ΆρθραΗμερομηνία: 04-12-2017 Η προφορά των διψήφων γγ, γκ και γχ

Η προφορά των διψήφων γγ, γκ και γχ

 

Τελευταία όλο και συχνότερα ακούς τους ΄Ελληνες, ακόμα και μορφωμένους, να προφέρουν εσφαλμένα τη γλώσσα τους. Συνηθέστατο προφορικό σφάλμα, ακόμα και από γνωστούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς εκφωνητές ή πολιτικούς, ακόμα δυστυχώς και από ηθοποιούς, είναι η προφορά των διψήφων γγ και γκ. Η λέξη π.χ. άγγελος πρέπει να προφέρεται άngelos, με ευκρινέστατο το ν, και όχι άgelos. To ίδιο ισχύει και για τις λέξεις συγγραφή και συγγραφέας. ΄Ολο και συχνότερα ακούς να τις προφέρουν ως sigrafi και sigrafeas, αντί του ορθού sinγrafi και sinγraféas. Το ίδιο και το επίθετο παγκόσμιος δέον να προφέρεται ως pangόzmios. Η λέξη ωστόσο παλιγγενεσία μπορεί να προφέρεται είτε ως palingenesia είτε ως palinjenesia, με το ν όμως στη μέση της λέξης να ακούγεται ευκρινέστατα.

Απεναντίας το δίψηφο γκ, ιδίως στην αρχή των λέξεων δέον να προφέρεται ως g (π.χ. η λέξη τσαγκρουνιά προφέρεται ως tsagrunia και η λέξη γκαζώνω ως gazόno.

Το δίψηφο γχ πρέπει να προφέρεται ως νχ. ΄Ετσι, παραδείγματος χάριν, η ορθή προφορά της λέξης άγχος είναι anχos, της λέξης μελαγχολία είναι melanχolia, της λέξης συγχρονία είναι sinχronia και της λέξης συγχώρηση είναι sinχόrisi.

« Επιστροφή


www.Antallaktikaonline.GR - Τα καλύτερα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, ΤΗΛ. 2310-526150
Workers' Samaritan Federation
We help all people...here and now
Women And Health Alliance International
Παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες
Περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ
Διογένης ΜΚΟ: Κοντά στους αστέγους
Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος
Προβάλλουμε τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
Με όχημα τη μουσική!
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Όμορφη γη...όμορφα πλάσματα
Yann Tiersen - Déjà Loin
Μια μικρή ιστορία...
...ανταπόδοσης
Copyright © 2018 Starwalkers