ΆρθραΗμερομηνία: 16-09-2012 Πλησιάζοντας τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών

Πλησιάζοντας τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών

 

 

Ενα βήμα πιο κοντά στη «φυσική» αναγέννηση νευρώνων έφτασαν έλληνες επιστήμονες από το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, στην Κρήτη, σε συνεργασία με Βρετανούς από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Με τη βοήθεια του ταχύτατου λέιζερ Ti: sapphire (τιτανίου - ζαφειρίου) οι ειδικοί κατάφεραν να κατασκευάσουν μικροσκοπικές «σκαλωσιές» από πολυμερές υλικό, επάνω στις οποίες στη συνέχεια αναπτύχθηκαν επιτυχώς νευρικά κύτταρα, τα οποία μάλιστα ακολουθούσαν συγκεκριμένη γεωμετρία. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε μελλοντικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, να οδηγήσει στην αποκατάσταση τραυματισμών στη σπονδυλική στήλη ή ακόμη και στην αντιμετώπιση σοβαρών εκφυλιστικών νόσων, όπως π.χ. αυτές του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ.

«Η ιδέα πίσω από το όλο εγχείρημα ήταν να φτιάξουμε ικριώματα, δηλαδή σκαλωσιές, επάνω στις οποίες να μπορούμε να αναπτύξουμε κύτταρα» εξηγεί αποκλειστικά στο «Βήμα» η επικεφαλής του Εργαστηρίου Μη Γραμμικής Λιθογραφίας του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ και μία εκ των συγγραφέων της μελέτης δρ Μαρία Φαρσάρη. «Να αποφύγουμε, δηλαδή, τις μεταμοσχεύσεις ιστών από νεκρούς δότες. Στόχος είναι να πάρουμε κύτταρα από τον ίδιο τον ασθενή - βλαστοκύτταρα ή κύτταρα που θα έχουν μεταποιηθεί - ώστε επάνω σε μια σκαλωσιά να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τον τεχνητό ιστό και να αντικαταστήσουμε τον ιστό που έχει υποστεί βλάβες, π.χ. ένα τεχνητό ήπαρ ή ένα τεχνητό πάγκρεας».

«Στο εργαστήριό μας μπορούμε να κατασκευάσουμε τρισδιάστατες δομές με πάρα πολύ μεγάλη ακρίβεια, η οποία αγγίζει τα 70-80 νανόμετρα. Ετσι προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε νευρικά κύτταρα με απώτερο σκοπό να δώσουμε την ευκαιρία π.χ. σε ασθενείς με τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη να αναπτύξουν ξανά τα νεύρα που έχουν καταστραφεί λόγω ατυχήματος ή ασθένειας κτλ.» επισημαίνει η ειδικός.

 Πηγή:www.tovima.gr

 

« Επιστροφή


www.Antallaktikaonline.GR - Τα καλύτερα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, ΤΗΛ. 2310-526150
Workers' Samaritan Federation
We help all people...here and now
Women And Health Alliance International
Παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες
Περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ
Διογένης ΜΚΟ: Κοντά στους αστέγους
Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος
Προβάλλουμε τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
Με όχημα τη μουσική!
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Όμορφη γη...όμορφα πλάσματα
Yann Tiersen - Déjà Loin
Μια μικρή ιστορία...
...ανταπόδοσης
Copyright © 2018 Starwalkers