ΆρθραΗμερομηνία: 02-04-2017 Η ελευθερία της τηλεργασίας

Η ελευθερία της τηλεργασίας

 

 

Ο κόσμος αλλάζει και μαζί με αυτόν η εργασία. Ολο και περισσότεροι αποφεύγουν τη ζωή στο γραφείο και το κλασικό ωράριο 9 με 5, προκειμένου να ακολουθήσουν τα δικά τους όνειρα καριέρας, μακριά από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Από την άλλη, μεγάλες εταιρείες, στο πλαίσιο της αναζήτησης του καλύτερου ανθρώπινου δυναμικού, δεν διστάζουν να προσλαμβάνουν άτομα που δουλεύουν από απόσταση (remote workers).

Το περασμένο καλοκαίρι συνάντησα μια ομάδα νέων ανθρώπων από το εξωτερικό που είχαν σταματήσει στο καφενείο της γειτονιάς μου για να φάνε. Ηταν ένας Ρουμάνος και η ίδιας εθνικότητας σύντροφός του, μία Αμερικανίδα και μία Γερμανίδα. Αποκαλούσαν τους εαυτούς τους «digital nomads». Δεν είχα ακούσει ξανά τον όρο. Συζητώντας μαζί τους και ψάχνοντάς το περαιτέρω, έμαθα ότι πρόκειται για μια αντισυμβατική «φυλή» που αποτελείται από ελεύθερους επαγγελματίες και νέους επιχειρηματίες που τους αρέσει να συνδυάζουν τη δουλειά με την ευχαρίστηση. Με το λάπτοπ στην τσάντα ταξιδεύουν σε μακρινά μέρη και στήνουν το «γραφείο» τους κάτω από εξωτικά δέντρα ή δίπλα στη θάλασσα, παντού, αρκεί να υπάρχει καλή σύνδεση ίντερνετ.

Οι τέσσερις νέοι που γνώρισα εκείνη την ημέρα ήταν όλοι επιβάτες του Coboat, ενός μεγάλου καταμαράν που λειτουργεί ως πλωτό γραφείο για ψηφιακούς νομάδες. Το σκάφος ξεκίνησε τα ταξίδια του το 2015, έχει χωρητικότητα 20 ατόμων και διαθέτει, φυσικά, wi-fi. «Δεν απευθυνόμαστε σε ναυτικούς. Απευθυνόμαστε σε εργαζομένους εξ αποστάσεως, δημιουργικούς ανθρώπους και νέους επιχειρηματίες. Στο Coboat δημιουργείς νέους φίλους, ανταλλάσσεις απόψεις και παίρνεις από τους συνεπιβάτες σου feedback για τα πρότζεκτ που “τρέχεις”», λέει ο Gerald Schombs, συνιδρυτής του Coboat. Μία εβδομάδα στο σκάφος κοστίζει περίπου  1.300 ευρώ. Πέρα από το να «συνδέει» νέου τύπου εργαζομένους, οι ιδιοκτήτες προσπαθούν «όσο ταξιδεύουμε, να βρίσκουμε νέες λύσεις για τη μόλυνση των ωκεανών».

Ο «ψηφιακός νομαδισμός» ή το location independent entrepreneurship (επιχειρηματικότητα χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς), όπως αλλιώς αποκαλείται, είναι μια νέα τάση στην εργασία που πλέον παίρνει διαστάσεις κινήματος.

Οι ψηφιακοί επιχειρηματίες οργανώνονται πια σε ομάδες στο Facebook –με χιλιάδες μέλη– και πραγματοποιούν συνέδρια στην Ασία και στην Ευρώπη. Συχνά ο «ψηφιακός νομαδισμός» περιγράφεται ως μια «δουλειά όσο ταξιδεύεις», αλλά οι περίπου 500 χιλιάδες άνθρωποι που ακολουθούν αυτό το λαϊφστάιλ θεωρούν ότι είναι κάτι παραπάνω από μεγάλες διακοπές. Το σίγουρο είναι πια ότι με την παγκοσμιοποίηση και την ανάπτυξη της τεχνολογίας δεν έχει σημασία πού βρίσκεται η φυσική σου παρουσία. Στην πραγματικότητα, ο ψηφιακός νομαδισμός καλύπτει τόσο πολλές προτιμήσεις και χαρακτήρες ανθρώπων, που μόνο η ανάγκη τους για ελευθερία και τη σύγχρονη τεχνολογία είναι αυτό που τους ενώνει.

Απόσπασμα άρθρου της Σελάνας Βροντή δημοσιευμένου στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πηγή: 

 

« Επιστροφή


www.Antallaktikaonline.GR - Τα καλύτερα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, ΤΗΛ. 2310-526150
Workers' Samaritan Federation
We help all people...here and now
Women And Health Alliance International
Παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες
Περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ
Διογένης ΜΚΟ: Κοντά στους αστέγους
Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος
Προβάλλουμε τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
Με όχημα τη μουσική!
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Όμορφη γη...όμορφα πλάσματα
Yann Tiersen - Déjà Loin
Μια μικρή ιστορία...
...ανταπόδοσης
Copyright © 2018 Starwalkers