Αρχείο ΕκπομπώνΕναλλακτικές Διαδρομές 2015

Εναλλακτικές Διαδρομές 2015

 

Εναλλακτικές διαδρομές

Μια εκπομπή για τα εναλλακτικά εγχειρήματα στην οικονομία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την κοινωνία

κάθε Πέμπτη 20:00-21:00 στο www.starclassic.gr 

 

ΕΚΠΟΜΠΗ 1η: Καλωσορίζουμε τη νέα εκπομπή και ψηλαφούμε βασικές έννοιες που θα συναντήσουμε σε όλη τη διάρκειά της όπως ο χρόνος, η εργασία, οι βασικές ανάγκες, η προσέγγιση ενός διαφορετικού τρόπου συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων που συνάδει με έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Ο Γιώργος Γριτζάς, επίκουρος καθηγητής στο ΑΠΘ στο μάθημα για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, συζητά και αναλύει όλη αυτή τη δυναμική των εναλλακτικών δρόμων, που μπορεί να φέρει μια άλλη ποιότητα ζωής σήμερα, εδώ, τώρα ξεκινώντας με τη φράση "η ζωή δεν είναι πρόβα".


ΕΚΠΟΜΠΗ 2η: Συνεχίζουμε τις προσεγγίσεις στους όρους της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, ορίζουμε με έναν νέο τρόπο την οικονομία, επιστημονικά αλλά και μέσα από την καθημερινότητά μας, αναφερόμαστε στο δίδυμο Gibson-Graham και στην γεωγραφική ματιά της ανάπτυξης κοινοτήτων, στην έννοια της τοπικότητας, στην αλληλεγγύη μέσα στην οικογένεια και πώς αυτή παρεμποδίζεται σε μια κοινωνία που κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και τι σημαίνει επιχειρηματικότητα στην προοπτική του κοινού οφέλους


ΕΚΠΟΜΠΗ 3η: Με αφορή το 4ο Φεστιβάλ Συνεργατικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που διοργανώθηκε στην Αθήνα, συζητάμε για τη συνεργασία, τη συνεκπαίδευση, τη συνδημιουργία που χαρακτηρίζουν παρόμοια εγχειρήματα. Γυρνάμε πίσω στο χρόνο και αναφερόμαστε σε μια Κοινότητα Εργασίας που είχε αναπτυχθεί μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στο Μπουαμοντώ και μετά επιστρέφουμε στο σήμερα σε επιστημονικές ομάδες έρευνας που αξιοποίησαν το δυναμικό τοπικων κοινοτήτων, όπως στη Χαβάη.


ΕΚΠΟΜΠΗ 4Η: Παρουσίαση του συνεταιριστικού παντοπωλείου Bios Coop που εδρεύει στην οδό Καραμανλή 42 στη Θεσσαλονίκη. Ο γραμματέας του ΔΣ κος Άρης Χατζηνικολάου μοιράζεται μαζί μας τη γέννηση της ιδέας «ας πάρουμε την τροφή στα χέρια μας» που οδήγησε στη δημιουργία ενός πρωτοποριακού Super Market, βασισμένου στις αξίες της τοπικότητας με ενίσχυση των μικρών παραγωγών, της ποιότητας με επισταμένους ελέγχους των προϊόντων, της άμεσης δημοκρατίας με γενικές συνελεύσεις των μελών και της δημιουργίας θέσεων εργασίας από ένα σύνολο ανθρώπων αφιερωμένων στην ιδέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

ΕΚΠΟΜΠΗ 5η: Ποιο είναι το κίνητρο του επιχειρείν; Τι μπορεί να κάνει μια επιχείρηση με το πλεόνασμα της εργασίας; Πώς το διαχειρίζεται αυτό το πλεόνασμα ένας συνεταιρισμός; Ο συνεταιρισμός ως ένας άλλος τρόπος συνεργασίας, διαμόρφωσης σχέσεων, κοινωνικής ευαισθησίας, δίνει πρακτικές απαντήσεις με διάφορα παραδείγματα ανά τον κόσμο, είτε σε περιόδους κρίσης είτε ως φυσική συνέχεια μιας τοπικής οικονομίας. Η αλλαγή στάσης, η νέα συναντίληψη για μια νέα επιχειρηματικότητα δημιουργεί σε μικροκλίμακες μια νέα κοινωνία όπου δεν κυριαρχεί η κερδοσκοπία και ο ανταγωνισμός.


ΕΚΠΟΜΠΗ 6η: Οι αξίες του συνεταιρισμού είναι βασικές ανθρώπινες αξίες σε μια επιχειρηματική διαδικασία όπου το κοινό όφελος, ο διάλογος, το δικαίωμα ψήφου ανά μέλος, το άνοιγμα στην κοινότητα, η διασύνδεση με άλλα παρόμοια εγχειρήματα είναι ζωτικής σημασίας. Το παράδειγμα μας δίνει ένα συνεταιριστικό Αρτοζαχαροπλαστείο-καφέ, οι «Δημιουργίες» που δημιούργησαν μια ομάδα γυναικών στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Στη συνέντευξη η κα Ελένη Παπαθεοδοσίου, πρόεδρος του συνεταιρισμού μας μιλά για την εκπληκτική ιστορία τους που έχει αρχίσει να καρποφορεί. Επίσης έχουμε τη χαρά να μιλήσουμε με την δημοσιογράφο Εugénie Barbezat της εφημερίδας Humanité από τη Γαλλία και να πάρουμε μια γεύση από τις μεγάλες συζητήσεις που γίνονται σε μια χώρα με παράδοση στα εναλλακτικά εγχειρήματα γύρω από την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία!!!


ΕΚΠΟΜΠΗ 7η: Από τη μια η αγορά κι οι αγορές και από την άλλη ο καταναλωτής μέσα σε ένα περιβάλλον προσφοράς και ζήτησης καλείται να αρθρώσει μιαν επιλογή. Ξεκινώντας από τα κριτήρια με βάση τα οποία καταναλώνει ο ίδιος, την ποιότητα των προϊόντων, την τοπικότητα, το ήθος των επιχειρήσεων καταλήγει σε μια νέα καταναλωτική συμπεριφορά και υποστηρίζει προσπάθειες που επενδύουν στην ποιότητα, το ηθικό εμπόριο, τον σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. 

 

ΕΚΠΟΜΠΗ 8η: Τα εναλλακτικά νομίσματα είναι ένας νέος συναλλακτικός τρόπος τοπικού χαρακτήρα που αναπτύσσεται εδώ και δεκαετίες σε όλον τον κόσμο, για να δώσει διέξοδο στην οικονομική αλλά και κοινωνική ασφυξία που προκαλεί η άκρατη κερδοσκοπία. Το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ή ΚΟΙ.ΝΟ. που ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το 2012 έχει τα χαρακτηριστικά όχι μόνον μιας παραλληλης οικονομίας αλλά μιας κοινοτικής συνύπαρξης ανάμεσα σε πρόσωπα που ανταλλάσσουν αγαθά και υπηρεσίες. Το ιδρυτικό μέλος ο κος Μιχάλης Παναγιωτίδης μας μεταφέρει την επιτυχημένη αυτή προσπάθεια.

 

ΕΚΠΟΜΠΗ 9η: Η σύμβουλος Υγείας Κυριακή Παπαδημητρίου μας μεταφέρει στον χώρο της θεραπευτικής διαδικασίας μέσα όμως από την προσέγγιση της φαντασίας, της δημιουργικής σχέσης με τα παιδιά και τους ενήλικες, τη θεραπευτική δύναμη της τέχνης και του παραμυθιού που επικοινωνούν με την καρδιά, την αυτοϊαση, την αυτογνωσία και άλλα πολλά που αξίζει να μοιραστούμε, ως μια εναλλακτική διαδρομή στον πολύπαθο χώρο του συστήματος Υγείας. 

 

ΕΚΠΟΜΠΗ 10η: Η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία είναι μια σύμπραξη καταναλατών και αγροτών που εμφανίζεται με διάφορες μορφές και με στόχο την άμεση σχέση μας με την παραγωγή κυρίως βιολογικών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Η κα Ελεάνα Ιωαννίδου, δικηγόρος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Οικολογία Αλληλεγγύη" μας μιλά για την δική τους ομάδα κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας στη Θεσσαλονίκη

 

Για τις εκπομπές του 2016 μεταβαβείτε εδώ

 

« Επιστροφή


www.Antallaktikaonline.GR - Τα καλύτερα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, ΤΗΛ. 2310-526150
Workers' Samaritan Federation
We help all people...here and now
Women And Health Alliance International
Παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες
Περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ
Διογένης ΜΚΟ: Κοντά στους αστέγους
Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος
Προβάλλουμε τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
Με όχημα τη μουσική!
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Η παιδική αθωότητα...
...της φύσης
Τα λουλούδια χορεύουν...
...στον άνεμο
Copyright © 2018 Starwalkers