστροφή


www.Antallaktikaonline.GR - Τα καλύτερα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, ΤΗΛ. 2310-526150
Workers' Samaritan Federation
We help all people...here and now
Women And Health Alliance International
Παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες
Περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ
Διογένης ΜΚΟ: Κοντά στους αστέγους
Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος
Προβάλλουμε τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
Με όχημα τη μουσική!
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Όμορφη γη...όμορφα πλάσματα
Yann Tiersen - Déjà Loin
Μια μικρή ιστορία...
...ανταπόδοσης
Copyright © 2018 Starwalkers