ΆρθραΗμερομηνία: 06-03-2018 Tα ρήματα πατιέμαι, περιβάλλω, περιέχομαι, περισσεύω, περπατάω, πιέζομαι, πλειοψηφώ και πλέω

Tα ρήματα πατιέμαι, περιβάλλω, περιέχομαι, περισσεύω, περπατάω, πιέζομαι, πλειοψηφώ και πλέω

Οι λόγιες μετοχές του ρήματος πατούμαι, λόγιας μορφής του ρήματος πατιέμαι, απαντώνται ως ουσιαστικό (τα πατούμενα αντί τα παπούτσια) και ως επίθετο με την έννοια του συνηθισμένου τρόπου ενέργειας (π.χ. ακολουθεί την πεπατημένη και δεν του αρέσουν οι πρωτοτυπίες και το ρίσκο).

Η λόγια μετοχή ενεστώτα του ρήματος περιβάλλω απαντάται ως επίθετο (π.χ. ο περιβάλλων χώρος ενός κτιρίου) ή ως ουσιαστικό (π.χ. η γιαγιά μου έχει χάσει την επαφή με το περιβάλλον / η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι η σοβαρότερη απειλή κατά της ανθρωπότητας).

Η μετοχή ενεστώτα του ρήματος περιέχομαι απαντάται κυρίως στο ουδέτερο γένος ως ουσιαστικό (π.χ. άδειασε το περιεχόμενο της τσέπης του στο τραπέζι / ψάχνω στα περιεχόμενα το κεφάλαιο που με ενδιαφέρει).

Το ρήμα περισσεύω εμφανίζεται στην παθητική φωνή μόνο στη μετοχή περισσευούμενα.

Η παθητικής φωνής μετοχή περπατημένος του ενεργητικής φωνής ρήματος περπατάω απαντάται κυρίως με την ειδική εννοια εκείνου που έχει πολλές σεξουαλικές σχέσεις ή γενικότερα εμπειρίες (π.χ. η η κουνιάδα μου είναι περπατημένη γυναίκα και το δείχνει).

Η λόγια μετοχή πεπιεσμένος του ρήματος πιέζομαι έχει επιβιώσει με την ειδική έννοια εκείνου που έγινε με συμπίεση ή είναι υπό πίεση (π.χ. πεπιεσμένος αέρας, πεπιεσμένο χαρτόνι).

Το ρήμα πλειοψηφώ έχει επικρατήσει αντί του παλαιότερου ρήματος πλειονοψηφώ.

Από την παθητική φωνή του ρήματος πλέω χρησιμοποιείται μόνο η ουσιαστικοποιημένη μετοχή το πλεούμενο (π.χ. λόγω της θαλασσοταραχής, όλα τα μικρά πλεούμενα παρέμειναν αραγμένα στο λιμάνι).

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος     piombinos.com

« Επιστροφή


www.Antallaktikaonline.GR - Τα καλύτερα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, ΤΗΛ. 2310-526150
Workers' Samaritan Federation
We help all people...here and now
Women And Health Alliance International
Παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες
Περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ
Διογένης ΜΚΟ: Κοντά στους αστέγους
Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος
Προβάλλουμε τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
Με όχημα τη μουσική!
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Όμορφη γη...όμορφα πλάσματα
Yann Tiersen - Déjà Loin
Μια μικρή ιστορία...
...ανταπόδοσης
Copyright © 2018 Starwalkers