ΆρθραΗμερομηνία: 25-09-2016 Μόνωση με φυσικά μέσα

Μόνωση με φυσικά μέσα

 

 

 

 

Ας δούμε πώς να αξιοποιήσουμε τα φυτά του κήπου για να προστατεύσουμε

τη θερμοκρασία του σπιτιού από τις απότομες μεταβολές:

 

Η λειτουργία της πράσινης πρόσοψης με αναρριχητικά φυτά βασίζεται στο ότι ο τοίχος έχει πυκνή κάλυψη από φύλλα και δεν είναι γυμνός, εκτεθειμένος στον αέρα. Ιδανικές επιλογές είναι τα φυτά με πυκνό φύλλωμα όπως ο κισσός και η αναρριχώμενη ορτανσία, η αγράμπελη και το αγιόκλημα. Με εξαίρεση τον κισσό που πιάνεται από μόνος του στον τοίχο, τα αναρριχώμενα φυτά χρειάζονται συνήθως πλέγματα που τοποθετούνται σε απόσταση 5 εκ. περίπου μπροστά από τον τοίχο.

Πολλοί ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις πράσινες προσόψεις γιατί ανησυχούν ότι τα φυτά θα προκαλέσουν φθορές στην επιφάνεια ή ότι οι ρίζες τους θα μεταφέρουν υγρασία στους τοίχους. Και οι δύο φόβοι έχουν αποδειχθεί ανυπόστατοι: τα αναρριχητικά δεν προκαλούν ποτέ φθορές σε μία πρόσοψη που δεν παρουσιάζει από πριν ζημιές. Και πολύ εύκολα μπορούν να κρατηθούν οι ρίζες κάπως μακριά από τον τοίχο.

Η τοποθέτηση αναρριχώμενων φυτών στην πρόσοψη δεν ενδείκνυται όταν υπάρχει ξύλινη επένδυση ή θερμομονωτικό επίχρισμα με ανοικτούς πόρους, όταν έχει εφαρμοσθεί κάποιο σύστημα πρόσθετης εξωτερικής θερμομόνωσης, ή και όταν η εξωτερική επιφάνεια της πρόσοψης απαιτεί τακτική συντήρηση.

 

Οι θαμνοφράκτες, δεν χρειάζονται πολύ χώρο αλλά απαιτούν τακτική φροντίδα. Ιδιαίτερη σημασία έχει το σχήμα: ο θαμνοφράκτης διατηρείται πυκνός και πράσινος μέχρι τη βάση μόνο αν το κάτω μέρος του είναι φαρδύτερο από την κορυφή, δηλαδή θα πρέπει να έχει τραπεζοειδή διατομή.

Μία καλή εναλλακτική λύση είναι οι ζώνες από θάμνους και δέντρα. Χρειάζονται σχετικά πολύ χώρο, είναι όμως ευκολότερες στη φροντίδα. Ο συνδυασμός ανθοφόρων και οπωροφόρων οδηγεί σε ένα κομψό αποτέλεσμα και αποζημιώνει για τη σπατάλη χώρου. Και αυτός όμως ο τύπος θαμνοφράκτη θα πρέπει να είναι πυκνός μέχρι κάτω. Αν υπάρχουν κενά χαμηλά θα δημιουργηθούν στροβιλισμοί και η ταχύτητα του αέρα πάνω από το έδαφος θα είναι αυξημένη. Μπορεί αυτό να μην έχει μεγάλη σημασία για την αντιανεμική προστασία του σπιτιού, όμως τα δυνατά ρεύματα αέρα προκαλούν λίγο-πολύ ζημιές στα φυτά και τα λουλούδια.

Οι θαμνοφράκτες θα πρέπει να φυτεύονται προς την κατεύθυνση του κύριου ανέμου, ώστε αυτός να πέφτει κάθετα πάνω στον πράσινο τοίχο. Και για τους λεγόμενους φράκτες ελεύθερης ανάπτυξης, όλα σχεδόν τα είδη θάμνων είναι κατάλληλα.

 

 

Πηγή: www.mastoremata.gr

 

 

« Επιστροφή


www.Antallaktikaonline.GR - Τα καλύτερα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, ΤΗΛ. 2310-526150
Workers' Samaritan Federation
We help all people...here and now
Women And Health Alliance International
Παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες
Περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ
Διογένης ΜΚΟ: Κοντά στους αστέγους
Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος
Προβάλλουμε τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
Με όχημα τη μουσική!
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Όμορφη γη...όμορφα πλάσματα
Yann Tiersen - Déjà Loin
Μια μικρή ιστορία...
...ανταπόδοσης
Copyright © 2018 Starwalkers