Αρχείο ΕκπομπώνΕναλλακτικές Διαδρομές 2016

Εναλλακτικές Διαδρομές 2016

 

Εναλλακτικές διαδρομές

Μια εκπομπή για τα εναλλακτικά εγχειρήματα στην οικονομία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την κοινωνία

κάθε Πέμπτη 20:00-21:00 στο www.starclassic.gr 

 

2 0 1 6

 

ΕΚΠΟΜΠΗ 11η: Το Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης είναι ένας συνεταιρισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ξεκίνησε το 1985 από 30 καλλιτέχνες παιδαγωγούς διαφόρων ειδικοτήτων με σκοπό τη προώθηση της μουσικής παιδείας σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Ο Διευθυντής κος Μίκης Μιχαηλίδης μοιράζεται μαζί μας την αρχή, την πορεία και την σημερινή πραγματικότητα ενός οργανισμού που γιορτάζει τα 30 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του.

 

ΕΚΠΟΜΠΗ 12η: Το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θέρμης μας παρουσιάζει η κα Μένη Τσούγκα, μέλος του συντονιστικού οργάνου του εγχειρήματος και μαζί μια μεγάλη προσπάθεια γιατρών, νοσηλευτών, φαρμακοποιών,  αλλά και της ίδιας της κοινότητας να παρέχει δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη σε ανασφάλιστους, άπορους, Έλληνες και ξένους συμπολίτες μας.

 

ΕΚΠΟΜΠΗ 13η: Η Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδος είναι από το 2002 μια σύμπραξη για την προώθηση της βιολογικής Γεωργίας. Ο αντιπρόεδρος κος Νίκος Ιωάννου μας μιλάει για τα βιολογικά προϊόντα, τα σημερινά προβλήματα της αγροτικής παραγωγής, τα υβρίδια, τους σπόρους, τις λαϊκές αγορές βιολογικών προίόντων στη Θεσσαλονίκη, τις δυσκολίες αλλά και την ομορφιά της αγροτικής ζωής.  

 

ΕΚΠΟΜΠΗ 14η: Η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση "Μυγδονία" είναι μια πρωτοβουλία γυναικών και αντρών στην περιοχή του Λαγκαδά, που βασίζεται στην εκμετάλλευση βοτάνων και προϊόντων με βάση τα βότανα. Η πρόεδρος κα Γκουδίνογλου Στέλλα μας ανοίγει το παράθυρο σε μια άλλη Ελλάδα, "χρυσορυχείο βοτάνων" όπως λέει χαρακτηριστικά και μας ενημερώνει για το Πανελλαδικό Δίκτυο των Κοιν.Συν. Επιχειρήσεων, την Ένωση Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος και τον ανοικτό ορίζοντα για επιχειρηματικές, κοινωνικές, νομικές και πολιτικές αλλαγές στην κατεύθυνση μιας νέας συνεταιριστικής αντίληψης. 

 

 ΕΚΠΟΜΠΗ 15η: Ο "Άλλος Τρόπος" είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που ξεκίνησε από μια παρέα για να δημιουργήσει έναν κοινωνικό χώρο που θα εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες της γειτονιάς. Σήμερα συντηρεί ένα παντοπωλείο με προϊόντα επιλεγμένων παραγωγών της Ελλάδας αλλά και Ηθικού Εμπορίου, διαθέτει τον χώρο για μαθήματα ζωγραφικής αλλά και σεμινάρια και εργαστήρια με θέματα που ενδιαφέρουν την ίδια τη γειτονιά. Επίσης συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη και κάνει η ίδια την διανομή.

 

ΕΚΠΟΜΠΗ 16η: Την Κοινωνική Συνεταιριστιή Επιχείρηση "Άνακύκλωση στην Πηγή" που δραστηριοποιείται στην Πάτρα, στον χώρο της ανακύκλωσης σκουπιδιών μας παρουσιάζει ο κος Νικολαδάκης Τάσος, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής. Αντιμέτωποι με το πολύ σοβαρό πρόβλημα σκουπιδιών που κοντεύουν να πνίξουν την πόλη, μια παρέα αποφασίζει να δράσει και να ανοίξει το δρόμο για την αυτοδιαχείριση των σκουπιδιών στην πηγή τους. 

