ΆρθραΗμερομηνία: 15-04-2018 1η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Εναλλακτικής Εκπαίδευσης

1η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Εναλλακτικής Εκπαίδευσης

 

 Χορηγός επικοινωνίας

StarClassic Radio

 

Ο Σύλλογος Πηγή Παιδείας Εναλλακτικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, την Ευρωπαϊκή Κοινότητα για την Δημοκρατική Παιδεία(Eudec Greece) καθώς και το Γραφείο Περιβαλλοντικής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης διοργανώνουν την πρώτη Συνδιάσκεψη Εναλλακτικής Εκπαίδευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 και ώρες 10:30- 19:00 μμ. στον 10ο όροφο του κεντρικού κτιρίου της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ.


Στη συνδιάσκεψη θα συμμετάσχουν ατομικά και συλλογικά δάσκαλοι που εφάρμοσαν στις τάξεις τους αρχές και πρακτικές, όπως αυτές παρουσιάζονται στη θεωρία και τη μεθοδολογία που ανέπτυξαν πρωτοπόροι παιδαγωγοί (Φρενέ, Στάινερ, Νιλ). Στον πρώτο κύκλο θα παρουσιαστεί ιστορικά η διαδρομή που έχουν καταγράψει κινήματα εναλλακτικής εκπαίδευσης και θα παρουσιαστούν τα σχολεία Σάμερχιλ, η Παιδαγωγική Φρενέ και τα Εξοχικά Παιδαγωγεία της Γερμανίας, όσον αφορά στην Ευρώπη, ενώ από ελληνικής πλευράς θα παρουσιαστεί το έργο του Παρθεναγωγείου Βόλου, της Μαρασλείου, αλλά και του Δημοτικού Διδασκαλείου Θηλέων Θεσσαλονίκης. Ακόμα, θα γίνει αναφορά στα Σχολεία του Δάσους.

Κατά τον δεύτερο κύκλο, θα δοθεί έμφαση στη δημοκρατική εκπαίδευση (Σάμερχιλ, Ευρωπαϊκή Οργάνωση για τα Δημοκρατικά Σχολεία). Ο τρίτος κύκλος θα αφορά στην περιβαλλοντική και βιωματική εκπαίδευση, και, τέλος, ο τέταρτος κύκλος θα είναι αφιερωμένος στο πώς έχει/μπορεί να εφαρμοστεί η εναλλακτική εκπαίδευση στη σχολική πράξη και σε ποια συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από αυτή την εφαρμογή.

Οι θεματικοί κύκλοι είναι οι εξής: Ιστορία της εναλλακτικής εκπαίδευσης, Βιωματική Μάθηση, περιβαλλοντική εκπαίδευση, δημοκρατικά σχολεία και συνεργατικότητα και εφαρμογή στη σχολική πράξη.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι παρακάτω προσκεκλημένοι:

 

Η δρ. Αργυρώ Μουμτζίδου, διδακτολόγος, Ειδική σε θέματα Πολυγλωσσίας και Επαφής Πολιτισμών, επιστημονική υπεύθυνη των Γιορτών Πολυγλωσσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ο Δρ. Οικολογίας/Βιολογiας Γιώργος Μπλιώνης

Η Ελισάβετ Γεωργιάδου, Διευθύντρια του Σχολειού της Φύσης,

Ο Άγγελος Πατσιάς, δάσκαλος στο Σχολειό της φύσης και των χρωμάτων Φουρφουρά Κρήτης,

Η Σοφία Φώτεινα-Χαρτζηκοκόλη, υπεύθυνη για το Καφέ Σχολειό του Κώστα Φωτεινού,

Ο επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Παιδαγωγικής ΑΠΘ Γιώργος Τσιάκαλος,

Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Αλέξανδρος Γεωργόπουλος

Η Νανά Χατζή, καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας. Η κυρία Χατζή διετέλεσε καθηγήτρια στο σχολείο του Σαμερχιλ και είναι η επίσημη εκπρόσωπός του στην Ελλάδα.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για τα Δημοκρατικά Σχολεία, γνωστή και ως ΕΟΝΤΕΚ.

Ο διευθυντής του Δημοτικού σχολείου Φιλαδέλφειας και πρώην διευθυντής του Δημοτικού σχολείου της Νεοχωρούδας Θεσσαλονίκης Χρήστος Καγιάννης,
Μέλη τέλος, του Συλλόγου Πηγή Παιδείας, ο οποίος έχει την ευθύνη της διοργάνωσης για Θέματα που αφορούν στην ιστορία της εναλλακτικής εκπαίδευσης.Στην εκδήλωση θα κρατηθούν πρακτικά, καθώς είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται μία τέτοια διοργάνωση στην Ελλάδα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

ΠΗΓΗ: www.logiastaratatv.gr

« Επιστροφή


www.Antallaktikaonline.GR - Τα καλύτερα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, ΤΗΛ. 2310-526150
Workers' Samaritan Federation
We help all people...here and now
Women And Health Alliance International
Παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες
Περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ
Διογένης ΜΚΟ: Κοντά στους αστέγους
Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος
Προβάλλουμε τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
Με όχημα τη μουσική!
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Η παιδική αθωότητα...
...της φύσης
Τα λουλούδια χορεύουν...
...στον άνεμο
Copyright © 2018 Starwalkers