Στην παρουσίαση μιας άγνωστης και ξεχασμένης τεχνικής ζωγραφικής των αρχαίων Ελλήνων από τον ζωγράφο Κωνσταντίνο Παλιάν, στο πλαίσιο της αναδρομικής έκθεσης του που φιλοξενεί ο χώρος, στην οποία περιλαμβάνονται έργα εγκαυστικής σας προσκαλεί η Myrό Gallery.
Η εγκαυστική (εν-καύσις), είναι μια χαμένη τεχνική ζωγραφικής των Αρχαίων Ελλήνων. Με αυτήν ζωγραφίστηκαν όλα τα χαμένα αριστουργήματα της λεγόμενης Μεγάλης Σχολής, μνημεία όπως ο Παρθενώνας και τα πορτραίτα του Φαγιούμ. Οι χρωστικές, διαλύονται μέσα σε βάση από ρευστό κερί μέλισσας και ρητίνες που λιώνουν με φωτιά. Δουλεύονται γρήγορα με πινέλα και σπάτουλες.
Το εργαστήριο θα γίνει μέσα στα πλαίσια της μεγάλης αναδρομικής έκθεσής του, που λειτουργεί ήδη και όπου μεταξύ άλλων, εκτίθενται και έργα εγκαυστικής. Η παρουσίαση περιλαμβάνει ένα σύντομο ενημερωτικό-θεωρητικό μέρος με προβολή ευρημάτων που σώζονται και αναφορές από την αρχαιότητα. Στη συνέχεια ο καλλιτέχνης θα ζωγραφίσει με εγκαυστική εκ του φυσικού, δίνοντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να κατανοήσουν τις δυνατότητες της τεχνικής και την εικαστική αντίληψη των αρχαίων, έχοντας μια βιωματική εμπειρία. Επίσης θα έχουν την δυνατότητα να πειραματιστούν με τα υλικά και τις επιφάνειες, ενώ παράλληλα θα μπορούν να λύσουν τις απορίες τους και να συζητήσουν με τον καλλιτέχνη.
Η παρουσίαση περιλαμβάνει ενημερωτικό-θεωρητικό μέρος καθώς και ζωγραφική με εγκαυστική εκ του φυσικού, δίνοντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να κατανοήσουν τις δυνατότητες της τεχνικής και την εικαστική αντίληψη των αρχαίων, έχοντας μια βιωματική εμπειρία.
Info
Πέμπτη 11 Απριλίου στις 20.00, με δωρεάν είσοδο για όλους
Διάρκεια: Μιάμιση ώρα περίπου
Τόπος: Myrό Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, 54621, Κέντρο Θεσσαλονίκης
Λίγα λόγια για το ζωγράφο:
Ο Κωνσταντίνος Παλιάν γεννήθηκε στην Κύπρο το 1954. Μαθήτευσε κοντά στους ζωγράφους Τ. Κάνθο, Α. Λαδόματο και στο γλύπτη Ν. Δημιώτη. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Α.Π.Θ. (1972- 1978). Διδάσκει σχέδιο και ζωγραφική από το 1980 σε πολλούς πολιτιστικούς φορείς. Συνιδρυτής και μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «Πολυεργαστήρι» (1979-1998). Έχει γράψει σειρά κειμένων για την Τέχνη και τις τεχνικές σχεδίου. Εργάστηκε στην αρχαιολογική υπηρεσία της Πέλλας ως μουσειακός ζωγράφος και αρχιτέκτονας (1982 και 1987) και μελέτησε από κοντά τις τεχνικές της Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής ζωγραφικής. Από το 1975 υπήρξε τακτικός συνεργάτης στη Μικρή Πινακοθήκη «Διαγώνιος». Ασχολήθηκε με την εικονογράφηση βιβλίων, εντύπων, εξώφυλλων και design επίπλων. Τα τελευταία δέκα χρόνια αφοσιώθηκε στην φιλοτέχνηση πολλών τοιχογραφικών συνόλων. Επίσης αποκατέστησε ζωγραφικά άλλες, παλαιότερες τοιχογραφίες, σε κτίρια της Θεσσαλονίκης, στο βορειοελλαδικό χώρο και στο Άγιον Όρος. (Ι.Μ. Βατοπαιδίου, Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας, Ι.Μ. Αγίου Παύλου, Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας και Ι.Μ. Ξηροποτάμου). Στην τελευταία εργάστηκε ως αρχιτέκτων. Το 2003 – 2004 δίδαξε σχέδιο στο πρόγραμμα «IKONOS» Introductory Course to Mediterannean Cultural Heritage. Επίσης το 2005 δίδαξε τεχνικές της Ελληνιστικής και της Βυζαντινής ζωγραφικής στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Προστασίας Συντήρησης και Αποκατάστασης Μνημείων Πολιτισμού της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Έχει εκθέσει σε 12 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, ενώ συμμετείχε σε άνω των 100 ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πηγές: www.cityportal.gr , www.forfree.gr