ΆρθραΗμερομηνία: 09-06-2018 Γνωρίζοντας την Αρχαία Ελληνική Μουσική

Γνωρίζοντας την Αρχαία Ελληνική Μουσική


Γνωρίζοντας την Αρχαία Ελληνική Μουσική

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής και της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Γνωρίζοντας την Αρχαία Ελληνική Μουσική».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον καθηγητή μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ κ. Ιωάννη Καϊμάκη και το μουσικό σύνολο «Μεσογειακά Ηχοχρώματα».

Θα υπάρξει θεματική ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους για τα αρχαία μουσικά όργανα από τον αρχαιολόγο του ΑΜΘ Χαράλαμπο Τσούγγαρη. Σε κάθε στάση της ξενάγησης οι Ιωάννης Καϊμάκης και Κώστας Παπάς θα παρουσιάσουν τον ήχο των εικονιζόμενων μουσικών οργάνων, χρησιμοποιώντας αντίγραφα αρχαίων και παραδοσιακών αερόφωνων και μεμβρανόφωνων οργάνων, με τη συνοδεία της Ελένης Χατζηευαγγέλου στο τραγούδι.

Την εκδήλωση θα παρακολουθήσουν οικογένειες προσφύγων και είκοσι επιπλέον άτομα κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης στα τηλέφωνα Τ. 2313 310201 & 273 (Δευτ-Παρ. 08.00 έως 15.00)

Λίγα λόγια για τον κ. Ιωάννη Καΐμάκη

Σπούδασε Μουσικολογία και πήρε τον τίτλο του διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Έκανε μουσικές σπουδές (κιθάρα, λαούτο και όμποε) στο Richard Strauss Konservatorium της ίδιας πόλης. Ίδρυσε στη Γερμανία μαζί με τον Issam El-Mallah το "Duo Mediterraneo" με το οποίο εμφανίστηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, Αμερικής, στον Καναδά και την Ιαπωνία. Δίδαξε σαν Guest Professor στο University of California , Los Angeles και σε άλλα πανεπιστήμια της Αμερικής, και τα τελευταία χρόνια διδάσκει μόνιμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Διαθέτει μια εξαιρετικά πλούσια συλλογή μουσικών οργάνων των Χωρών της Μεσογείου και με το μουσικό σύνολο «Μεσογειακά Ηχοχρώματα», με μουσικές εκδηλώσεις και διαλέξεις, με μαθήματα και σεμινάρια σε μαθητές, φοιτητές και ενηλίκους, περιοδεύει σε πόλεις ανά την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Λαμία, Έδεσσα, Φλώρινα, Ιωάννινα, Κομοτηνή, κ.ά.) κάνοντας γνωστά τα όργανα και τη μουσική πολλών χωρών στο ευρύ κοινό. Είναι ο πρώτος δεξιοτέχνης που έπαιξε και ηχογράφησε νέϋ στην Ελλάδα στο άλμπουμ «Νανουρίσματα» συνοδεύοντας την Σαβίνα Γιαννάτου.

Με αφορμή αυτήν την εκδήλωση, ο κ. Ιωάννης Καίμάκης προσκλήθηκε από το StarClassic Radio, στην εκπομπή Ανοιχτή Ζώνη όπου παρουσίασε και έπαιξε τα μουσικά όργανα, κυρίως πνευστά (μελωδικό αυλό, τριπλό αυλό, διπλό αυλό, φλογέρα με στόμιο και χωρίς, νάΰ κ.α.). Είναι μια εκπομπή κειμήλιο, ένα μάθημα μουσικής παιδείας και βιωματικής αναπαράστασης ενός ανθρώπου αφιερωμένου στην μουσική παράδοση της Μεσογείου, σε μια συνεχή αναζήτηση του αυθεντικού ήχου. Πέμπτη, 14 Ιουνίου στις 21:00 στο www.starclassic.gr θα έχουμε τη χαρά να μεθέξουμε αυτού του πολυτροπικού μουσικού γεγονότος...

ΠΗΓΕΣ:  www.amth.gr, www.apostolakis-ney.gr

« Επιστροφή


www.Antallaktikaonline.GR - Τα καλύτερα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, ΤΗΛ. 2310-526150
Workers' Samaritan Federation
We help all people...here and now
Women And Health Alliance International
Παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες
Περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ
Διογένης ΜΚΟ: Κοντά στους αστέγους
Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος
Προβάλλουμε τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
Με όχημα τη μουσική!
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Η παιδική αθωότητα...
...της φύσης
Τα λουλούδια χορεύουν...
...στον άνεμο
Copyright © 2018 Starwalkers