Οι δύο εκθέσεις, που τιτλοφορούνται «Το εργαστήρι της Μαγιόρκα στις φωτογραφίες του Φραντσέσκ Καταλά- Ρόκα» και «Ο Μιρό και ο Υπερρεαλισμός» ανοίγουν τις πύλες τους για το κοινό σήμερα και θα διαρκέσουν έως και τις 31 Ιανουαρίου 2010.
Στην πρώτη, παρουσιάζονται φωτογραφίες του στενού φίλου του Χουάν Μιρό, Φραντσέσκ Καταλά- Ρόκα, ο οποίος απαθανάτισε τον καλλιτέχνη την τελευταία 25ετία της καριέρας του, οπότε έμενε στη Μαγιόρκα.
«Μέσα από τις φωτογραφίες αυτές έχουμε την ευκαιρία να δούμε όχι μόνο τα έργα του Μιρό, αλλά και τον τρόπο που εργαζόταν, καθώς ελάχιστοι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το εργαστήριό του», εξήγησε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο επιμελητής της έκθεσης, Μάριος Ελευθεριάδης.
Στη δεύτερη έκθεση, κυριαρχεί ζωγραφικός πίνακας, που εκτίθεται μαζί με έργα Υπερρεαλιστών καλλιτεχνών, όπως οι Μαξ Ερνστ, Μαρσέλ Ντισάμπ, Πολ Κλέε, Φρανσίς Πικάμπια, Αντρέ Μασόν, Βίκτορ Μπράουνερ, Ρομπέρτο Μάτα και Μαν Ρέι.
Επιμελητής της έκθεσης αυτής είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου, Ντένης Ζαχαρόπουλος, ο οποίος, όπως αποκάλυψε, τη δεκαετία του \"70 και κατά την περίοδο των σπουδών του στη Γαλλία, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πολλούς από τους εκπροσώπους του Υπερρεαλισμού.
«Είναι συγκινητικό το γεγονός ότι με την έκθεση αυτή στο Μακεδονικό Μουσείο επιστρέφω νοητά σε εκείνη την εποχή», είπε ο κ. Ζαχαρόπουλος στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.
Μεταξύ των σημαντικών μορφών, που συνάντησε ο ίδιος, ήταν ο Μαξ Ερνστ, ο Μαν Ρέι και ο Σαλβαντόρ Νταλί, «στον οποίο δεν τόλμησα να μιλήσω, γιατί με τρόμαζε η υπερβολή του», όπως είπε. Επίσης, συνδεόταν με προσωπική φιλία με τον Γάλλο ζωγράφο, Αντρέ Μασόν, και την οικογένειά του.
Εξάλλου, θυμάται χαρακτηριστικά τη γνωριμία του με τον Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, το 1971, οπότε ο καλλιτέχνης είχε μεταβεί στην Αθήνα για να επιμεληθεί τα σκηνικά και τα κοστούμια της όπερας «Ορφέας και Ευρυδίκη», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Όπως αποκάλυψε, «ο Ντε Κίρικο χαρακτηριζόταν για το μαύρο και συχνά ειρωνικό χιούμορ του».
Τα διδάγματα του Υπερρεαλισμού είχε, άλλωστε, την τύχη να διδαχθεί στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού από καθηγητές, οι οποίοι είχαν στενές σχέσεις με το συγκεκριμένο κίνημα: τον Γκαετάν Πικό και τον Ζαν Κασού.
Ωστόσο, η σχέση του με τον Υπερρεαλισμό ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, «όταν μαθητής ακόμα στο σχολείο διάβαζα τους Έλληνες λογοτέχνες, Εμπειρίκο και Εγγονόπουλο. Από τότε και μέχρι σήμερα πιστεύω ότι η μοντέρνα τέχνη είναι σημαντική, γιατί βοηθά τον άνθρωπο να αναπτύξει την αντίληψή του».
Πηγή: http://www.kathimerini.gr