Ακολουθούν με τυχαία σειρά κάποιες ιδέες που μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τα έξοδά μας:
· ΛΑΧΑΝΙΚΑ: Δεν ψωνίζω τα λαχανικά της εβδομάδας μια φορά την εβδομάδα. Είναι πολύ πιθανόν πολλά από αυτά να πεταχτούν στα σκουπίδια.
· ΨΩΜΙ: Για να μην πετάω το ψωμί που περισσεύει, φροντίζω (πριν μουχλιάσει) να το ψήσω για λίγο στο φούρνο και να το τρίψω στο multi, ώστε να γίνει τριμμένη φρυγανιά. Το φυλάω σε γυάλινο βάζο και το χρησιμοποιώ για πανάρισμα.
· ΨΩΜΙ: Είναι φυσικά καλύτερα να ψήνω μόνος/η μου το ψωμί. Κρατάει περισσότερες μέρες, δεν περιέχει βελτιωτικά και είναι σίγουρα πολύ πιο οικονομικό, μια και με τα 0,75 € που δίνουμε για να αγοράσουμε ένα μικρό ψωμί, μπορούμε να φτιάξουμε 2 κιλά ψωμί.
· ΦΟΥΡΝΟΣ: Όταν ανάβω τον φούρνο για να ψήσω κάποιο φαγητό, συνδυάζω να ψήσω είτε την ίδια ώρα (με επιλογή της λειτουργίας του αέρα), είτε στη συνέχεια το ψωμί, το κέικ ή το αυριανό φαγητό. Έτσι γλυτώνω την κατανάλωση ρεύματος για την επιπλέον προθέρμανση του φούρνου. Επίσης, φροντίζω να σβήνω το φούρνο 5 λεπτά πριν το τέλος του χρόνου ψησίματος. Το φαγητό συνεχίζει να ψήνεται, μια και ο φούρνος παραμένει ζεστός για αρκετή ακόμη ώρα.
· ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ: Σβήνω το «μάτι» της κουζίνας 5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, διότι το σκεύος θα παραμείνει ζεστό και το μαγείρεμα θα συνεχιστεί με την θερμοκρασία που ήδη υπάρχει.
· ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: Κάθε βράδυ κλείνω τις ηλεκτρικές συσκευές από το ON/OFF και δεν τις αφήνω στην λειτουργία Stand by, γιατί εξακολουθούν να καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα. Σε βάθος χρόνου η οικονομία είναι αρκετά σημαντική.
· ΔΡΟΣΙΣΜΟΣ: Αντιστέκομαι ακόμη! Δεν έχω αγοράσει κλιματιστικό και δεν θα αγοράσω μέχρι να κυκλοφορήσουν τα πλέον φιλικά προς το περιβάλλον κλιματιστικά που θα λειτουργούν με υδρογονάνθρακες. Έχω εγκαταστήσει στο καθιστικό και τα υπνοδωμάτια ανεμιστήρες οροφής. Καταναλώνουν 60W την ώρα (στην 3η ταχύτητα) και δημιουργούν μια ευχάριστη δροσιά στο χώρο χωρίς να κάνουν θόρυβο.
· ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΡΟΥΧΩΝ: Μειώνω το απορρυπαντικό και το μαλακτικό πλυντηρίου χρησιμοποιώντας σόδα φαγητού σε κάθε πλύσιμο, η οποία σκοτώνει μικρόβια και μύκητες και μαλακώνει υπέροχα τα υφάσματα. Χρησιμοποιώντας σόδα φαγητού αποφεύγω παράλληλα να χρησιμοποιήσω αποσκληρυντικό του εμπορίου. Έχω με τον τρόπο αυτό και οικονομία, αλλά και πιο καθαρά και πιο αφράτα ρούχα.
· ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΠΙΤΙΟΥ: Δεν αγοράζω 15 διαφορετικά απορρυπαντικά για κάθε χώρο και επιφάνεια του σπιτιού. Σόδα φαγητού ανακατεμένη με ξύδι δίνει το καλύτερο απορρυπαντικό, οικολογικό και φτηνό, που απολυμαίνει πιο αποτελεσματικά από την χλωρίνη.
· ΕΙΔΗ SUPER MARKET: Δεν αγοράζω αδιάκριτα όποιο προϊόν διαφημίζεται ή όποιο είναι σε προσφορά. Πολλές φορές το προϊόν που διαφημίζεται ως πιο φτηνό μπορεί να αποδειχθεί τελικά ακριβότερο. Διαβάζω πάντοτε τις πληροφορίες στη συσκευασία σχετικά με το βάρος, τις προτεινόμενες δόσεις ή μερίδες και συγκρίνω με τα παρόμοια προϊόντα στα ράφια. Επίσης, ερευνώ στο διαδίκτυο και βρίσκω τα ίδια προϊόντα σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή. Παραγγέλνω τα προϊόντα που χρειάζομαι σε ποσότητα και έτσι κάνω σημαντική οικονομία. Τα μεταφορικά, μάλιστα, είναι στις περισσότερες περιπτώσεις δωρεάν για παραγγελίες πάνω από 50€
· ΓΛΥΚΑ & ΠΑΓΩΤΑ: Αποφεύγω να αγοράζω παγωτά και γλυκά που μπορώ να παρασκευάσω εύκολα στο σπίτι. Τι πιο νόστιμο από μια σπιτική μαρμελάδα, ένα σπιτικό παγωτό, μια παραδοσιακή πίτα ή πίτσα με ποιοτικά υλικά, ένα γλυκό του κουταλιού, ή μια μερίδα λουκουμάδες με μέλι και κανέλα. Γίνονται εύκολα, γρήγορα και είναι σαφώς πιο ασφαλή και αθώα από τα αντίστοιχα αγοραστά.
Το άρθρο αυτό θα συνεχιστεί με περισσότερες ιδέες για οικονομία.
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΡΙΣΗΣ από την Μαγδαληνή Πούγγουρα