 

ΕΚΠΟΜΠΗ 17η:  Συναντούμε την οργάνωση που προωθεί στην Ελλάδα τη φιλοσοφία του ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - Fair Trade Hellas (http://fairtrade.gr/index.php και https://www.facebook.com/FairTradeHellas/) με φιλοξενούμενη την Κέλλυ Γαρυφαλλή, υπεύθυνη προγραμμάτων

 

ΕΚΠΟΜΠΗ 18η:  Η Αναπτυξιακή Καρδίτσας (http://www.anka.gr/portal/) ένας φορέας που υλοποιεί προγράμματα και έργα στην περιοχή, παρουσιάζει μια μεγαλειώδη προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας που μέσα από τη μορφή συνεταιρισμών, κοινωνικών επιχειρήσεων και δικτύων κατάφερε να δημιουργήσει πρότυπες επαγγελματικές μονάδες με κοινωνικό χαρακτήρα και να δώσει πνοή αισιοδοξίας και το μήνυμα του "μαζί μπορούμε". Στη συνέντευξη ο κος Μπέλλης Βασίλης, Γενικός Διευθυντής της ΑΝ.ΚΑ., και μαζί του εκπρόσωποι από την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, την Ενεργειακή Συνεταριστική Εταιρία Καρδίτσας, τον Συνεταιρισμό παραγωγής και εμπορίας υπερτροφών Εύκαρπον, τον Αγροτικό συνεταιρισμό οσπρίων και προϊόντων διατροφής,  τον Συνεταιρισμό Στέβια και τον σύλλογο Αγροτουρισμού. Ακούστε λοιπόν ένα παράδειγμα προς μίμηση, δηλαδή τους συνεταιρισμούς να συνεργάζονται σε ένα ευρύτερο τοπικό "ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ" δουλεύοντας για το κοινό καλό.

 

ΕΚΠΟΜΠΗ 19η: Ο Αντώνης Καράγιωργας, μέλος της άτυπης ομάδας "Αστικές και Περιαστικές Καλλιέργειες" (http://perka.org/) μας μιλά για το ξεκίνημα ενός εγχειρήματος που αξιοποιεί τη γη στο στρατόπεδο Καρατάσου στη Θεσσαλονίκη, καλλιεργώντας λαχανικά και τη μεγάλη κοινωνική, οικονομική και εκπαιδευτική αξία που έχουν οι συνεργατικοί λαχανόκηποι, όπου καλλιεργεται εκτός των άλλων η αλληλεγγύη και η ομαδικότητα. 

 

ΕΚΠΟΜΠΗ 20η: Ο Δημήτρης Κουφάκης και ο Βασίλης Μεσιτίδης μας ενημερώνουν για την κοινότητα του ΠΕΛΙΤΙ, την διάσωση και διάδοση των αυθεντικών σπόρων, τη δημιουργία ομάδων σε όλη την Ελλάδα, τη σχέση με τα σχολεία και την εκπαίδευση μαθητών στην καλλιέργεια και στη φιλοσοφία της δημιουργίας σχέσεων μεταξύ μας, την παράδοσή μας, τη γή μας, το μέλλον μας. Η δημιουργία επίσης της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. "Περισυλλογή" στο Δήμο Θέρμης γεννήθηκε μεσα από αυτήν την μακρά πορεία σε χωράφια, συναντήσεις, οικογιορτές, δίκτυα.

 

ΕΚΠΟΜΠΗ 21η: Η κα Δέσποινα Σουβατζή, υπεύθυνη του περιοδικού «Για την περιβαλλοντική εκπαίδευση» της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. (Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση)  μας ενημερώνει για το πώς υλοποιείται αυτή η εναλλακτική εκπαίδευση στα σχολεία. Στη συνέχεια  ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριλόφου Αντώνης Γκαγκάς και ο ταμίας του ΔΣ του συλλόγου γονέων Αλέξανδρος Ζιώγας μας δίνουν την εικόνα ενός σχολείου που υλοποιεί περιβαλλοντικές δράσεις και ανοίγει τις πόρτες του στην κοινότητα.

