ΆρθραΗμερομηνία: 03-03-2013 Θεραπεύοντας το ψυχικό τραύμα: Η μέθοδος EMDR

Θεραπεύοντας το ψυχικό τραύμα: Η μέθοδος EMDR

Η Δόμνα Βεντουράτου, ιδρύτρια του Ινστιτούτου Τραυματοθεραπείας παρουσιάζει το θέμα, "Θεραπεύοντας το ψυχικό τραύμα: Η μέθοδος EMDR".

Κοντεύουν σχεδόν 25 χρόνια από την ανακάλυψη της Francine Shapiro ότι οι κατευθυνόμενες κινήσεις των ματιών μπορούν να ενεργοποιήσουν θεαματικά τη διαδικασία του ελεύθερου συνειρμού με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της θεραπευτικής επεξεργασίας στρεσσογόνων αναμνήσεων.

Από τότε, η μέθοδος EMDR (Eye Movement Desensitization & Reprocessing ή Απευαισθητοποίηση και Επαναπροσαρμογή μέσω οφθαλμικών κινήσεων) έχει διαμορφωθεί ως ένα ολιστικό πρωτόκολλο 8 θεραπευτικών φάσεων που εντάσσει στοιχεία από διάφορες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις και αποδυναμώνει τα ίχνη του τραύματος στο σώμα, την ψυχή και το νου.

 
Είναι μια ψυχολογική μέθοδος για τη θεραπεία βιωματικών διαταραχών και συναισθηματικών δυσχερειών που οφείλονται σε επώδυνες εμπειρίες, που προκαλούνται από τραυματικά συμβάντα όπως η εξάντληση μάχης των στρατιωτών, επιθέσεις και φυσικές καταστροφές έως δύσκολα γεγονότα της παιδικής ηλικίας, ασθένειες, ατυχήματα κ.α.

Η
EMDR είναι μια σύνθετη μέθοδος ψυχοθεραπείας που συνδυάζει στοιχεία από εδραιωμένες κλινικές θεωρητικές κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένης της ψυχοδυναμικής, της γνωσιακής, της συμπεριφορικής και της προσωποκεντρικής (Shapiro, 2001).

Συνεχείς έρευνες έχουν στο μεταξύ τεκμηριώσει την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, όχι μόνο στην αντιμετώπιση μετατραυματικών διαταραχών, αλλά και σε μια ευρεία γκάμα προβλημάτων, όπως φοβίες, κατάθλιψη, ψυχοσωματικές ενοχλήσεις και χρόνιοι πόνοι αλλά και για βελτίωση επιδόσεων σε αθλητές και ομιλητές.

Η Δόμνα Βεντουράτου είναι κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, ιδρύτρια του Ινστιτούτου Τραυματοθεραπείας και συγγραφέας του βιβλίου «Εισαγωγή στην Ψυχοτραυματολογία και την Τραυματοθεραπεία. Η μέθοδος EMDR» (εκδ. Πεδίο 2009). Είναι η μόνη Ελληνόφωνη πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια της μεθόδου EMDR.

Πηγές: www.ianos.gr, www.travmatotherapeia.com

« Επιστροφή


www.Antallaktikaonline.GR - Τα καλύτερα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, ΤΗΛ. 2310-526150
Workers' Samaritan Federation
We help all people...here and now
Women And Health Alliance International
Παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες
Περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ
Διογένης ΜΚΟ: Κοντά στους αστέγους
Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος
Προβάλλουμε τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
Με όχημα τη μουσική!
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Όμορφη γη...όμορφα πλάσματα
Yann Tiersen - Déjà Loin
Μια μικρή ιστορία...
...ανταπόδοσης
Copyright © 2018 Starwalkers