ΆρθραΗμερομηνία: 04-11-2017 Φυτό ζιζάνιο που φέρνει κέρδη

Φυτό ζιζάνιο που φέρνει κέρδη

 

 

Ο Υάκινθος του Νερού μπορεί να μοιάζει σαν ένα ακίνδυνο, ακόμη και όμορφο φυτό - αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα από τα πιο επίμονα ζιζάνια του νερού στον κόσμο. Φράζει τις πλωτές οδούς, καταστρέφει την αλιεία, διακόπτει το εμπόριο, την εκπαίδευση και την ομαλή καθημερινή ζωή.
 
Σε αυτή τη μάστιγα, η κοινωνική επιχειρηματίας Achenyo Idachaba είδε μια μεγάλη ευκαιρία κοινωνικής οικονομίας και πράσινης επιχειρηματικότητας. Η Idachaba άνοιξε ένα κατάστημα στο Ibadan, μια πόλη στη νοτιοδυτική Νιγηρία, και ξεκίνησε τη συγκομιδή του υάκινθου του νερού με στόχο να μετατρέψει τα απόβλητα σε περίτεχνα, χειροποίητα αντικείμενα της καθημερινότητας.

"Αυτό που κάνουμε είναι να πάρουμε ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα και να το μετατρέψουμε σε μια κερδοφόρα λύση", εξηγεί η Idachaba.
 

Η 46χρονη κοινωνική επιχειρηματίας είχε πάντα πάθος για την αειφόρο ανάπτυξη. Με τα χρόνια είχε αποκτήσει εξειδίκευση σε διάφορα περιβαλλοντικά έργα που αφορούν την ανάκτηση αποβλήτων. Αλλά η μετατροπή αυτών των ζιζανίων του νερού σε μια απτή, εξατομικευμένη επιχειρηματική ιδέα, ήταν που της κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον.

Μοιράζοντας το χρόνο της μεταξύ Νιγηρίας και Ηνωμένων Πολιτειών - όπου γεννήθηκε - επέστρεψε τελικά στον τόπο καταγωγής των γονιών της το 2009 και τρία χρόνια αργότερα ίδρυσε την MitiMeth. Το 2013, η εταιρεία έλαβε επιχορήγηση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Νιγηρίας επιτρέποντας στην μικρή startup να αναπτυχθεί και να προσλάβει επτά άτομα πλήρους απασχόλησης, καθώς και να παρέχει ευκαιρίες εργασίας σε ντόπιους τεχνίτες
 
 
"H δημιουργία του κάθε χειροτεχνήματος εξαρτάται από το κλίμα και από το να έχεις αρκετό προσωπικό για να δουλέψει. Τα ζιζάνια συλλέγονται από τα τοπικά κανάλια νερού και τοποθετούνται στον ήλιο για να στεγνώσουν, διαδικασία που διαρκεί από τέσσερις ημέρες έως δύο εβδομάδες στην περίοδο των βροχών. Μόλις στεγνώσουν, τότε υποβάλλονται σε επεξεργασία για να μετατραπούν στο σχοινί που χρησιμοποιούμε για την ύφανση των προϊόντων."

Εκτός από τη δημιουργία όμορφων υφαντών και χειροτεχνημάτων, η Idachaba ήθελε να προσφέρει δεξιότητες στις τοπικές κοινότητες και να ανοίξει τον δρόμο σε νέες επιχειρηματικές ιδέες.

Μαζί με την ομάδα της MitiMeth, έχει δραστηριότητα σε οκτώ κοινότητες, κυρίως στο Δέλτα του Νίγηρα, εκπαιδεύοντας τους κατοίκους ώστε να μετατρέψουν την "υδάτινη απειλή" σε σχοινί για την ύφανση των προϊόντων.
 
«Τους βοηθούμε να δουν το ζιζάνιο με διαφορετική ματιά με στόχο να γίνει για εκείνους πηγή βιοπορισμού», λέει. «Πηγαίνουμε και τους εκπαιδεύουμε για το πώς θα συλλέγουν το υλικό από τις πλωτές οδούς, τους λέμε πώς πρέπει να το στεγνώνουν και στη συνέχεια τους διδάσκουμε πώς να υφαίνουν το σχοινί. Τέλος, τους παρουσιάζουμε τους διαφορετικούς τύπους προϊόντων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν με τα χέρια τους».

«Αφού τους βοηθήσουμε με τη βασική εκπαίδευση, τα υπόλοιπα αφήνονται στη δική τους δημιουργικότητα και τους βλέπουμε να χρησιμοποιούν τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει για να τις μετατρέψουν σε προϊόντα που δεν τους έχουμε αναφέρει ποτέ».

Η καινοτόμος επιχειρηματική ιδέα της Achenyo Idachaba έχει κερδίσει το βραβείο Cartier Women's Initiative Awards, αποδεικνύοντας ότι μια οικολογική απειλή μπορεί να μετατραπεί σε μια εξαιρετική επιχειρηματική ιδέα.
 

« Επιστροφή


www.Antallaktikaonline.GR - Τα καλύτερα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, ΤΗΛ. 2310-526150
Workers' Samaritan Federation
We help all people...here and now
Women And Health Alliance International
Παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες
Περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ
Διογένης ΜΚΟ: Κοντά στους αστέγους
Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος
Προβάλλουμε τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
Με όχημα τη μουσική!
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Όμορφη γη...όμορφα πλάσματα
Yann Tiersen - Déjà Loin
Μια μικρή ιστορία...
...ανταπόδοσης
Copyright © 2018 Starwalkers