Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Η Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι" αυτό. Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Ετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά, και είχε μεγάλη επιτυχία.
Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.
Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά "Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση"».
Εκδηλώσεις
Απαγγέλουμε ποίηση!
Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014, 7.30 το απόγευμα
Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου ( Νικάνορος 3 & Στ. Νούκα, Τηλ. 2310 324666)
Ο ποιητής Γιώργος Χατζηγεωργίου διαβάζει ποίηση και κουβεντιάζει μαζί σας.
Ελάτε να ακούσετε, να κουβεντιάσετε και αν το επιθυμείτε να απαγγείλετε το δικό σας αγαπημένο ποίημα.
------------
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας με το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης γιορτάζουν την Ημέρα της Παγκόσμιας Ποίησης.
Φέτος οι εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιούνται θα καλύπτουν το τριήμερο Πέμπτη 20 Μαρτίου, Παρασκευή 21 Μαρτίου και το Σάββατο 22 Μαρτίου 2014.
-Την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014 και ώρα 18.30 στο Κέντρο Μουσικής της Δ/νσης Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης ( Κουντουριώτου 17, απέναντι από το Λιμάνι), μέλη και φίλοι Συλλόγων και Εταιρειών των Λογοτεχνών της πόλης μας καθώς και μαθητές, φοιτητές αλλά και απλοί πολίτες που θα παρευρεθούν στην εκδήλωση μπορούν και να απαγγείλουν ένα «1» ποίημα τους εάν γράφουν ή ποίημα κάποιου άλλου ποιητή ή στιχουργού. Επίσης η εκδήλωση αυτή θα πλαισιωθεί και μουσικά με 2 χορωδίες της πόλης μας και με άρια από όπερα και ορατόριο.
Την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 και ώρα 12το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν υπαίθριες αναγνώσεις ποιημάτων στη γωνία Αριστοτέλους με Τσιμισκή δίπλα στο ρολόι, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο.
Το Σάββατο 22 Μαρτίου 2014 στις 12 το μεσημέρι οι Ποιητές της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής θα διαβάσουν ποιήματα τους με τον τίτλο: «Οι Ποιητές διαβάζουν ποίηση», παράλληλα με άλλες εκδηλώσεις που θα εκτυλίσσονται την ίδια ώρα.
Το τριήμερο αυτό της9ης Γιορτής της Ποίησης που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού φέτος είναι αφιερωμένο στην αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατό της.
-----------
Ποιητικό «Flashmob»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί σε ένα ποιητικό «flashmob», ην Παρασκευή 21 Μαρτίου, ώρα 17.30, στην πλατεία Αριστοτέλους. (στην αρχη της πλατειας, μπροστα στο καφέ Starbuks προς την Λεωφορο Νικης)
Τι είναι το flashmob;
Το flashmob είναι η συγκέντρωση ανθρώπων σε δημόσιο χώρο για την πραγματοποίηση δράσης που έχει προσυμφωνηθεί. Σκοπός της κινητοποίησης είναι να ξαφνιάσει τους περαστικούς, που δεν το περιμένουν και αυτοί που συγκεντρώθηκαν για να πάρουν μέρος στην εκδήλωση να διασκεδάσουν παρέα με άλλους άνθρώπους, χωρίς απαραίτητα να γνωρίζονται μεταξύ τους.
Κατά την εκδήλωσή μας, θα απαγγείλλουμε όλοι μαζί το ποίημα «Δεν τολμάμε πια να τραγουδήσουμε τα τριαντάφυλλα» , του Κωνσταντίνου Καβάφη, πριν χαθούμε στο πλήθος.
Τρόπος συμμετοχής
Το flashmob είναι ανοιχτό σε όλους.
Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014, στην πλατεία Αριστοτέλους και θα διαρκέσει 5-10 λεπτά.
Το ποίημα που επιλέξαμε είναι το ποίημα «Δεν τολμάμε πια να τραγουδησουμε τα τριανταφυλλα» , του Κωνσταντίνου Καβάφη.
Θα απαγγελθεί 4 φορές στα γαλλικά και 4 φορές στα ελληνικά.
Μπορείτε να το αποστηθίσετε, ή απλά να το τυπώσετε και να το έχετε μαζί σας.
Ενα βιντεο στο οποιο θα απαγγελεται το ποιημα στα γαλλικά και στα ελληνικά θα ειναι συντομα έτοιμο ωστε να βοηθηθεί το κοινό με την προφορά.
Στις 21 Μαρτίου, στις 17.30, κάποιος θα ξεκινήσει να απαγγέλλει «Δεν τολμάμε πια να τραγουδησουμε τα τριανταφυλλα».
