ΆρθραΗμερομηνία: 16-09-2012 Ξενογλωσσία στην πράξη

Ξενογλωσσία στην πράξη

 

 

 Στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών προσφέρονται 27 ξένες γλώσσες (πρόσφατα εγκαινιάστηκαν οι δύο ινδικές διάλεκτοι: χίντι και σανσκριτικά), σε ευέλικτα ωράρια τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν φοιτητές και επαγγελματίες. Οι φοιτητές του Ιδρύματος πληρώνουν 315 ευρώ ετησίως, οι φοιτητές άλλων πανεπιστημίων ή ΤΕΙ της χώρας 350 ευρώ και οι πολίτες και επαγγελματίες που θέλουν απλώς να αυξήσουν τις γνώσεις τους 480 ευρώ. Τα ποσά αυτά, όπως λέει ο γραμματέας του Διδασκαλείου κ. Ιωάννης Κογκεξίδης, αφορούν ένα πλήρες ακαδημαϊκό έτος 150 διδακτικών ωρών και έχουν θεσπιστεί μόνο για λόγους βιωσιμότητας του Διδασκαλείου και για να πληρώνονται οι καθηγητές του.
 
Πρόκειται για υπηρεσία μοναδική στην Ελλάδα. Στο Διδασκαλείο διδάσκουν δέκα μόνιμοι καθηγητές του Ιδρύματος και 100 ωρομίσθιοι, ενώ πέρυσι τα προγράμματά του παρακολούθησαν περίπου 3.000 φοιτητές. «Πέρυσι τα παιδιά είχαν μείνει ενθουσιασμένα με τα νορβηγικά» λέει ο κ. Κογκεξίδης στο «Βήμα». «Η γλώσσα αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε όσους σπουδάζουν επιστήμες της υγείας, όπως και τα σουηδικά που πέρυσι επίσης είχαν πολλούς φοιτητές» συνεχίζει.
Οι εγγραφές στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών ξεκινούν στις 7 Σεπτεμβρίου, η έναρξη των μαθημάτων γίνεται στις 15 Οκτωβρίου και η λήξη τους στις 31 Μαΐου κάθε έτους. Για τη λειτουργία του χρησιμοποιούνται αίθουσες σε κτίρια του κέντρου (Ιπποκράτους 7, Ερεσού 6 και Εμμ. Μπενάκη 40), ενώ από την εφετινή χρονιά θα προσφέρονται μαθήματα και στη Φιλοσοφική Σχολή, στα κτίρια του Μαθηματικού και του Διδασκαλείου της Νεοελληνικής Γλώσσας. Πρόεδρος του Διδασκαλείου είναι ο πρύτανής του κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης και αναπληρωτής πρόεδρος ο αντιπρύτανης κ. Θεόδωρος Λιακάκος.
 
«Πέρυσι, πρώτες στις προτιμήσεις των φοιτητών ήταν η ισπανική, η αγγλική, η γερμανική, η ιταλική και η γαλλική γλώσσα» λέει ο κ. Κογκεξίδης. Αλλωστε σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρομέτρου το 44,8% των Ελλήνων μεταξύ 25 και 64 ετών μιλάει σήμερα μία ξένη γλώσσα (με 35,7% τον μέσον όρο της ΕΕ), ενώ το 21,9% των νέων στην Ελλάδα μιλάει περισσότερες από δύο γλώσσες. Συνολικά το 92% των πολιτών της χώρας μας διδάσκονται ξένη γλώσσα (ακολουθεί η Ιταλία με ποσοστό 74%, η Ιρλανδία με 73%, η Ισπανία με 68%, η Μάλτα με 60% και η Ουγγαρία με 57%).
Στο Διδασκαλείο του Πανεπιστημίου Αθηνών διδάσκονται 27 ξένες γλώσσες: αγγλική, αλβανική, αραβική, αρμενική, βουλγαρική, γαλλική, γερμανική, δανική, εβραϊκή, ιαπωνική, ισπανική, ιταλική, κινεζική, κοπτική, κορεάτικη, νορβηγική, ολλανδική, περσική, πορτογαλική, ρωσική, σερβική, σλοβακική, σουηδική, τουρκική, τσεχική, φινλανδική και οι ινδικές χίντι και σανσκριτικά. Λειτουργούν επίσης: Εργαστήριο Γραπτού, Προφορικού Λόγου στην αγγλική επιπέδου Γ1, Ιατρική Ορολογία στην αγγλική (φοιτητές ιατρικών σχολών), Ιατρική Ορολογία στη γαλλική, Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας στην αγγλική επιπέδων Β2-Γ1, Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας στη γαλλική επιπέδου Β2-Γ1, Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας στην ισπανική επιπέδου Β2, Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας στην ιταλική επιπέδου Β2-Γ1, Νομική Ορολογία στη γαλλική και στη γερμανική, Μετάφραση στην αγγλική, Θεσμοί, Ορολογία & Μετάφραση εγγράφων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη γαλλική.
 
Στο πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνεται εκμάθηση συγγραφής επιστημονικών δοκιμίων σε διαδοχικά στάδια, οργάνωση και συνοχή του κειμένου, διεξαγωγή έρευνας με στόχο την εξεύρεση και σε άλλες διαδικασίες που απαιτούνται.

 Πηγή: www.tovima.gr

« Επιστροφή


www.Antallaktikaonline.GR - Τα καλύτερα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, ΤΗΛ. 2310-526150
Workers' Samaritan Federation
We help all people...here and now
Women And Health Alliance International
Παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες
Περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ
Διογένης ΜΚΟ: Κοντά στους αστέγους
Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος
Προβάλλουμε τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
Με όχημα τη μουσική!
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Όμορφη γη...όμορφα πλάσματα
Yann Tiersen - Déjà Loin
Μια μικρή ιστορία...
...ανταπόδοσης
Copyright © 2018 Starwalkers