Ακόμα δεν προλάβαμε καλά καλά να ξεστολίσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο και αρχίσαμε ήδη να μπαίνουμε σε αποκριάτικο mood, αφού φέτος το καρναβάλι μάς έρχεται νωρίτερα από συνήθως. Ήδη στις 6 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν οι απόκριες φέτος και λήγουν την Κυριακή 26 του μήνα, οπότε στις 27 πετάμε χαρταετό, αφού καταφθάνει η Καθαρά Δευτέρα. Εάν λοιπόν φέτος θέλετε να ζήσετε ένα ξεχωριστό καρναβάλι μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους 10 παρακάτω προορισμούς της Ελλάδας, που είναι πασίγνωστοι για τα αποκριάτικα ξεφαντώματά τους.
Το Πατρινό Καρναβάλι
Αδιαμφισβήτητα το Πατρινό καρναβάλι είναι μία από τις μεγαλύτερες αποκριάτικες γιορτές που με πολύ μεράκι και καλή διάθεση διοργανώνουν οι κάτοικοι της πόλης εδώ και 180(!) ολόκληρα χρόνια. Το ιδιαίτερο στην Πάτρα είναι ότι το καρναβάλι δεν είναι μόνο μία συγκεκριμένη εκδήλωση όπως στα περισσότερα μέρη, αλλά μία σειρά εκδηλώσεων οι οποίες περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, καρναβάλι των μικρών κ.α. Το καρναβάλι φτάνει στην κορύφωσή του το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς. Το Σάββατο διοργανώνεται η νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση των πληρωμάτων, την Κυριακή γίνεται η μεγάλη παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων, όπως σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, και το τελετουργικό κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου στο μόλο του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Πάτρας.
Μία αποκριάτικη διοργάνωση που σίγουρα αξίζει την πρώτη θέση!
Το Καρναβάλι της Ξάνθης
Στη δεύτερη θέση έρχεται το καρναβάλι της Ξάνθης. Γιορτάζεται κάθε χρόνο εδώ και περισσότερο από 40 χρόνια, αν και έχει αλλάξει αρκετά με τα χρόνια από το πρώτο καρναβάλι του 1966. Γενικά, το ξανθιώτικο καρναβάλι περιλαμβάνει πολλές εκδηλώσεις που έχουν σχέση με την τέχνη και αυτό δείχνει και την αγάπη των κατοίκων της πόλης για την τέχνη. Η διάρκειά του είναι δύο εβδομάδες κατά τις οποίες γίνονται διάφορες εκδηλώσεις σχετικά με τη μουσική, το χορό, το θέατρο, εικαστικές παρουσιάσεις, διαλέξεις, παρουσιάσεις και προβολές ταινιών. Συχνά εμφανίζονται και σπουδαίοι καλλιτέχνες για συναυλίες. Ίσως γι’ αυτό το ξανθιώτικο καρναβάλι έχει γίνει γνωστό και στα Βαλκάνια. Ο θεσμός κλείνει με την καρναβαλική παρέλαση και το έθιμο της καύσης του ομοιώματος του Τζάρου. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του καρναβαλιού της Ξάνθης είναι ότι κάθε χρόνο ψηφίζεται ένα διαφορετικό θέμα με βάση το οποίο διαμορφώνονται τα κουστούμια και τα άρματα. Υπάρχει επίσης και μία βασίλισσα του καρναβαλιού κάθε χρόνο. Το φετινό θέμα είναι «Τσίρκο η Ελλάς» και βασίλισσα του καρναβαλιού θα είναι η Εμινέ Γεσίρ (Playgirl 2011). Ειδικά για όσους αγαπούν την τέχνη, θα είναι η καλύτερη επιλογή!
