Η περιγραφή του βιβλίου αναφέρει τα παρακάτω:
Ίσως τίποτε άλλο δεν προκαλεί τόσο ανθρώπινο πόνο και δεν γίνεται αιτία τόσης σπατάλης ανθρώπινης ζωής, όσο η επικρατούσα αντίληψη για τη φύση και λειτουργία του έρωτα. Ιδιαίτερα ολέθρια για τον άνθρωπο και τη ζωή του είναι η εντύπωση που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι για την περί έρωτος άποψη της χριστιανικής παραδόσεως. Ίσως τίποτε δεν είναι τόσο κρίσιμο και τόσο καίριο για τον άνθρωπο όσο η γνώση για την πραγματική φύση του έρωτα, γιατί ο έρως είναι πηγή της ζωής. Η πραγματική φύση του έρωτα δεν έχει καμιά σχέση με το δίλημμα μεταξύ μιας ανέραστης και μιας έκλυτης ζωής, που είναι οι δυο όψεις του ιδίου νομίσματος.
Ο έρως δεν είναι ούτε απλώς μια σωματική λειτουργία, ούτε ένα θανάσιμο αμάρτημα, αλλά η θεόσδοτη παρόρμηση του ανθρώπου να επιδιώξει την ένωσή του με τον άλλο, που είναι βασική προϋπόθεση της ζωής.
Προσωπικά, δεν θα ξεχάσω ποτέ την αναγνωση αυτού του βιβλίου, τότε που ο έρωτας ήταν για μένα μια μεγάλη παρεξήγηση από την ευτυχία στη δυστυχία. Ο Φιλόθεος Φάρος τοποθετεί τον έρωτα στο ανθρώπινο επίπεδο, εκείνο το επίπεδο που μπορεί να εστιασει το φως και να φωτίσει τις ανθρώπινες σχέσεις. Μοιράζομαι μαζί σας μια εικόνα: Είμαι στα Κουφονήσια, ατενίζοντας εκείνη την μοναδική, γαλαζοπράσινη θάλασσα και περνάω ώρες στον καφενέ με την καλαμωτή οροφή, με το φως του ήλιου να κάνει γρίλιες πάνω στο συνεχώς ανοικτό βιβλίο. Έρωτος Φύσις κι ένας νεαρός άντρας σε μια βιωματική σχέση με ένα έργο που άφησε μια φωτεινή σφραγίδα στην ψυχή του.
Δημήτρης Σαββίδης