1. Σε ένα κατσαρολάκι (σε μέτρια φωτιά) βάζουμε τα υλικά για το μείγμα μούρων. Αφήνουμε να κοχλάσουν και χαμηλώνουμε τη φωτιά (ανακατεύοντας συνέχεια). Είναι έτοιμο όταν πήξει και γίνει σιρόπι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού. Αφήνουμε να κρυώσει.
2. Σε κατσαρολάκι βάζουμε τη κρέμα γάλακτος μαζί με το εκχύλισμα βανίλιας σε μέτρια φωτιά. Μόλις η κρέμα αρχίσει να αφρίζει, κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
3. Χτυπούμε στο μίξερ τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε λίγη λίγη τη κρέμα με τη βανίλια και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά μας.
4. Βάζουμε το μείγμα σε μπεν μαρί σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια.
5. Βάζουμε το παγωτό σε δοχείο και το τοποθετούμε στη κατάψυξη. Όταν αρχίσει να πήζει το βγάζουμε από την κατάψυξη και προσθέτουμε το μείγμα μούρων.
6. Το ξαναβάζουμε στη κατάψυξη και το αφήνουμε να πήξει.