Το Καρναβάλι του Μοσχάτου
Το καρναβάλι του Μοσχάτου καταλαμβάνει την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις αποκριάτικες εκδηλώσεις του λεκανοπεδίου Αττικής και, παρόλο που διεξάγεται εδώ και 26 μόλις χρόνια, την τρίτη μεταξύ αυτών όλης της χώρας. Ο θεσμός εκεί έχει διάρκεια 20 ημερών κατά τις οποίες εμφανίζονται καλλιτέχνες για όλα τα γούστα και Βραζιλιάνες χορεύτριες που μας φέρνουν ακόμη πιο κοντά με την Samba που χαρακτηρίζει μουσικά τις απόκριες. Επίσης, κάθε χρόνο γίνεται και το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού που διαρκεί συνολικά 3 εβδομάδες. Φυσικά πολύ σημαντική είναι και η μεγάλη παρέλαση της Κυριακής που ξεσηκώνει τους πάντες με τις πολύχρωμες στολές και τα καλοφτιαγένα άρματα που την χαρακτηρίζουν. Την Καθαρά Δευτέρα, η Παραλία του Μοσχάτου και το Πάρκο Ενόπλων Δυνάμεων Ταύρου υποδέχονται όλους τους καρναβαλιστές για να γιορτάσουν τα παραδοσιακά Κούλουμα και να πετάξουν χαρταετούς.
Μία εμπειρία που, ειδικά οι κάτοικοι της Αττικής δεν πρέπει να χάσουν!
Το Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι
Το ρεθυμνιώτικο καρναβάλι είναι το πρώτο καρναβάλι στην Κρήτη και ένα από τα πρώτα, το 4ο συγκεκριμένα, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Γίνεται κάθε χρόνο εδώ και περίπου έναν αιώνα, και περιλαμβάνει και αυτό πολλές και πρωτότυπες εκδηλώσεις. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές είναι ο χορός των Ομάδων του καρναβαλιού, μία Κυριακή πριν τη μεγάλη παρέλαση, όπου οι Ομάδες παρουσιάζουν θεατρικά σκετς που σχετίζονται με το θέμα που έχει επιλέξει η καθεμία να παρουσιάσει στην παρέλαση. Φυσικά ο χορός, το φαγητό και το κέφι κρατούν μέχρι το πρωί όπως κάθε παραδοσιακό κρητικό γλέντι. Κάποια ακόμη ξεχωριστά έθιμα της Ρεθμνιώτικης Αποκριάς είναι το κλέψιμο της νύφης, ο «Καντής», το μουτζούρωμα, συνοδευόμενα πάντοτε από καλό κρασί και κρητικές μελωδίες να γεμίζουν τον αέρα προερχόμενες από την παραδοσιακή λύρα, και βέβαια η αναζήτηση του χαμένου θησαυρού είναι επίσης καθιερωμένη, κυρίως για τους μικρούς μασκαράδες.
Όποιος αγαπά τα γλέντια και τα ξενύχτια θα περάσει μία αξέχαστη Αποκριά στο Ρέθυμνο!
Το Καρναβάλι της Νάουσας
Το καρναβάλι στη Νάουσα πήρε τη θέση του ανάμεσα στα καλύτερα ελληνικά καρναβάλια γιατί έχει ένα χαρακτηριστικό που δεν έχει κανένα από τα υπόλοιπα, τόσο έντονα τουλάχιστον, και αυτό είναι το έντονο παραδοσιακό ύφος του, που συνδέεται άμεσα με την Αρχαία Ελληνική Ιστορία, καθώς φαίνεται ότι οι ρίζες του κρατούν από γιορτές της Αρχαίας Ελλάδας, σχετικές κυρίως με τον θεό Διόνυσο. Κέντρο ολόκληρης της αποκριάτικης διοργάνωσης εκεί είναι το έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες, χαρακτηριστική συνοδεία ο ήχος από τον ζουρνά και το νταούλι που δεν παύει να ακούγεται σε κάθε αποκριάτικη γιορτή. Πιο σημαντική είναι και πάλι η Κυριακή της Αποκριάς που κρατάει την πόλη σε δραστηριότητα όλη τη μέρα. Τις πρωινές ώρες γίνεται το ντύσιμο το Γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού, πριν το μεσημέρι όλοι οι συμμετέχοντες, που είναι πάντα σχεδόν όλοι οι κάτοικοι, μαζεύονται έξω από το Δημαρχείο για να χορέψουν και να πάρουν την άδεια του δημάρχου να επεκτείνουν το χορό σε όλη την πόλη. Αφού γίνει αυτό συνεχίζουν τον χορό σε όλους τους δρόμους της Νάουσας και το απόγευμα βγάζουν την μάσκα. Ακολουθεί μεγάλο φαγοπότι, αφού οι δρόμοι έχουν γεμίσει με γλυκά και παραδοσιακά φαγητά, που διαρκεί μέχρι και την επόμενη ημέρα.
