Αποκλεισμός, διαχωρισμός, μπλόκα παντού. Μπλόκα στους δρόμους, στα σύνορα, στις διαδρομές, στις μεταφορές, στη μετακίνηση, στην διακίνηση, στην οικονομία, στην επικοινωνία, στις ανθρώπινες σχέσεις.
Στην προσπάθειά μου να προσεγγίσω αυτό το φαινόμενο των καιρών έκανα μερικές ερωτήσεις σε έναν από τους παραδοσιακούς, υποστηρικτές και συμμετέχοντες των μπλόκων στους δρόμους από τους αγρότες.
Γιατί κλείσατε τους δρόμους;
Κάνουμε μια επαναστατική κίνηση και διεκδικούμε να καλύψουμε την απώλεια προσοχής προς εμάς τους απλούς αγρότες από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και την απώλεια εισοδήματος που έχουμε με την παγκοσμιοποίηση και το ασύδοτο άνοιγμα των αγορών προς όφελος του διεθνούς κεφαλαίου.
Τι περιμένετε να κερδίσετε;
Κάθε φορά που κλείνουμε τους δρόμους οι αγρότες βγαίνουν κερδισμένοι. Την προηγούμενη φορά καλύφθηκε η απώλεια τιμής σε βαμβάκι και καπνό από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φέτος ακόμη δεν πήραμε χρήματα αλλά έχουν λυθεί θεσμικά θέματα που έχουν σχέση με ασφαλιστικά ζητήματα, φπα και άλλα..
Φέτος που συμμετείχαν περισσότεροι από την περιοχή μας, λύσαμε και κάποια θεσμικά ζητήματα που αφορούσαν τους αγρότες - μικροκαλλιεργητές.
Δηλαδή πως το καταφέρνετε αυτό, κλείνετε το δρόμο και λύνονται τα προβλήματά σας;
Φυσικά, μόνον έτσι μας παίρνουν στα σοβαρά. Εδώ μιλάμε κατευθείαν με την υπουργό για θέματα που δεν θα μπορούσαμε αλλιώς να τα θέσουμε για συζήτηση σε καμία περίπτωση.
Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν σας δίνεται κίνητρο για να κλείνετε τους δρόμους σε μια πιο τακτική βάση. Έτσι δηλαδή όλο και κάτι θα κερδίζετε.
Εμείς δεν θέλουμε να κλείνουμε τους δρόμους για να μπορέσουμε ν ακουστούμε, αλλά να είμαστε οργανωμένοι ώστε όταν θέλουμε να διεκδικήσουμε κάτι, η άποψή μας να ακούγεται γιατί διαφορετικά θα ξέρουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν.
Δεν βλάπτετε έτσι άλλους παραγωγικούς κλάδους δυσκολεύοντας τη διακίνηση των προιόντων τους, δεν θέτετε σε κίνδυνο και δεν ταλαιπωρείτε τόσο κόσμο με αυτή σας την κίνηση;
Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούμε τον κόσμο αλλά μόνο έτσι νικούμε την αδράνεια και δημιουργείται μια δραστηριότητα προς τη σωστή κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αλλά το κυριότερο είναι πως με την κίνηση αυτή δίνουμε όπλο στην κυβέρνηση για να διεκδικήσει χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρουσιάζεται ένα εσωτερικό κίνημα στην Ελλάδα που αντιδράει, κλείνει δρόμους και φαίνεται προς τα έξω το κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα της χώρας.
=============
Οι απόψεις και τα επιχειρήματα αυτά παρουσιάζουν σαν κάτι σχεδόν λογικό αυτό που από μια άλλη σκοπιά θα έβλεπε κανείς σαν μια ακραία, αυταρχική εκδήλωση. Δείγμα ιδιοτέλειας και αδιαφορίας προς την υπόλοιπη κοινωνία. Που βρίσκεται τελικά το δίκαιο; Το ηθικό;
Σε ένα άδικο, διεφθαρμένο και αδιάφορο κράτος, μόνον έτσι κερδίζουμε την προσοχή κι αυτά που ενδεχομένως δικαιούμαστε; Μέσα από την αυθαιρεσία και την αδικία εις βάρος των άλλων;Νομίζω σ\" αυτό το ζήτημα εμπλέκονται έννοιες όπως το συντεχνιακό (ατομικό;) συμφέρον, το κοινό συμφέρον, η δικαιοσύνη, η αδικία, ο διαχωρισμός, η ενότητα.
Ο διαχωρισμός και ο ταξικός, συντεχνιακός, ατομικός «αγώνας» παρουσιάζεται σαν πανάκεια, σαν τη μόνη λύση για όλα τα προβλήματα της εποχής μας. Είναι όμως έτσι; Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αδικία με αδικία, τη βία με βία, τη διαφθορά με διαφθορά; Μάλλον η πιο βιώσιμη και αποτελεσματική λύση περνάει μέσα από τον εαυτό μας, μέσα από εμάς. Αν ένας, ένας μα και όλοι μαζί φέρουμε τον εαυτό μας σε ένα υψηλότερο επίπεδο, συνειδητοποιήσουμε την ενότητα και το γεγονός πως για να είμαστε εμείς καλά, πρέπει να είναι όλοι καλά. Τότε κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της λύσης των προβλημάτων.
Αν το ανάγουμε αυτό σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξής μας, τότε σίγουρα έχουμε ελπίδες να ζήσουμε με αρμονία, υγεία, και ευρωστία.
Παραθέτω παρακάτω κάποια από τα λόγια του Σωκράτη από την πολιτεία του Πλάτωνα σχετικά με τη δικαιοσύνη και την αδικία:
- «Αν αυτό είναι το έργο της αδικίας, το να σπέρνει δηλαδή μίσος και ταραχές όπου κι αν βρίσκεται και τους ελεύθερους και τους δούλους, αν τύχει σ\" αυτούς, δεν θα τους κάνει να μισούνται μεταξύ τους, να έχουν εξεγέρσεις και να γίνονται ανήμποροι για μια κοινή ενέργεια;»
- «Αν η δικαιοσύνη είναι σοφία και αρετή εύκολα θ\" αποδειχθεί ισχυρότερη από την αδικία, αφού η αδικία είναι αμάθεια...»
- «Ο νόμος (ο υψηλός) δεν ενδιαφέρεται για το πώς μια μονάχα τάξη μέσα στην πόλη θα ευδαιμονήσει, αλλά για το πώς θα καταφέρει να δημιουργήσει αυτό το αγαθό για όλη την πόλη, συνδυάζοντας αρμονικά τους πολίτες, ώστε να εργαστούν για τη συνοχή της πόλης»
Μιλτάδης Μαρήσιος