ΆρθραΗμερομηνία: 24-11-2013 Ξεκινά ο 2ος κύκλος του «Διεθνούς Colloquium για τον Αριστοτέλη»

Ξεκινά ο 2ος κύκλος του «Διεθνούς Colloquium για τον Αριστοτέλη»

 

Tο «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών», ύστερα από τον επιτυχημένο κύκλο διαλέξεων και εκδηλώσεων που πραγματοποίησε το περυσινό ακαδημαϊκό έτος, συνεχίζει και φέτος τις δραστηριότητες του, διοργανώνοντας εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων και τον 2ο κύκλο «Διεθνούς Colloquium για τον Αριστοτέλη», με ομιλητές ειδικούς Αριστοτελιστές από την Αγγλία, την Ιταλία, Ισπανία, τις Η.Π.Α. και την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Tην Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013 και ώρες 19:30-21:30, θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του Α.Π.Θ. , η παρουσίαση του 5-τομου έργου, με τίτλο: «Το  Γ ί γ ν ε σ θ α ι», του Διακεκριμένου Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Maryland (Η.Π.Α.), Τακτικού Μέλους και πρώην Πρόεδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Πάνου Α. Λιγομενίδη.

Το μνημειώδες αυτό έργο αναδεικνύει τον  Φιλοσοφικό Στοχασμό που ενυπάρχει στις Φυσικές Επιστήμες και προχωρεί σε Οντολογικές Αναζητήσεις αλλά και στην αποσαφήνιση της θέσης του ανθρώπου στο Σύμπαν, αξιοποιώντας τα εργαλεία και τη μεθοδολογία της σύγχρονης Επιστήμης. Είναι μια γέφυρα  που αποκαθιστά τη σχέση Φιλοσοφίας και Επιστήμης με την Αριστοτελική έννοια.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι:

Γιάννης Μυλόπουλος, Πρύτανης Α.Π.Θ., Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών
Γιάννης Αντωνίου, Καθηγητής Μαθηματικών Α.Π.Θ.
Γιάννης Σειραδάκης, Καθηγητής Αστροφυσικής Α.Π.Θ.

Συντονίζει:

Η Πρόεδρος του “Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών” του Α.Π.Θ., Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου.

Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013 και ώρες 19:00 με 21:00, θα πραγματοποιηθεί, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του Α.Π.Θ., η εναρκτήρια διάλεξη του 2ου κύκλου «Διεθνούς Colloquium για τον Αριστοτέλη», με ομιλητή τον Διακεκριμένο Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Maryland (Η.Π.Α.), Τακτικό Μέλος και πρώην Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, Πάνο Λιγομενίδη, με θέμα: «Το Αριστοτελικό δυνάμει στη σύγχρονη Φυσική».

Θα ακολουθήσει η αναγόρευση του Ακαδημαϊκού Πάνου Λιγομενίδη σε Επίτιμο Μέλος του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών». Τoν τιμώμενo θα προλογίσουν η Πρόεδρος του ΔΙ.Κ.Α.Μ., Ομότιμη Καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, και το Μέλος του Δ.Σ. του ΔΙ.Κ.Α.Μ., Καθηγητής Μαθηματικών του Α.Π.Θ., Γιάννης Αντωνίου.

Στόχος του «Διεθνούς Colloquium για τον Αριστοτέλη» είναι η σε βάθος εξέταση διαφόρων πτυχών της Αριστοτελικής φιλοσοφίας από ειδικούς μελετητές. Αναλύονται θέματα που ανήκουν στον χώρο της Λογικής, της Μεταφυσικής, της Θεολογίας, της Ηθικής και Πολιτικής φιλοσοφίας, της Οικονομίας, της Φυσικής, των Μαθηματικών, της Αστρονομίας, της Μετεωρολογίας, της Βιολογίας, της Ιατρικής, της Ψυχολογίας, της Φιλοσοφίας του νου, της Φιλοσοφίας της Επιστήμης, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη συσχέτιση της Αριστοτελικής φιλοσοφίας με τα σύγχρονα δεδομένα στον χώρο της Φιλοσοφίας και των Επιστημών.


Η είσοδος στις δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Λιγομενίδης Πάνος  

Γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Hλεκτρονική Eπιστήμη και τη Φυσική στις H.Π.A., στο Πανεπιστήμιο Stanford, του οποίου αναγορεύτηκε διδάκτορας. Έχει εργαστεί ως ερευνητής στην IBM και διετέλεσε καθηγητής στα πανεπιστήμια Stanford, UCLA, Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο Mαδρίτης και Maryland, όπου διηύθυνε το ερευνητικe εργαστήριο Cybernetics Research Laboratory. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Caelum Research Corporation και τεχνικός σύμβουλος πολλών εταιρειών και δημοσίων οργανισμών διεθνώς. Tο δημοσιευμένο επιστημονικό του έργο είναι αξιόλογο και αφορά κυρίως τους τομείς της Tεχνητής Nοημοσύνης και την ανάπτυξη και εφαρμογή των Nευρωνικών Δικτύων και Ψηφιακών Yπολογιστών μεθόδων στην Iατρική, τις Tηλεπικοινωνίες και τη Bιομηχανία. Έχει διακριθεί με πληθώρα τιμητικών διακρίσεων, όπως Distinguished Professor of Electrical Engineering, Outstanding Educator of America και Ford Foundation Fellow. Ίδρυσε και διευθύνει το Eργαστήριο Eρευνών της Eπιστήμης της Πληροφορικής στην Aκαδημία Aθηνών, όπου διεξάγονται κυρίως έρευνες ιατρικών εφαρμογών.

« Επιστροφή


www.Antallaktikaonline.GR - Τα καλύτερα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, ΤΗΛ. 2310-526150
Workers' Samaritan Federation
We help all people...here and now
Women And Health Alliance International
Παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες
Περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ
Διογένης ΜΚΟ: Κοντά στους αστέγους
Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος
Προβάλλουμε τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
Με όχημα τη μουσική!
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Όμορφη γη...όμορφα πλάσματα
Yann Tiersen - Déjà Loin
Μια μικρή ιστορία...
...ανταπόδοσης
Copyright © 2018 Starwalkers