Ένα καρναβάλι special για τους λάτρεις της ιστορίας και κυρίως του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου!
Το Καρναβάλι της Κεφαλονιάς
Το καρναβάλι της Κεφαλονιάς είναι ένα παραμύθι… καθώς αυτό είναι και το θέμα του, ένα παραμύθι που με έξυπνες ιδέες και πολύ κέφι σατιρίζει την απαισιοδοξία και τη μελαγχολία της καθημερινότητας με σκοπό να προσφέρει μια όαση κεφιού και απόδρασης από τις δύσκολες συνθήκες, ένα ζωντανό χαρούμενο γλέντι σε όλους όσους συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή γιορτή. Το φετινό παραμύθι έχει ως θέμα την ανησυχία του ΔΝΤ για την ανυποταξία της Κεφαλονιάς, έχοντας ως τέλος την Μέρκελ με τον κακό Δράκο να εξαφανίζονται. Κάτι ακόμα που είναι ξεχωριστό στο καρναβάλι της Κεφαλονιάς είναι ότι σε κάποια σημεία έχει επηρεαστεί από τους διάφορους λαούς που κατείχαν κατά καιρούς το νησί, π.χ. Άγγλους, Γάλλους, Βενετούς. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς γίνεται η μεγάλη παρέλαση των αρμάτων και των μασκαράδων στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι, που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τον τίτλο της καλύτερης παρέλασης. Το καρναβάλι ολοκληρώνεται με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου.
Πηγαίνετε στην Κεφαλονιά για μια παραμυθένια Αποκριά!
Το Καρναβάλι της Κοζάνης
Το καρναβάλι της Κοζάνης, ή αλλιώς Κοζανίτικη Αποκριά περιλαμβάνει βέβαια το έθιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου και τη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής με τα άρματα και τους διάφορους μασκαράδες της πόλης, αλλά το κέντρο της εκεί Αποκριάς αποτελεί ο Φανός, ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Έτσι, το έθιμο αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει από κάθε κοζανίτικη Αποκριά, αφού τιμά το παρελθόν τους και την ιστορία τους.
Εάν επιλέξετε να κάνετε καρναβάλι στην Κοζάνη, σίγουρα θα ζήσετε μία ξεχωριστή εμπειρία!
Το Καρναβάλι των Ιωαννίνων
Το καρναβάλι στα Ιωάννινα έχει και αυτό την δική του προσωπική πινελιά που το κάνει ξεχωριστό. Αυτό είναι οι «τζιαμάλες», δηλαδή μεγάλες φωτιές γύρω από τις οποίες χορεύουν οι μεταμφιεσμένοι τραγουδώντας παραδοσιακά, δημοτικά και αποκριάτικα τραγούδια, και πάντα με τη συνοδεία καλού φαγητού και τσίπουρου. Την πρώτη φωνή στο τραγούδι έχει συνήθως κάποιος μεγαλύτερος, που γνωρίζει καλά τα τραγούδια, και οι υπόλοιποι επαναλαμβάνουν τα λόγια μετά από κάθε στίχο. Όλα αυτά γίνονται την Κυριακή της Αποκριάς, μετά την αποκριάτικη παρέλαση αρμάτων και μασκαράδων που διανύει μια διαδρομή που οδηγεί απευθείας στις τζιαμάλες. Το τέλος της αποκριάς γίνεται στην κεντρική πλατεία με το ξακουστό γαϊτανάκι. Το γλέντι κρατά ολόκληρη τη νύχτα και φυσικά γίνεται και το παραδοσιακό κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου.
Επισκεφθείτε ένα Καρναβάλι στα Ιωάννινα για ένα Καρναβάλι που παίρνει φωτιά!