 

ΕΚΠΟΜΠΗ 22η: Μιλούμε για το διατροφικό κίνημα, τη βιοποικιλότητα και τις επιλογές στη γεωργία, με τον Παύλο Γεωργιάδη, εθνοβιολόγο ( http://geopavlos.com/). Μεταξύ άλλων συζητούμε: Ποιες απειλές αντιμετωπίζει η βιοποικιλότητα, αλλά και η πολιτισμική ποικιλία; Πως μπορούμε με το πιρούνι μας να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή; Για ποιο λόγο η βιομηχανική τροφή έχει μεγαλύτερο κόστος από αυτό που πληρώνουμε; Υπάρχει εκπαίδευση στη γεύση; Ποια είναι η φιλοσοφία του slow food;

 

ΕΚΠΟΜΠΗ 23η: Η Δρ Αργυρώ Μουμτζίδου, έχει φέρει στην Ελλάδα το καινοτόμο εκπαιδευτικό μοντέλλο "Αφύπνιση στις Γλώσσες" το οποίο από το σχολείο διευρύνθηκε στην κοινότητα με τα Καφέ της Πολυγλωσσίας για να κορυφωθεί στις Γιορτές Πολυγλωσσίας που αγκάλισαν Δήμοι, όπως της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης και της Λάρισας. Ενημερωνόμαστε για το πώς δημιουργείται ο ενδιάμεσος χώρος για να γνωριστούν διαφορετικοί άνθρωποι και διαφορετικοί πολιτισμοί σε ένα κλίμα χαράς, συγκίνησης, επικοινωνίας, ελευθερίας....

 

ΕΚΠΟΜΠΗ 24η:  Μιλούμε για το Δίκτυο Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) Κεντρικής Μακεδονίας με τον επιστημονικό συνεργάτη του κο Θανάση Μπελίδη, Καθηγητή ΑΤΕΙΘ. Διασαφηνίζουμε τους σκοπούς, τη μορφή και τις προσδοκίες μιας Κοιν.Σ.Επ. και στη συνέχεια βλέπουμε στο Δίκτυο έναν συνομιλητή με άλλα δίκτυα και το κράτος, έναν φορέα τεχνογνωσίας για παρόμοιες επιχείρησεις και μαθαίνουμε για τα τελευταία τεκταινόμενα στην αγορά, στη νομοθεσία και την κοινωνία από τη συντονισμένη αυτή προσπάθεια.

 

ΕΚΠΟΜΠΗ 25η: Ο κος Γιώργος Μπουκιστάνος, μέλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης "Σπείρα Γης" που δραστηριοποιείται στο Αιγίνιο της Πιερίας, μας μιλά για τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς και τα προϊόντα που παράγουν, τον Απαπουλγίτη, την διαδικασία δημιουργίας μιας ομάδας που οραματίστηκε μια φιλική για τον άνθρωπο γεωργία, μελισσοκομία και κτηνοτροφία και κατόρθωσε να δημιουργήσει μια δυναμική μονάδα παραγωγής που αναφέρεται σε πολλές δραστηριότητες της καθημερινής μας ζωής.

 

ΕΚΠΟΜΠΗ 26η: Ο κος Απόστολος Δημόπουλος, πρόεδρος της Συνεταιριστικής Εταιρίας Σίφνου, μας μιλά για το όραμα ενεργειακής αυτονομίας της Σίφνου που ξεκίνησε από μια συζήτηση τριών φίλων για να καταλήξει σε ένα φιλόδοξο εγχείρημα που εμπλέκει συνεταιριστικά όλους τους κατοίκους του νησιού. 

 

ΕΚΠΟΜΠΗ 27η: Η ιστοσελίδα www.enallaktikos.gr είναι ένας τόπος συνάντησης, γνωριμίας και διάδρασης εναλλακτικών εγχειρημάτων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής στην Ελλάδα. Είναι επίσης ένα βήμα θέσεων και απόψεων που έχει συγκεντρώσει ένα μεγάλο, ενημερωμένο και απαιτητικό κοινό. Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρουμελιώτης μοιράζεται το όραμα αυτής της ομάδας για μια κοινωνική αλλαγή από τη βάση, από τους ίδιους τους ανθρώπους που επιλέγουν τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την οικολογία, τη συνεργασία, τη δικτύωση, την καινοτομία, την αυτοδιαχείριση στην τροφή, το νερό, την ενέργεια.

 

 ΕΚΠΟΜΠΗ 28η: Ο Βασίλης Μεσιτίδης, μέλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης "Περισυλλογή" (www.perisyllogi.gr), μοιράζεται τα βήματα μιας ομάδας ανθρώπων που ένωσαν τις δυνάμεις τους και με πολλή δουλειά άνοιξαν έναν νέο δρόμο για τον τόπο τους, το χωριό Περιστερά στο Δήμο Θέρμης. Μαθαίνουμε για το χωράφι τους, τα προϊόντα τους, τις διαδικασίες να δημιουργηθεί μια ανθεκτική ομάδα, τις δράσεις που αναλαμβάνουν για να προσφέρουν στην κοινότητα...

