ΆρθραΗμερομηνία: 10-04-2017 Βιομιμητική και Καινοτομία

Βιομιμητική και Καινοτομία

 

 

 

Οι άνθρωποι ανέκαθεν παρατηρούσαν τη φύση αφού η κατανόηση και ο σεβασμός της ήταν και εξακολουθούν να είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιβίωση μας. Ταυτόχρονα η παρατήρηση και η ανάλυση των πολύπλοκων συστημάτων της φύσης, αποτέλεσαν διαχρονικά για τους επιστήμονες πηγή έμπνευσης για την παραγωγή καινοτόμων εφαρμογών. Από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι που εμπνεύστηκε τις πτητικές μηχανές του, παρατηρώντας και αντιγράφοντας τα πουλιά, μέχρι την κυκλική οικονομία που υιοθετεί σήμερα η Ευρώπη, και δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αντιγραφή των οικοσυστημάτων όπου τίποτα δεν πάει χαμένο, η βιομιμητική είναι η πρόταση να αλλάξουμε τη ματιά μας πάνω στον κόσμο και να εκτιμήσουμε το ανεκτίμητο: τη φύση.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο σε εκδήλωση που οργάνωσε για την νεολαία που καινοτομεί, έφερε σε επαφή Γάλλους και Έλληνες εκπροσώπους της περιβαλλοντικής καινοτομίας για να αναζητήσουν λύσεις εξόδου από την κρίση με οδηγό τη φύση. Νέοι από τη Γαλλία και την Ελλάδα που αγαπούν τη φύση και αντλούν έμπνευση απ’ αυτή, παρουσίασαν παραδείγματα βιομιμητικής και απέδειξαν ότι οι πράσινες προτάσεις όχι μόνο δεν φρενάρουν από την οικονομική κρίση, αλλά αντίθετα πρωτοπορούν και καινοτομούν, επινοώντας τον κόσμο του αύριο.

Καλεσμένος του Γαλλικού Ινστιτούτου ο Tarik Chekchak, διεθνής εμπειρογνώμονας της βιομιμητικής και Διευθυντής Επιστημών και Περιβάλλοντος της Ομάδας Cousteau, παρουσίασε το απίστευτο δυναμικό που προσφέρει η φύση στην έρευνα και την καινοτομία. «Τριάντα εκατομμύρια έμβια όντα υπάρχουν στη φύση από τα οποία γνωρίζουμε μόνο τα τρία. Πως όμως να τα παρατηρήσουμε αφού νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα» αναρωτήθηκε στη χώρα του Σωκράτη και της ρήσης «εν οίδα ότι ουδέν οίδα».

Η παρατήρηση των μυρμηγκιών και της ικανότητας τους να βρίσκουν τον πιο σύντομο δρόμο για τον προορισμό τους οδήγησε στην ανακάλυψη του GPS, ενώ η φυσική κόλλα του μυδιού που του δίνει τη δυνατότητα να κολλάει στα βράχια αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για κόλλα χωρίς τοξικές ουσίες. Στην Αυστραλία μιμήθηκαν το δέρμα του καρχαρία για να φτιάξουν στολές για δύτες και τα φύλλα λωτού που δεν απορροφούν το νερό της βροχής ήταν έμπνευση για μονωτικά υλικά. Άπειρα τα παραδείγματα από την αρχιτεκτονική, με τη διάσημη σκάλα εμπνευσμένη από κοχύλι, μέχρι τα κινήματα που αναπτύσσονται στη γεωργία και εμπνέονται από τη φύση για την απεξάρτηση από τα λιπάσματα, η βιομιμητική έχει εφαρμογές σε όλους τους τομείς. Άλλωστε και στην καθημερινότητα μας μιμούμαστε τη φύση ασχέτως αν δεν το συνειδητοποιούμε.

Στην Ελλάδα το Κέντρο Βιομιμητικής δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό. Ωστόσο όπως ανέφερε η ιδρύτρια του, Κλεοπάτρα Αλαμανταριώτου «η ελληνική φύση θα έπρεπε να είναι ο μέντορας μας».

Σύμφωνα με υπολογισμούς αμερικανών οικονομολόγων οι τεχνολογικές καινοτομίες που θα βασίζονται στη βιομιμητική θα φέρουν στις ΗΠΑ 300 δις δολάρια και 1,5 εκατομμύριο θέσεις εργασίας μέχρι το 2025.

