ΆρθραΗμερομηνία: 28-05-2013 Ιατρική καινοτομία

Ιατρική καινοτομία

 

Οι τρισδιάσταστες εκτυπώσεις οργάνων του σώματος μπορούν να δώσουν λύση αντί της μεταμόσχευσης, όπως αποδείχθηκε στην πρώτη σχετική εφαρμογή σε εγχείριση.

Χάρη σε μια τρισδιάστατη εκτύπωση ενός βοηθητικού αεραγωγού που τοποθετήθηκε στην τραχεία, αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να αποκαταστήσουν την αναπνοή ενός παιδιού. Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση που η 3D εκτύπωση χρησιμοποιείται στην ιατρική πρακτική.

Για τη διενέργεια της επέμβασης δόθηκε ειδική επείγουσα έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, με επικεφαλής τον καθηγητή Παιδιατρικής Ωτορινολαρυγγολογίας Γκλεν Γκριν και τον καθηγητή Βιοϊατρικής μηχανικής Σκοτ Χόλιστερ, με τον καινοτόμο αυτό τρόπο κατάφεραν αντιμετωπίσουν μια σπάνια γενετική πάθηση του αναπνευστικού συστήματος, απ’ την οποία πάσχουν περίπου ένα στα 2.200 νεογνά.

Η συγκεκριμένη περίπτωση του μόλις 6 εβδομάδων βρέφους ήταν σοβαρή και η καρδιά του σχεδόν καθημερινά σταματούσε να χτυπά λόγω της έλλειψης οξυγόνου.

Οι ερευνητές με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή, δημιούργησαν έναν πλαστικό αεραγωγό-νάρθηκα, που προσαρμόστηκε ακριβώς στο φυσικό αεραγωγό του παιδιού, κρατώντας τον έτσι συνεχώς ανοιχτό και επιτρέποντάς του πλέον να αναπνέει κανονικά. Εικοσιμία ημέρες μετά την επέμβαση, ο μικρός ασθενής, ο οποίος είναι πλέον 20 μηνών, δεν χρειαζόταν εξωτερική μηχανική αναπνευστική υποστήριξη.

Οι γιατροί είχαν κάνει αρχικά μια ακριβή απεικόνιση της τραχείας και του βρόγχου του παιδιού με τη βοήθεια αξονικής τομογραφίας και, στη συνέχεια, μέσω του υπολογιστή σχεδίασαν έναν πλαστικό αεραγωγό στις κατάλληλες διαστάσεις. Τελικά, ο 3D-εκτυπωτής λέιζερ ανέλαβε να υλοποιήσει το τεχνητό όργανο, που είναι φτιαγμένο από ένα βιοδιασπώμενο υλικό από πολυεστέρα (πολυκαπρολακτόνη) και το οποίο θα έχει διαλυθεί σε τρία περίπου χρόνια. Έως τότε ελπίζεται ότι η φυσική τραχεία του παιδιού θα έχει δυναμώσει και δεν θα χρειάζεται πια τεχνητή υποστήλωση.

Πηγή:  http://health.in.gr/

 

 

 

« Επιστροφή


www.Antallaktikaonline.GR - Τα καλύτερα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, ΤΗΛ. 2310-526150
Workers' Samaritan Federation
We help all people...here and now
Women And Health Alliance International
Παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες
Περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ
Διογένης ΜΚΟ: Κοντά στους αστέγους
Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος
Προβάλλουμε τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
Με όχημα τη μουσική!
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Όμορφη γη...όμορφα πλάσματα
Yann Tiersen - Déjà Loin
Μια μικρή ιστορία...
...ανταπόδοσης
Copyright © 2018 Starwalkers