ΆρθραΗμερομηνία: 28-04-2014 Απάντηση στην κρίση με καμπάνια αυτοχρηματοδότησης

Απάντηση στην κρίση με καμπάνια αυτοχρηματοδότησης

Τo “αμερικάνικο όνειρο” του εικαστικού Σταμάτη Παπαδήμου ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, όταν έλαβε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από γκαλερί της Νέας Υόρκης που τον καλούσε να πραγματοποιήσει εκεί έκθεση ζωγραφικής. Θα ήταν ο τελευταίος σταθμός ενός “ταξιδιού”, που διαρκεί από το 2007, όταν άρχισε να ζωγραφίζει...
Για να πραγματοποιηθεί το ταξίδι αυτό όμως απαιτούνταν κάποιες προϋποθέσεις, που αφορούσαν ζητήματα οικονομικής φύσης. Χρειάζονταν κάποιες εκατοντάδες δολαρίων, ώστε να εγγραφεί στο μητρώο καλλιτεχνών της γκαλερί, να κάνει τις κορνίζες των έργων του, να τα ταχυδρομήσει και, τέλος, να ταξιδέψει και ο ίδιος εκεί για να “χαρεί” εκ του σύνεγγυς την προσωπική του μικρή επιτυχία.


Χρήματα δεν υπήρχαν, συνεπώς το “όνειρο” θα μπορούσε να ανασταλεί ή, ακόμη χειρότερα, να ματαιωθεί. Μπροστά σε αυτή την προοπτική δεν το έβαλε κάτω. Στράφηκε στο διαδίκτυο, όπου υπάρχει ένας κόσμος που συγκινείται από περιπτώσεις δημιουργικών ανθρώπων και τους βοηθά οικονομικά. Η πρακτική αυτή δεν είναι τωρινή. Ίσως να μην είναι ιδιαιτέρως γνωστή στην Ελλάδα, στο εξωτερικό πάντως “τρέχει” στις συνειδήσεις των ανθρώπων καιρό τώρα. Με χρήση της πιστωτικής κάρτας μπορεί ο οποιοσδήποτε να καταθέσει από ένα έως ένα εκατομμύριο ευρώ... υπέρ του σκοπού. Το δεύτερο δεν συνηθίζεται βέβαια, αλλά σκεφτείτε κάποιες χιλιάδες ανθρώπων να καταθέσουν έστω ένα ευρώ.

ΣΤΗ “ΜΕΚΚΑ” ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΕΧΝΗΣ


Έτσι, ο Σταμάτης Παπαδήμος δημιούργησε μια σελίδα-καμπάνια αυτοχρηματοδότησης στο ίντερνετ με τίτλο “Α Greekman in New York” και εξήγησε στους υποψήφιους διαδικτυακούς Μαικήνες τους λόγους που “φώναζε” βοήθεια. Η βοήθεια ήρθε και συγκεντρώθηκαν αρκετά χρήματα, και από ανθρώπους που ενδεχομένως δεν πρόκειται να συναντήσει ποτέ στη ζωή του. Αυτό του επέτρεψε να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των εξόδων. Όμως ακόμη κι έτσι τα χρήματα δεν ήταν αρκετά ώστε να πραγματοποιήσει το ταξίδι. Είχε φτάσει σε αδιέξοδο, ώσπου φίλοι καλοί από τη Λάρισα, όπου ο ίδιος είχε ζήσει, οργάνωσαν ένα event σε κεντρικό καφέ της πόλης και το κοινοποίησαν μέσω facebook με τον τίτλο “Σταμάτης Παπαδήμος all day fundraising ντου”, με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα. Αφού ο στόχος επετεύχθη, ο καλλιτέχνης προσγειώθηκε στις 4/3 στο αεροδρόμιο JFK.

 

 

 


Από εκεί και πέρα τα πράγματα κύλησαν όπως τα είχε φανταστεί. H νέα δουλειά του “Σύννεφα” (ευθεία αναφορά στην οικονομική μας κρίση) παρουσιάστηκε στο κοινό της πόλης, τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν παρόντος του ιδίου, οι προοπτικές για καινούργιες συνεργασίες με άλλες γκαλερί στο Μανχάταν είναι στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων, ανακάλυψε μια κοσμοπολίτικη Νέα Υόρκη που πιστοποιεί ότι δεν είναι τυχαίο που θεωρείται “Μέκκα” της παγκόσμιας τέχνης και όχι μόνο... “Τίποτα δεν μας χαρίζεται, αλλά και τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Είναι πολύ σημαντικό να συνδυάζουμε την ανθρώπινη ψυχή και τη διάθεση για προσφορά με τη δυνατότητα που παρέχει η τεχνολογία. Δεν είμαι το ‘παιδί θαύμα’. Αφού εγώ τα κατάφερα, μπορεί να καταφέρει οποιοσδήποτε”, λέει ο καλλιτέχνης στη “ΜτΚ”.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ


Ο Σταμάτης Παπαδήμος γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα και ζει στον Βόλο. Σπούδασε Τέχνες και Γραφιστική στο ISA Saint Luc στις Βρυξέλλες. Είναι μέλος του Cartoon Μovement, Amsterdam. Από το 2007 ζωγραφίζει. Η έκθεση ζωγραφικής πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στην Agora-Gallery στο Τσέλσι της Νέας Υόρκης. Μπορείτε να δείτε έργα του καλλιτέχνη στην ιστοσελίδα του  http://papadimos.webs.com/

ΠΗΓΗ:  www.makthes.gr

« Επιστροφή


www.Antallaktikaonline.GR - Τα καλύτερα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, ΤΗΛ. 2310-526150
Workers' Samaritan Federation
We help all people...here and now
Women And Health Alliance International
Παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες
Περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ
Διογένης ΜΚΟ: Κοντά στους αστέγους
Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος
Προβάλλουμε τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
Με όχημα τη μουσική!
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Όμορφη γη...όμορφα πλάσματα
Yann Tiersen - Déjà Loin
Μια μικρή ιστορία...
...ανταπόδοσης
Copyright © 2018 Starwalkers