Τρία μουσικά παραμύθια τα οποία έγραψαν παιδιά θα παρουσιαστούν σε παράσταση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών την Κυριακή 22 Μαρτίου στις 12 μ.μ. και στις 4 μ.μ.
Τα τρία παραμύθια βραβεύτηκαν σε διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο οργανισμός «Ελληνικό Σχέδιο» και οι νεαρές συγγραφείς είναι οι: Μαρία Λαπούρτα, Παναγιώτα-Μαρίνα Μπουγάδη και Λυδία-Ευθυμία Ζωντανού.
Τις πρωτότυπες ιστορίες τους επεξεργάστηκαν τρεις δραματουργοί. Κι ύστερα τα παραμύθια αυτά τα έντυσαν μουσικά τρεις νέοι ταλαντούχοι συνθέτες. Τη μουσική ερμηνεύει η Ορχήστρα Καμεράτα και την αφήγηση έχουν αναλάβει τρεις δημοφιλείς ηθοποιοί. «Το άλλο μου μισό», του συνθέτη Αχιλλέα Γουάστωρ, θα έχει αφηγητή τον Αντώνη Καφετζόπουλο, «Το όνειρο της πέτρας», του συνθέτη Κώστα Κριτσωτάκη, τη Μυρτώ Αλικάκη και «Το νερολούλουδο», του συνθέτη Τάσου Ρωσόπουλου, τον Μανώλη Μαυροματάκη.
Το εγχείρημα ανήκει στο «Ελληνικό Σχέδιο» που συνεχίζει την επιτυχημένη του συνεργασία με τη Στέγη, με επικεφαλής το γνωστό συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου και καλλιτεχνική διευθύντρια τη Ραλλού Βογιατζή, που είχε και την ιδέα. Πέρυσι άλλωστε παρουσίασαν μουσικά παραμύθια εμπνευσμένα από παραδοσιακά ελληνικά παραμύθια.
«Οι ιστορίες γράφτηκαν από τα παιδιά», μας εξήγησε η Ραλλού Βογιατζή. «Οι συγγραφείς τις παράλλαξαν λιγότερο ή περισσότερο, κρατώντας όμως τη βασική ιδέα». «Στο "Ονειρο της Πέτρας" μια πέτρα αποκτά "ψυχή" και θέλει να δημιουργήσει το δικό της βασίλειο. Το "Νερολούλουδο" εξελίσσεται στο βυθό, ενώ το "Αλλο μου μισό" ξεκινά με δύο γάντια».
Έντεχνες προσπάθειες για μουσικά παραμύθια έχουν γίνει κάμποσες, συχνά με λαϊκούς τραγουδιστές, αλλά πόσα ορχηστρικά μουσικά παραμύθια γνωρίζουμε; «Ωραίος ο "Πέτρος και ο Λύκος"», λέει η κ. Βογιατζή, «αλλά πρέπει να δημιουργηθεί και ένα παιδικό/νεανικό ελληνικό ρεπερτόριο, με σύγχρονες δημιουργίες γύρω από την Ελλάδα».
Η αλήθεια είναι πως έχουμε περιορίσει τα παιδιά στο ρόλο του αποδέκτη . «Αν ως γονιός υποδείξεις στα παιδιά την κατεύθυνση της δημιουργίας, θα την ακολουθήσουν», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. «Δεν έχει σημασία αν αυτό που θα προκύψει είναι σπουδαίο. Σημασία έχει να τους δείξεις πως μπορούν να δημιουργήσουν κάτι από το μηδέν.».
Η επεξεργασία των παιδικών αυτών ιστοριών από τους μεγάλους, εξηγεί ο Δ. Παπαδημητρίου, «θα δώσει στο παιδί να καταλάβει πως μια ιδέα είναι μεν το έναυσμα, αλλά η επεξεργασία απαιτεί σκληρή δουλειά». Στις ιδέες των παιδιών, που έφτασαν στα χέρια τους, «υπήρχε ένα ποσοστό συμβατικότητας. Όμως το παιδί, ακόμα κι αν σου πει κάτι που έχει ακούσει από αλλού, ο τρόπος που θα το εκφράσει έχει μια πρωτογενή φρεσκάδα».
Όσο για τους συνθέτες που θα ζωντανέψουν μουσικά αυτά τα τραγούδια, είναι νέοι άνθρωποι. Σε νέους ανθρώπους άλλωστε δίνει έμφαση το «Ελληνικό Σχέδιο». «Θέλουμε να αναδείξουμε άγνωστους συνθέτες και στιχουργούς που αναζητούν το χώρο τους», καταλήγει ο Δ. Παπαδημητρίου.
Πηγή: www.enet.gr