ΆρθραΗμερομηνία: 05-12-2016 "Γλωσσικά τινά" Φοίβου Πιομπίνου

 

 

Περί μηνύματος και διαγγέλματος

Όταν μεταδόθηκε τις προάλλες από όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς πως ο έλληνας πρωθυπουργός θα απηύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, ανησύχησα σφόδρα κι έβαλα με το μυαλό μου χίλια δυο εφιαλτικά ενδεχόμενα, από τα μνημόνια και την έξοδο της χώρας μας από τη Ευροζώνη ώς τις ανέκαθεν προβληματικές σχέσεις μας με την Τουρκία. Τελικά επρόκειτο ευτυχώς για ένα απλό μήνυμα και όχι για διάγγελμα του πρωθυπουργού. Απλώς είναι πρόδηλο πως αγνοείται η σημασιολογική διαφορά μεταξύ των εν λόγω δύο όρων.

Το μήνυμα κατά μία από τις σημασίες του δηλώνει το περιεχόμενο κάθε επικοινωνίας ή επικοινωνιακής σχέσης καθως και το λόγο που εκφωνείται από σημαίνον πρόσωπο σε επίσημη περίπτωση: ο Δήμαρχος Αθηναίων θα απευθύνει πρωτοχρονιάτικο μήνυμα προς τους δημότες του.

Το διάγγελμα είναι ένα επίσημο μήνυμα, μια επίσημη ανακοίνωση που εκδίδεται από μια αρχή, από τον ανώτατο άρχοντα( Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή Βασιλέα, ανάλογα με το πολίτευμα της χώρας) ή από την κυβερνητική ηγεσία, απευθύνεται είτε στο σύνολο του λαού είτε στους αντιπροσώπους του στη Βουλή και περιέχει βαρυσήμαντες αποφάσεις για θέματα μεγάλης σπουδαιότητας, για κρίσιμα ζητήματα της χώρας εξ αφορμής έκτακτων περιστάσεων ή σημαντικών επετείων: το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την κήρυξη πολέμου / το διάγγελμα του πρωθυπουργού για τη στάση πληρωμών από το κράτος.

 

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος

piombinos.blogspot.gr

« Επιστροφή


www.Antallaktikaonline.GR - Τα καλύτερα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ "ΑΡΣΙΣ"
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, ΤΗΛ. 2310-526150
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΔΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ"
Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο μας!
Θεατρικός Σύλλογος
Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος
Προβάλλουμε τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
Με όχημα τη μουσική!
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Υπέροχη Ελλάδα...
Copyright © 2017 Starwalkers