Εκείνη τη στιγμή, μπορείτε να ενωθείτε με τους συμμετέχοντες στην πλατεία. Όσο περισσότεροι είμαστε, τόσο μεγαλύτερη επιτυχία θα έχει.
Διαδώστε την εκδήλωση και μη διστάσετε να έρθετε με τους φίλους σας, για να ζήσουμε όλοι μαζί μια διασκεδαστική και ποιητική εμπειρία!
Nous n`osons plus chanter les roses -K.Καβάφης
Εγώ φοβούμενος τα τετριμμένα
πολλούς μου λόγους αποσιωπώ.
Εν τη καρδία μου είναι γραμμένα
πολλά ποιήματα• και τα θαμμένα
εκείνα άσματά μου αγαπώ.
Ω πρώτη, αγνή, μόνη ελευθερία
της ήβης προς την ηδονήν ροπή!
Ω μέθη των αισθήσεων γλυκεία!
Τας θείας σας μορφάς κοινοτοπία
φοβούμαι μη υβρίση ποταπή.
(Από τα Κρυμμένα Ποιήματα 1877-1923, Ίκαρος 1993)
------------
Ποιητική Βραδιά
Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014
στις 19:00
Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ(Αριστοτέλους 7)
Ο IANOS γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2014 και προσκαλεί 14 ανθρώπους του πνεύματος, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, συγγραφείς, ποιητές να διαβάσουν το ποίημα που αγαπούν.
Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι:
Βασίλης Αμανατίδης, Κυριάκος Γιαλένιος, Κωστής Ζαφειράκης, Δημήτρης Καραθάνος, Χρήστος Κιούσης, Άννα Μυλώση, Δημήτρης Νάσκος, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Μαρία Ράπτη, Ρωμανός Σκλαβενίτης Πιστοφίδης, Ισμήνη Τορνιβούκα, Στέφανος Τσιτσόπουλος, Γιώργος Τσιτιρίδης, Τέλλος Φίλης.
Παράλληλα ο Γιάννης Κυρατσός και η Ραχήλ διαλέγουν και τραγουδούν στον ΙΑΝΟ τραγούδια μελοποιημένης ποίησης.
------------
To ΙΔΡΥΜΑ ΤΑΣΟΥ ΦΑΛΚΟΥ – ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΙΤΙΚΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ
και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί INTELLECTUM (www.intellectum.org) & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (www.fkth.gr),
σας καλούν σε μία ξεχωριστή δράση, για να σμίξουμε τις δύο αυτές τέχνες την βραδιά της
Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης,
την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014
στον πεζόδρομο της οδού Παπαμάρκου, (περιοχή Πλατείας Άθωνος), στη Θεσσαλονίκη,
στις 7:30 μ.μ.
Όποιος ενδιαφέρεται οι φωτογραφίες του να συμπεριληφθούν στην προβολή, πρέπει ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ να έχει στείλει με την (εντελώς δωρεάν) https://www.wetransfer.com/ στην διεύθυνση katselis@the.forthnet.gr έως 50 φωτογραφίες ανάλυσης 75 dpi και με διαστάσεις 1080 pixel η κάθετη πλευρά.
Το θέμα είναι ελεύθερο και δεν υπάρχουν αυστηρά αισθητικά κριτήρια, αλλά ζητάμε, το κάθε πορτφόλιο να έχει μία συμβολική συνοχή, να έχει ένα θέμα, έστω χαλαρά.
Επίσης, καλούμε τους φίλους της ποίησης να φέρουν τα ποιήματα, δικά τους ή τρίτων, που θα θέλανε να διαβάσουν και να τα μοιραστούν μαζί μας σε μια ελεύθερη βραδιά.
Η μεγάλη παρέα που πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθεί, θα ανατρέψει τα στερεότυπα της «κατ’ ιδίαν κοινωνίας» του θεατή ή αναγνώστη με τα δύο αυτά είδη τέχνης, καθώς και το σύνηθες φαινόμενο των «προκαθορισμένων ομιλητών-συμμετεχόντων».
Δεν θα λειτουργήσουν αυστηρές επιτροπές επιλογής των φωτογραφιών ή πρόκρισης ποιημάτων.
Σ` αυτή τη βραδιά, όλοι θα έχουν τη θέση και το χρόνο τους. Ο καθένας προσέρχεται με την ευθύνη της δικής του επιλογής και προσφέρει στους υπόλοιπους το άυλο πνευματικό του δώρο
ΠΗΓΗ: ipolistonkosmo.gr