 

ΕΚΠΟΜΠΗ 29η:  Συζητούμε με τον κ. Ανδρέα Οικονόμου για την εκπαίδευση στο συνεργατισμό, στο χτίσιμο της ομάδας, στο μοίρασμα, στην αλληλοσυμπλήρωση. O κ. Οικονόμου είναι επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών Ενηλίκων και μέλος εγχειρημάτων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Διαβάστε σχετικά με το έργο του στο https://aspaite.academia.edu/AndreasOikonomou

 

ΕΚΠΟΜΠΗ 30η: Το Sarantaporo.gr είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία συστάθηκε το 2013, αλλά ως ομάδα δραστηριοποιείται εθελοντικά από το 2010 στην ευρύτερη περιοχή του Σαρανταπόρου Ελασσόνας, οικοδομώντας ένα κοινοτικό ασύρματο δίκτυο που συνδέει 15 χωριά της περιοχής, παρέχοντας ταυτόχρονα ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους μόνιμους κατοίκους, τους φορείς και τους επισκέπτες της περιοχής. Ο κος Αντώνης Μπρούμας μοιράζεται στιγμές του εγχειρήματος, σχολιάζει το νομικό πλαίσιο και την αξία των κοινών.

 

ΕΚΠΟΜΠΗ 31η: Ο Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού δρόμου "Σχεδία" κος Χρήστος Αλεφάντης θα μοιραστεί μαζί μας τη διαδρομή μιας συλλογικής προσπάθειας που ξεκίνησε από μια ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων. Μαθαίνουμε για τους ανθρώπους της "Σχεδίας", τους διαπιστευμένους πωλητές, τις μεγάλες στιγμές και τις μικρές εκπλήξεις, την ανταπόκριση του κόσμου, τις νέες ιδέες που γίνονται πραγματικότητα όπως "ένας καφές σε περιμένει", "η Εθνική Αστέγων", "οι αόρατες διαδρομές"...

 

ΕΚΠΟΜΠΗ 32η:  Ο δάσκαλος Άγγελος Πατσιάς μοιράζεται μαζί μας συγκλονιστικές στιγμές από το Δημοτικό Σχολείο στο Φουρφουρά του Ρεθύμνου, εκεί όπου δάσκαλοι, μαθητές, γονείς δημιούργησαν το βίωμα του ανοιχτού σχολείου, με γενικές συνελεύσεις από τα ίδια τα παιδιά, με τη σύνδεσή τους με την κοινότητα, το παρελθόν τους, το ζωντανό παρόν τους, με εγχειρήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, με μια συνεκπαίδευση όπου όλοι μπορούν να συμμετέχουν για να είναι το ίδιο το σχολείο μια δημιουργική κοινότητα.

 

ΕΚΠΟΜΠΗ 33η:  H Δρ Σοφία Αδάμ συζητά για τον νόμο 4430 που σκοπός του είναι η δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ), ως μορφή εναλλακτικής οργάνωσης των οικονομικών δραστηριοτήτων. Ενημερωνόμαστε για τους βασικούς ορισμούς, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, τις προκλήσεις και το νέο πεδίο διαβούλευσης μεταξύ φορέων της ΚΑΛΟ και του κράτους. Επίσης ενημερωνόμαστε για το Εκπαιδευτικό σεμινάριο για εκπαιδευτές και μέλη εγχειρημάτων με θέμα την ΚΑΛΟ που διοργάνωσε το Community Evolution Foundation και το Simon Fraser University του Καναδά σε συνεργασία με τον Κόμβο για την Κοινωνική Οικονομία, Ενδυνάμωση και Καινοτομία και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας.

« Επιστροφή


www.Antallaktikaonline.GR - Τα καλύτερα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού, ΤΗΛ. 2310-526150
Workers' Samaritan Federation
We help all people...here and now
Women And Health Alliance International
Παροχή ιατρικής φροντίδας σε ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες
Περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ
Διογένης ΜΚΟ: Κοντά στους αστέγους
Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος
Προβάλλουμε τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας
Με όχημα τη μουσική!
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Η παιδική αθωότητα...
...της φύσης
Τα λουλούδια χορεύουν...
...στον άνεμο
Copyright © 2018 Starwalkers