 

απόσπασμα άρθρου της Βασιλικής Γραμματικογιάννη, δημοσιευμένου στο περιοδικό www.athensvoice.gr

 

Ο φορέας Βιομιμητισμού Ελλάδος, έρευνας και καινοτομίας Biomimicry Greece Research and Innovαtion center σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και το πρόγραμμα MSC in Management Science and Technology του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, διοργανώνουν τον Διεθνή Διαστημικό Διαγωνισμό της NASA, Space Apps Challenge Greece 2017 από 22  έως 23 Απριλίου 2017 στη  Λάρισα και από 28 έως 30 Απριλίου 2017 στην Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μια συλλογική συνεργασία που επικεντρώνεται στην εξερεύνηση του διαστήματος και της Γής η οποία λαμβάνει χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το κέντρο Βιομιμητισμoύ Ελλάδος έρευνα και καινοτομία, μιμείται τα μοντέλα  της φύσης. Ο οργανισμός μιλά για βιομίμηση, από το βίος που σημαίνει ζωή και μίμηση πώς να μιμούμαστε την ζωή, αλλά και την ικανότητα της φύσης να παρέχει μοντέλα ή ιδέες. Στόχος του κέντρου είναι να μιμηθούν αυτά τα σχέδια και τις διαδικασίες αποτυπώνοντας την εφαρμογή τους στα ανθρώπινα προβλήματα.

Ο διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge Greece 2017 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και με την συμβουλευτική υποστήριξη της Orion Group Communication.

Παράλληλα συνεργάζονται οι φορείς Aephoria, Be Loved Web Design, Change your World, Creative Ideas, Digital idea, ΕΠΕΕΚ, LABATTOIR (Δήμος Θεσσαλονίκης), Λέσχη Ξιφασκίας Θεσ/νίκης, Pangea, SheSharp, The Meraki People, Women Techmakers Greece και ΦΕΤΑ Κόμικς.

Από το 2012, ο Διεθνής Διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge, του Προγράμματος Ανοικτής Καινοτομίας της NASA, συμπεριλαμβάνεται στους μεγαλύτερους παγκόσμιους hackathon στον κόσμο στον οποίο συμμετέχουν ομάδες επιστημόνων, εκπαιδευτικών, μηχανολόγων, σχεδιαστές, επιχειρηματίες, μαθητές, καλλιτέχνες, άτομα από το ευρύ πεδίο της τεχνολογίας, των υπολογιστών αλλά και παράλληλα από κάθε είδους ειδικότητα.

Το 2016 η συμμετοχή άγγιξε τους 15.000 πολίτες από 62 χώρες και 177 πόλεις σε όλο τον κόσμο και φέτος αναμένεται μεγαλύτερη συμμετοχή των χωρών όπου θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν τις λύσεις σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη γη, χρησιμοποιώντας τα ανοικτά δεδομένα της NASA και τα εργαλεία του Βιομιμητισμού Ελλάδος. link: https://www.intelligencecircles.com/

Με τον όρο Hackathons εννοούμε ένα μαραθώνιο τεχνολογικής ανάπτυξης που βασίζονται στα ταλέντα και την πρωτοβουλία των πιο φωτεινών μυαλών και ενεργών εθελοντών.

Είναι μια πρόκληση 48-72 ωρών, η οποία περιλαμβάνει εντατική εργασία σε πρωτότυπες λύσεις, με συνέχεια τη δημιουργία και την υλοποίηση των πιο ελπιδοφόρων, πρωτότυπων, τεχνολογικών μοντέλων και επιχειρήσεων.

Δηλώστε συμμετοχή στην επίσημη πλατφόρμα της κάθε πόλης

Λάρισα

Τόπος Διεξαγωγής: Κτήριο Ιατρικής Σχολής, Πλατεία Ταχυδρομείου. https://2017.spaceappschallenge.org/locations/larisa/
www.spaceapps.gr

Θεσσαλονίκη

Τόπος Διεξαγωγής: LABATTOIR, 26ης Οκτωβρίου 35 (παλαιά σφαγεία).
https://2017.spaceappschallenge.org/locations/spaceappsthessaloniki/
https://nasaspaceapps.com/thessaloniki/

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό θα βρείτε στο: https://2017.spaceappschallenge.org/blog/sneak-peak- space-apps- 2017-challenge-categories

Επίσης μπορείτε να επικοινωνήστε μέσω e-mail

Λάρισα: info@spaceapps.gr
Θεσσαλονίκη: spaceappschallengethessaloniki@gmail.com

Καθώς και στα τηλέφωνα επικοινωνίας:

Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας 2410 626 943
Κλεοπάτρα Αλαμανταριώτου 6946 703 842
Έλενα Βελή 6970 725 996
Βασιλαπόστολος Ουρανής 6943 930 267
Θεοδωρής Αλεξάνδρου 6977 334 586

« Επιστροφή


www.Antallaktikaonline.GR - Τα καλύτερα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, ΤΗΛ. 2310-526150
Workers' Samaritan Federation
We help all people...here and now
Women And Health Alliance International
Παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες
Περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ
Διογένης ΜΚΟ: Κοντά στους αστέγους
Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος
Προβάλλουμε τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
Με όχημα τη μουσική!
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Όμορφη γη...όμορφα πλάσματα
Yann Tiersen - Déjà Loin
Μια μικρή ιστορία...
...ανταπόδοσης
Copyright © 2018 Starwalkers