ΆρθραΗμερομηνία: 23-04-2011 Το πρώτο βίωμα της χαράς

Το πρώτο βίωμα της χαράς

Τρέχω στο φως με ένα νόμισμα σφιχτά στην παλάμη. Τρέχω παίζοντας κουτσό στις γνώριμές μου γειτονιές ανάμεσα σε κήπους και εκκλησιές που φθάνουν ως τη θάλασσα. Η θάλασσα με μαγνητίζει, είμαι ένα ροζ λουλούδι άφωνο στην απεραντοσύνη της, στον αέρα της ελευθερίας της. Είμαι πολύ μικρή ακόμη εκείνο το απόγευμα και δε γνωρίζω όλες αυτές τις λέξεις, δε σχηματοποιώ τα βιώματα. Οι εικόνες, τα πράγματα γράφονται μέσα μου χωρίς αποστάσεις, με δομούν. Αυτή η θάλασσα, οι δρόμοι που με φέρνουν κοντά της, οι εκκλησιές με τους αυλόγυρους που ορίζουν τα παιχνίδια, οι άνθρωποι, οι ήχοι…. με δομούν, γίνομαι.

Αυτό το απόγευμα μέσα στο φως έχω το πρώτο μου βίωμα. Στις πλάκες του πεζοδρομίου έξω από τον Άη Γιάννη μια γυναίκα έχει απλώσει το κιλίμι της και ζητιανεύει. Την αντικρίζω άξαφνα μες το χαρούμενο τρεχαλητό μου προς το πανηγύρι. Το νόμισμα μια μικρή δεκάρα είναι για το παιχνίδι, το εισητήριό μου στο μαγικό κόσμο με τα φώτα, τα μπιχλιμπίδια, τα παιχνίδια. Κοιτάζω τη γυναίκα και χωρίς να σκεφθώ απλώνω το χέρι μου και της δίνω τη δεκάρα. Συνεχίζω να κατηφορίζω χοροπηδώντας. Το μόνο που θυμάμαι πια είναι η χαρά που με πλημμύρισε.

Είμαι χαρά….. .

Χαρίζομαι….χαίρομαι

Δύο έννοιες-μία έννοια που ξύπνησε και δίδαξε το πρώτο μάθημα. Έκτοτε αναζητώ αυτή τη στιγμή , αυτό το βίωμα, σε κάθε μου στιγμή και επιλογή.


Άη Δημήτρης, Αχειροποίητος, Αγιά Σοφιά, κατακόμβη του Αη Γιάννη, Μητρόπολη, ονόματα σαν των ανθρώπων και των σπιτιών, τόσο οικεία.. Δεν ήξερα τότε ότι έπαιζα μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ότι τα παιδικά μου μάτια που έπιναν ό,τι αντίκριζαν βρίσκονταν μες στην καρδιά της πόλης μου. Αυτή την καρδιά θα την έφερα πλέον ως πυρήνα μου, ως έναν ήλιο του σύμπαντος κόσμου μου. Έζησα πολλά χρόνια αργότερα στην άνω πόλη. Η εικόνα της πόλης στη θάλασσα πλάι έζησε στο βλέμμα μου. Την τιμούσα κάθε ημέρα με το σκίρτημα του θαυμασμού και εκείνη μου απαντούσε τον παλμό της ζωής της.

Ο επιτάφιος με τα κεράκια την άνοιξη, τα ηλιοβασιλέματα στην άπλα της θάλασσας και στις φιγούρες των κάστρων, ο ανατέλλων ήλιος που για μια στιγμή λιώνει κάθε σχήμα στο στενό πίσω δρομάκι, τον φωτογραφίζω με συνέπεια χρόνια τώρα, αποτυπώνω το φωτεινό του χνάρι σα να κρατώ μες στις χούφτες μου νερό ή φως ή λίγο άρωμα από ένα βότανο.

Όμως πριν και μετά από όλα αυτά, μέσα σε όλα αυτά υφασμένα σε ένα υφάδι οι άνθρωποι και ακόμη πιο βαθιά στον πυρήνα των πάντων τούτων η ανθρωπιά. Αυτή η σπίθα που καίει μες στον άνθρωπο και τον ωθεί να είναι άνθρωπος. Αυτή η σπίθα, το ξύπνημά της, τη ζωή της, τη διάχυσή της, την υπηρέτησα εν μέσω των ανθρώπων εν μέσω του κόσμου ως μοναχός, ως υπηρέτης, εντεταλμένος στη φροντίδα της, ως να γεννήθηκα με ένα κεράκι στα χέρια, με μία μικρή φλόγα μες στη χούφτα που έπρεπε να περαιώσω αλώβητη και να μοιράσω το φως της, σε αυτή τη διαδρομή που λέγεται ανθρώπινη ζωή.

Σιωπηλά, χωρίς κανείς να το αισθανθεί παρά μόνο το αποτέλεσμα όχι εμένα, με συνέπεια ασκητή, χαρούμενα σα παιδί, σα να ήταν το αγαπημένο μου παιχνίδι, χωρίς κόπο και σύγκρουση και χρέος, μόνο μια φωνή, η φωνή του πατέρα μου εντός μου που είχε ζητήσει να περαιώσω το φως που μου χάρισε, μόνο η αγάπη της αγκαλιάς του και η χαρά να κολυμπώ μέσα της.

Αυτό ήταν το άνθος των κόπων μου, κάθε κόπος έληγε σε αυτό το βίωμα της απλής κίνησης, της άδολης χαράς, αν δεν εντόπιζα αυτό το σημείο, ο κόπος δεν έληγε, δεν υποχωρούσα, δεν αφηνόμουν σε άλλες ροπές.

Δεν είμαι ένα τέλειο πλάσμα, δεν αντιλαμβάνομαι την έννοια τέλειο πλάσμα. Είμαι ένα συνεπές πλάσμα. Πιστεύω στα συνεπή πλάσματα. Πιστεύω στη συνέπεια με πάθος ως τη μόνη σχεδία μες στις ροπές, τις αντιφάσεις, πιστεύω στην αγάπη.

Οι επιλογές της αγάπης έχουν πάντα συνέπεια, αν αγαπάς δε μπορεί παρά να είσαι συνεπής. Πιστεύω σε αυτή την αυθόρμητη πηγαία δύναμη, το σκίρτημα, που είναι η αγάπη.


Είμαι αγάπη

Αγαπώ χαρίζομαι χαίρομαι
Βασιλική, 02.04.2011

« Επιστροφή


www.Antallaktikaonline.GR - Τα καλύτερα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, ΤΗΛ. 2310-526150
Workers' Samaritan Federation
We help all people...here and now
Women And Health Alliance International
Παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες
Περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ
Διογένης ΜΚΟ: Κοντά στους αστέγους
Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος
Προβάλλουμε τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
Με όχημα τη μουσική!
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Όμορφη γη...όμορφα πλάσματα
Yann Tiersen - Déjà Loin
Μια μικρή ιστορία...
...ανταπόδοσης
Copyright © 2018 Starwalkers