Το Καρναβάλι της Σκύρου
Το καρναβάλι της Σκύρου, ή αλλιώς Σκυριανή Αποκριά έχει ένα πρωτότυπο έθιμο που το κάνει ξεχωριστό. Πρόκειται για το έθιμο του Γέρου, της Κορέλας και του Φράγκου. Μία ομάδα μεταμφιεσμένων, αποτελούμενη από τρία έως πέντε μέλη, η οποία τριγυρνά στα σοκάκια του νησιού και προκαλεί γέλιο και ένα ευχάριστο κλίμα, με το χαρακτηριστικό κουδούνισμα να ακούγεται παντού. Το βασικό μέλος της ομάδας είναι ο «Γέρος», ο οποίος λέγεται ότι έχασε το κοπάδι του, ζαλώθηκε τα κουδούνια των προβάτων και βγήκε στους δρόμους του χωριού να διαλαλήσει τον πόνο του. Η «κορέλα» που τον ακολουθεί, για να του κάνει άερα με το μαντήλι, υποτίθεται πως είναι η γυναίκα του. Την Κυριακή της αποκριάς επικρατεί ένα επίσης ξεχωριστό έθιμο, ονομαζόμενο «Τράτα», σύμφωνα με το οποίο παντού στους δρόμους στήνονται υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις και απαγγελίες στίχων από μασκαρεμένους ηθοποιούς και ερασιτέχνες ποιητές, που σατιρίζουν τα γεγονότα που συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε στο νησί. Η Καθαρά Δευτέρα είναι επίσης μια μεγάλη γιορτή εκεί, που γίνεται στην κεντρική πλατεία, με αποκριάτικες στολές, παραδοσιακά φαγητά και κυρίως καλό, ντόπιο κρασί.
Ένα ξεχωριστό καρναβάλι που σίγουρα μένει αξέχαστο σε όποιον το ζήσει!
Το Καρναβάλι της Άμφισσας
Το καρναβάλι της Άμφισσας, έχει ένα κάπως πιο ασυνήθιστο χαρακτηριστικό, σίγουρα κατάλληλο για νεαρούς που αγαπούν την αδρεναλίνη και τους αρέσουν οι τρομακτικές ιστορίες, αφού την προηγούμενη βραδιά της κυριακάτικης Αποκριάς, τελείται η «Νύχτα των Στοιχειών» όπου το «Στοιχειό της Χάρμαινας» που είναι ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής αλλά και ο προστάτης των Ταμπάκηδων, κατεβαίνει τα σκαλιά του Αι-Νικόλα μαζί με ξωτικά, Νεράιδες, Μάγισσες, τους Ντεβέτσκες, τους Μποτσνάκηδες, τους Ξυλένιους, τους Αχυρένιους, τους Αράπηδες και ένα πλήθος δερματοφόρων και κουδουνοφόρων για να συναντηθεί με τα άλλα δύο Στοιχειά της Τέχολης και του Γκιριζιού στην Πλατεία Κεχαγιά και αφού παλέψουν, θα βγει νικητής. Τα στοιχειά κατεβαίνουν με μαύρες φορεσιές, σέρνοντας βαριές αλυσίδες και κρατώντας αναμμένες δάδες. Τριγυρνούν έτσι στους δρόμους δημιουργώντας μία αίσθηση μυστηρίου, ενώ παντού στους δρόμους βράζουν καζάνια με πατσά, που σερβίρεται με τη συνοδεία ντόπιου κρασιού. Την επόμενη μέρα γίνεται η μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση και στο τέλος το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου. Η ημέρα καταλήγει σε μεγάλο γλέντι όπου προσφέρονται ελιές και φυσικά δεν λείπει το κρασί. Κατά τη διάρκεια των αποκριών διοργανώνεται επίσης κυνήγι θησαυρού που περιλαμβάνει παντομίμα και χορό, για τους μικρούς μασκαράδες.
Για ένα Καρναβάλι γεμάτο μυστήριο και μαγεία, μην διστάσετε να επισκεφθείτε την Άμφισσα!
Φαία Στάινερ