ΆρθραΗμερομηνία: 20-12-2017 Οι σταθμοί του Μετρό ως χώροι τέχνης

Οι σταθμοί του Μετρό ως χώροι τέχνης


 

Ο σταθμός “TOLEDO” στη Νάπολη, θεωρείται ο πιο όμορφος σταθμός  Μετρό της  Ευρώπης και βρίσκεται σε μια  περιοχή όριο μεταξύ της πυκνοδομημένης  παλιάς  πόλης και της περιοχής με τα νεότερα κτίρια της περιόδου του Μουσολίνι.

Στο σταθμό ”TOLEDO” κάτω από το επίπεδο του νερού, συναντάμε την πιο απρόβλεπτη γκαλερί σύγχρονης τέχνης, στην οποία υπάρχει διάλογος μεταξύ αρχαιοτήτων που βρέθηκαν επιτόπου, σε πολύ μεγάλο βάθος, σύγχρονης αρχιτεκτονικής και τέχνης και όπου το πλήθος του κόσμου και η κίνησή του συμμετέχουν στην γενική σκηνοθεσία.

Κάθε σταθμός διαμορφώθηκε διαφορετικά  από ιταλούς και ξένους αρχιτέκτονες με την ενεργή συμμετοχή πολλών εικαστικών.

Σταθμοί όπως Garibaldi, Universita, Municipio, Toledo, Dante, Museo, Materdei, Salvator Rosa, Quattro Giornate, Vanvitelli και Rione Alto, διαμορφώθηκαν από τους αρχιτέκτονες Dominique Perrault, Alvaro Siza, Edoardo Souto De Moura, Oscar Tusquets Blanca, Gae Aulenti, Atelier Mendini, Domenico Orlacchio, Michele Capobianco και Renato Miano. Η διαμόρφωση των σταθμών έγινε με τη συμμετοχή γνωστών εικαστικών όπως Janis Kounellis, William Kentridge, Robert Wilson, Achille Cevoli, Oliviero Toscani, Lawrence Weiner, Shirin Neshat, Ilya ed Emilia Kabakov, Francesco Clemente, Michelangelo Pistoletto, Michal Rovner, Carlo Alfano, Joseph Kosuth, Nicola De Maria, Giulio Paolini, Vettor Pisani, Luigi Serafini και πολλοί άλλοι.

Στον σταθμό Duomo, έργο του  Massimiliano Fuksas, βρήκαν έναν αρχαίο ναό και εξαιτίας αυτού του γεγονότος δεν έχει ακόμα ανοίξει. Η μελέτη και η κατασκευή του σταθμού έχει καθυστερήσει προκειμένου να ενσωματώσουν και αναδείξουν το μνημείο.

Κάθε σταθμός είναι διαφορετικός, η ατμόσφαιρα, το φως, τα χρώματα, τα υλικά τα έργα τέχνης συμβάλλουν να δημιουργούνται μοναδικές ατμόσφαιρες…

Διασκευή άρθρου του Πρόδρομου Νικηφορίδη

 

 
 

« Επιστροφή


www.Antallaktikaonline.GR - Τα καλύτερα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, ΤΗΛ. 2310-526150
Workers' Samaritan Federation
We help all people...here and now
Women And Health Alliance International
Παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες
Περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ
Διογένης ΜΚΟ: Κοντά στους αστέγους
Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος
Προβάλλουμε τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
Με όχημα τη μουσική!
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Η παιδική αθωότητα...
...της φύσης
Τα λουλούδια χορεύουν...
...στον άνεμο
Copyright © 2018 Starwalkers