ΆρθραΗμερομηνία: 07-01-2014 Οι μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις της χρονιάς που πέρασε

Οι μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις της χρονιάς που πέρασε


Ένας γαλαξίας με Γαίες

Αστρονόμοι υπολόγισαν ότι υπάρχουν 11 δισεκατομμύρια πιθανώς κατοικήσιμοι πλανήτες στο γαλαξία μας, αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα να… μην είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία που συνέλεξε επί τέσσερα χρόνια το τηλεσκόπιο Kepler της NASA που έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη, για να υπολογίσουν πόσοι πλανήτες υπάρχουν στο ηλιακό σύστημα που η θερμοκρασία στην επιφάνειά τους επιτρέπει την ύπαρξη υγρού νερού.

Βρήκαν ότι σε ένα στα πέντε άστρα σαν τον Ήλιο, στην «κατοικήσιμη ζώνη», υπάρχει ένας περίπου πλανήτης στο μέγεθος της Γης και ότι ο κοντινότερος μπορεί να βρίσκεται μόλις 12 έτη φωτός μακριά –πιθανώς αρκετά κοντά για να υπάρξει επικοινωνία.

"Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των υποψήφιων πλανητών", λέει ο αστρονόμος Geoffrey Marcy, "σίγουρα μερικοί από αυτούς έχουν όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά της ζωής".


Το μακρύτερο φαράγγι στον κόσμο


Γεωλόγοι εντόπισαν το μεγαλύτερο φαράγγι της Γης κάτω από στρώματα πάγου πάχους 2 μιλίων στη Γροιλανδία.

Το τεράστιο άνοιγμα στο βραχώδες υπόστρωμα του νησιού, ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια ενός ειδικού ραντάρ που "διεισδύει" στον πάγο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι δύο φορές πιο μακρύ και πιο πλατύ από το Grand Canyon, αλλά έχει το μισό βάθος σε σχέση με αυτό.

"Δεν ανακαλύπτει κανείς κάτι τόσο σημαντικό κάθε μία δεκαετία, αλλά κάθε πενήντα χρόνια", ανέφερε ο γεωγράφος Jonathan Bamber από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στη Μεγάλη Βρετανία.

Νέα όργανα μέσω της κλωνοποίησης


Η κλωνοποίηση χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για τη δημιουργία ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων, προωθώντας την προοπτική της καλλιέργειας νέων οργάνων από τον ίδιο τον ιστό του ασθενούς.

Οι επιστήμονες εισήγαγαν ένα κύτταρο δέρματος από ένα μωρό 8 μηνών σε ένα μη γονιμοποιημένο ανθρώπινο ωάριο που είχε αφαιρεθεί το δικό του DNA.

Τα κύτταρα άρχισαν να αναπαράγονται, αποδίδοντας εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα γενετικά πανομοιότυπα με του μωρού. "Αυτά στη συνέχεια μετασχηματίστηκαν σε κυτταρικούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της ανθρώπινης καρδιάς", ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Shoukhrat Mitalipov.

Η μέθοδος θα μπορούσε κάποια μέρα να αποδώσει γενετικά "αντίγραφα" από το ήπαρ, τα νεφρά, την καρδιά και άλλα μέρη του σώματος για ασθενείς που υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες.


Ένα κρανίο "μιλά" για την προϊστορία


Ένα σχεδόν ανέπαφο κρανίο ηλικίας 1,8 εκατομμυρίων ετών που βρέθηκε στη Γεωργία προσέφερε συγκλονιστικά στοιχεία για την πρώιμη εξέλιξη του ανθρώπου.

Το παλαιότερο, ολοκληρωμένο κρανίο ενήλικα πρώιμου Homo που βρέθηκε ποτέ είχε τα εξής χαρακτηριστικά: μακρύ πρόσωπο, μεγάλα δόντια, και μικροσκοπικό θάλαμο εγκεφάλου – χαρακτηριστικά που αποδίδονται σε διάφορα ανθρωποειδή. «Αν τα τμήματα αυτά είχαν βρεθεί χωριστά σε διάφορες περιοχές της Αφρικής, ενδεχομένως να πιστεύαμε ότι σχετίζονται με διαφορετικά είδη» είπε ο παλαιοανθρωπολόγος του πανεπιστημίου της Ζυρίχης, Christoph Zollikofer.

Αντίθετα, το κρανίο που βρέθηκε δείχνει ότι τα είδη που είχαν ταυτοποιηθεί ως Homo ergaster, Homo rudolfensis, και Homo habilis ήταν όλα υποείδη Homo, που ζούσε στην Αφρική, προτού μεταναστεύσει στην Ευρασία.


Δραστική κλιματική αλλαγή


Μια ανάλυση ισοτόπων σε θαλάσσια απολιθώματα από όλο τον κόσμο έδωσε την πιο πλήρη καταγραφή των θερμοκρασιών της Γης, δείχνοντας ότι ο πλανήτης θερμαίνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς τα τελευταία 11.300 χρόνια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν δεν υπήρχε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μια τάση ψύξης που ξεκίνησε πριν από 5.00 χρόνια, μετά από μια αλλαγή στην τροχιά και κλίση του πλανήτη θα μπορούσε να έχει συνεχιστεί, οδηγώντας τη Γη σε μια ακόμη εποχή των παγετώνων.

Αντίθετα, η υπερθέρμανση του πλανήτη, με τους ρυθμούς που συντελείται στις μέρες μας, θα αυξήσει τη θερμοκρασία της Γης από 2 ως 12 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητα προσαρμογής πολλών ειδών.

"Οι κλιματικές αλλαγές που θα συντελεστούν θα είναι οι μεγαλύτερες που έχει γνωρίσει ποτέ ο ανθρώπινος πολιτισμός", υποστηρίζει ο ερευνητής της NASA, Gavin Schmidt.

ΠΗΓΗ:  www.news.gr

« Επιστροφή


www.Antallaktikaonline.GR - Τα καλύτερα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, ΤΗΛ. 2310-526150
Workers' Samaritan Federation
We help all people...here and now
Women And Health Alliance International
Παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες
Περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ
Διογένης ΜΚΟ: Κοντά στους αστέγους
Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος
Προβάλλουμε τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
Με όχημα τη μουσική!
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Όμορφη γη...όμορφα πλάσματα
Yann Tiersen - Déjà Loin
Μια μικρή ιστορία...
...ανταπόδοσης
Copyright © 2018 Starwalkers