Πανδαισία χρωμάτων, εκατοντάδες χιλιάδες φωτεινά σώματα λαμπυρίζουν πάνω από τα δεκάδες κεφαλάκια παιδιών και ενώνονται με γραμμές φωτός που σχηματίζουν τις φιγούρες ζώων. Ο θόλος του νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου μετατρέπεται σε μικρό - έναστρο - ουρανό και διηγείται την ιστορία των άστρων και των αστερισμών που είναι συνυφασμένη με τη ζωή των ανθρώπων και τις εποχές.
Πρόκειται για την εικοσάλεπτη ψηφιακή ταινία θόλου «Τα παραμύθια του ουρανού 2». Ο δημιουργός της, διάσημος ιάπωνας ψηφιακός καλλιτέχνης Καγκάγια Γιουτάκα (Kagaya Yutaka), λάτρης της Ελλάδας και γνώστης της μακραίωνης ιστορίας της, έφτιαξε ένα παραμύθι για μικρούς - και για μεγάλους - για να διηγηθεί τη σχέση των ανθρώπων με τους θεούς, τα άστρα και τους αστερισμούς. Και με ένα σενάριο σε γλώσσα απλή και κατανοητή, πρωτίστως για τους πιτσιρικάδες.
Η σχέση των αστερισμών με την ελληνική μυθολογία, την οποία γνωρίζουν καλά οι Ιάπωνες, από πολύ νωρίς κέντρισε το ενδιαφέρον του και σύντομα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης γι\" αυτόν.
Tο Διάστημα ασκούσε ανέκαθεν έλξη στον Καγκάγια και από τα είκοσί του πλέον ζωγράφιζε ουράνια σώματα για εικονογραφημένες εκδόσεις με πινέλα και αερογράφους. Το 1995 πέρασε στη χρήση της τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών και ακολουθώντας τη φωνή της καρδιάς του, όπως μου σημειώνει, αφοσιώθηκε στη δημιουργία εικόνων και στην τέχνη της παραστατικής κινηματογραφίας με κομπιούτερ. Δύο χρόνια μετά παρουσίασε την πρώτη ψηφιακή δουλειά του, την «Ουράνια εξερεύνηση», μια σειρά που εστίαζε στην αέναη επιθυμία του ανθρώπου για την εξερεύνηση του Διαστήματος και το 1999 δημιούργησε τη σειρά «Ζωδιακός κύκλος», εμπνευσμένη από την αρχαιοελληνική μυθολογία. Η επιτυχία ήταν τέτοια ώστε η τράπεζα της Σαγκάης ζήτησε την άδεια του καλλιτέχνη για να φιλοτεχνήσει τις πιστωτικές κάρτες της με τους αστερισμούς της σειράς.
Κορυφαία στιγμή της μέχρι τώρα εντυπωσιακής καριέρας του ήταν η ταινία θόλου «Ουράνιος σιδηρόδρομος», του 2003, με ήρωα ένα παιδί που ονειρεύεται ταξίδια στον γαλαξία μας, βασισμένη στο κλασικό μυθιστόρημα που ιάπωνα συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Κέντζι Μιγιαζάουα.
Άρτια και υψηλής αισθητικής, με ζωηρά έως έντονα χρώματα - με κυρίαρχο το μπλε του ουρανού - είναι η δυτικότροπη τεχνική του, στην οποία ο θεατής μπορεί να διακρίνει στοιχεία μάνγκα. Οι επισκέψεις σε Δελφούς, Μύκονο (και Δήλο) ήταν κατά δήλωσή του μεγάλη εμπειρία, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στην παραγωγή ταινιών του.
από άρθρο του Χρήστου Ιερίδη
*****