Σίγουρα δεν υπάρχει ωραιότερη από τη φυσική σκιά, που προσφέρει κάποιο αναρριχώμενο φυτό επάνω σε μια πέργκολα. Δεν ανήκουν σε συγκεκριμένες οικογένειες ούτε έχουν συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση, αλλά εμφανίζονται σε τροπικές περιοχές. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι οι μεγάλοι σε μήκος και λεπτοί βλαστοί, με τους οποίους μπορούν να αναρριχηθούν καλύπτοντας πέργκολες, κιόσκια, αψίδες, καφασωτά, τοίχους.
Λόγω της δυσκολίας ή της αδυναμίας τους να σταθούν όρθια χωρίς τη βοήθεια κάποιου φυσικού ή τεχνητού υποστυλώματος, έχουν αναπτύξει ποικίλους και άκρως ενδιαφέροντες τρόπους αναρρίχησης. Κάποια από αυτά, όπως η γλυτσίνα, περιελίσσονται γύρω από στηρίγματα, ενώ άλλα, όπως οι τριανταφυλλιές, έχουν γαμψά αγκάθια για να γαντζώνονται. Κάποια άλλα, όπως ο κισσός, έχουν στην πλευρά του βλαστού τους που εφάπτεται στο στήριγμα μικρές ρίζες, με τις οποίες διεισδύουν σε σχισμές ή εκκρίνουν κολλώδη υγρά. Κάποια άλλα, τέλος, όπως η αγράμπελη και το κλήμα, έχουν έλικες.
Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, όπως στον παρθενόκισσο, οι έλικες καταλήγουν σε μικρούς δίσκους με τους οποίους τα φυτό «κολλάει» στα στηρίγματά του. Σίγουρα η καλύτερη επιλογή για τον κήπο και το μπαλκόνι είναι τα φυλλοβόλα αναρριχώμενα φυτά, γιατί διακοσμούν και σκιάζουν τον χώρο το καλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα που δεν έχουν φύλλωμα αφήνουν τις ακτίνες του ήλιου να περάσουν ζεσταίνοντας τον χώρο σας. Μπορείτε να επιλέξετε, μεταξύ άλλων, ανάμεσα σε βουκαμβίλιες, κληματαριές, γιασεμιά, αναρριχώμενες τριανταφυλλιές, παρθενόκισσους, ακτινιδιές, κτλ. τα οποία θα βρείτε σε ποικιλία μεγεθών και τιμών στα φυτώρια.
Μεταφύτευση και φροντίδα
Η μεταφύτευσή τους πρέπει να γίνεται το φθινόπωρο ή την άνοιξη. Προτιμήστε θέσεις προστατευμένες από υπερβολικούς ανέμους και όχι σκιερές, καθώς τα περισσότερα προτιμούν το φως. Αρχικά ανοίγετε έναν λάκκο διπλάσιου μεγέθους από την μπάλα χώματος του φυτού που πρόκειται να μεταφυτεύσετε, ρίχνετε λίπασμα στο εσωτερικό του λάκκου και προσθέτετε λίγο από το χώμα που αφαιρέσατε εμπλουτισμένο με κομπόστ.
Τοποθετείτε το φυτό στη μέση του λάκκου και συμπληρώνετε προσθέτοντας το υπόλοιπο χώμα. Δένετε τους βλαστούς στο στήριγμά τους και ποτίζετε πολύ καλά. Εξίσου σημαντικό είναι και το κλάδεμα, ειδικά το κλάδεμα μορφοποίησης και κατεύθυνσης των βλαστών προς την επιθυμητή θέση. Γενικώς πρέπει να αφαιρείτε όλα τα ξερά και ασθενικά κλαδιά. Κάποια αναρριχώμενα φυτά χρειάζονται έντονο κλάδεμα γιατί έτσι αποκτούν εύρωστους βλαστούς και επιτυγχάνουν καλύτερη ανθοφορία. Κάποια άλλα χρειάζονται συντηρητικό κλάδεμα με απομάκρυνση νεκρών και σπασμένων κλαδιών και ξερών λουλουδιών.
Τα περισσότερα αναρριχώμενα είναι φυτά ταχείας ανάπτυξης, πολλά έχουν μεγάλη περίοδο ανθοφορίας (σε κάποια μπορεί να φθάσει ή και να υπερβεί τους έξι μήνες), ενώ κατά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες απαιτούν άφθονο νερό και τακτικά ποτίσματα.
Οι ποικιλίες που προτείνουμε
Βουκαμβίλια, Γλυτσίνα, Ρολογιά ή Passiflora caerulea,
Αγιόκλημα, Γιασεμί, Κληματίς ή αγράμπελη,
Κληματαριά και άλλα
Απόσπασμα άρθρου από: