Ως ευκαιρία επανασχεδιασμού όλου του συστήματος θεωρεί την κρίση που πλήττει τον κόσμο ο νομπελίστας Ειρήνης από το Μπανγκλαντές, Μουχαμάντ Γιουνούς, εμπνευστής της τράπεζας μικρο-πιστώσεων Γκράμεεν.
Ο «τραπεζίτης των φτωχών», ο άνθρωπος που πρώτος άνοιξε δρόμους ελπίδας σε φτωχούς μειονεκτούντες έναντι των «μεγάλων» σε πρόσβαση στα τραπεζικά ιδρύματα, δε θεωρεί την κρίση «κρίση της αγοράς», αλλά «των θεσμών και της υπερ-απληστίας των ανθρώπων».
Φιλοξενούμενος της γαλλικής εφημερίδας «Liberation», ο Γιουνούς ξεδιπλώνει τις σκέψεις του για μια οικονομία με ανθρώπινο πρόσωπο, πιο αλληλέγγυα, που θα βασίζεται στις «κοινωνικές μπίζνες».
Ο νομπελίστας δημιούργησε την τράπεζα Γκράμεεν που δανείζει για να δώσει την ευκαιρία δημιουργίας μικρών επιχειρήσεων σε απλούς ανθρώπους. Σήμερα έχει 2.600 υποκαταστήματα -και στις ΗΠΑ-, απασχολεί 30.000 υπαλλήλους και έχει δανείσει σε 8 εκατομμύρια ανθρώπους, που σε ποσοστό 90% εξυπηρετούν τα χρέη τους.
Κατά την άποψη του Γιουνούς, η υφιστάμενη κρίση «είναι η αποτυχία του συστήματος». Και δεν είναι μόνο οικονομική. «Είναι τροφική, χρηματοπιστωτική, κοινωνική, κλιματική... με κοινό σημείο ότι είναι ριζωμένη στην αρχιτεκτονική ενός οικονομικού κόσμου που βασίζεται στην εμμονή του κέρδους». Είναι όμως η κρίση «ευκαιρία για επανασχεδιασμό του συστήματος. Επανεξέταση των οικονομικών θεσμών, των οίκων αξιολόγησης, των τραπεζών».
Ειδικά για τις τράπεζες, πιστεύει ότι θα πρέπει να είναι πιο μικρές και να εξυπηρετούν τους φτωχότερους που δεν έχουν πρόσβαση σε οικονομικές υπηρεσίες. Ενα μείζον πρόβλημα του συστήματος είναι ότι «βασίζεται στον εγωισμό, ενώ θα έπρεπε να οικοδομηθεί πάνω στη βάση του αλτρουισμού. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δημιουργούνται για να αλλάξουν τη ζωή των άλλων -να κάνουν κοινωνικές μπίζνες».
Ο Μουχαμάντ Γιουνούς δεν πιστεύει ότι οι πολιτικοί πραγματικά επιθυμούν ή μπορούν να αλλάξουν σε βάθος το σύστημα, κάτι που μπορούν να κάνουν μόνο οι πολίτες, δημιουργώντας ένα «κοινωνικό κίνημα επιβολής της αλλαγής». «Και τώρα είναι η στιγμή», λέει.
Το μήνυμά του το... φυλάει για τους νέους: «Αποφασίστε τι κόσμο θέλετε, γράψτε το σε χαρτί, κρεμάστε το στον τοίχο και δουλέψτε για να τον κάνετε πράξη».
Πηγή: http://www.enet.gr/