Ποιοι είμαστε;
Είμαστε δύο γραφίστες, ο Παναγιώτης Μεταλληνός και ο Παντελής Τουτουνόπουλος, που ζούμε και εργαζόμαστε στη Θεσσαλονίκη. Από τις αρχές του 2013, ένα συχνό θέμα στις μεταξύ μας συζητήσεις ήταν η έλλειψη διοργανώσεων στην πόλη μας που να αφορούν στη γραφιστική – και πόσο μάλλον σε μια πόλη που διαθέτει μεγάλο δυναμικό στη γραφιστική, με απήχηση τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Καθώς δεν μπορέσαμε να βρούμε απάντηση στο «γιατί δεν», αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το «γιατί όχι».
Γιατί Toolkit Startup;
Διακρίναμε μια έλλειψη εξειδικευμένων εργαλείων και γνώσεων στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη γραφιστική, οπότε είπαμε να δημιουργήσουμε μια εργαλειοθήκη – Toolkit – που να την έχουν στη διάθεσή τους οι νέοι στο ξεκίνημα της πορείας τους – Startup. Το Toolkit Startup γεννήθηκε.
Την ιδέα αγκάλιασαν τρεις νεαροί σπουδαστές γραφιστικής, η Πέτρα Χρυσοστομάκη, η Βιβή Μάνθου και ο Γιώργος Ρούσσος, που εντάχθηκαν στη δημιουργική ομάδα και με την προσφορά τους βοηθούν στην υλοποίηση της ταυτότητας της διοργάνωσης. Επίσης ο Μάρκος Γιαννόπουλος που συνδράμει στην ηλεκτρονική υποστήριξη της εικόνας του Toolkit Srartup, αλλά και η Ελένη Σαμαρά που επιμελείται τα κείμενα και της μεταφράσεις. Τέλος οι άνθρωποι του free press περιοδικού Parallaxi, στο πλαίσιο της διαρκούς δράσης τους «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς», δημιούργησαν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε η ιδέα να γίνει πράξη.
Τι είναι το Toolkit Startup;
Είναι μια συνάντηση νέων γραφιστών. Σκοπός του είναι η μετάδοση γνώσεων και τεχνικής κατάρτισης πάνω στην οπτική επικοινωνία και τη γραφιστική. Απευθύνεται σε σπουδαστές και αποφοίτους τμημάτων γραφιστικής δημόσιων και ιδιωτικών σχολών, αλλά και σε επαγγελματίες του χώρου της οπτικής επικοινωνίας σε οποιοδήποτε επίπεδο εμπειρίας που επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους.
Η συνάντηση περιλαμβάνει μια σειρά ομιλιών από έμπειρους επαγγελματίες του χώρου, εστιασμένες σε τεχνικές και εφαρμοσμένες γνώσεις. Παράλληλα, θα διεξαχθούν workshops με στόχο την πρακτική κατάρτιση των συμμετεχόντων πάνω σε επιλεγμένα θέματα.
Επίσης, θα φιλοξενηθούν εικαστικές εκθέσεις σημαντικών φορέων του εξωτερικού. Το διάστημα πριν την υλοποίηση της συνάντησης με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Αδέσποτων Ζώων, στις 4 Απριλίου, με τη συνεργασία του Οργανισμού «Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» θα διεξαχθεί ανοιχτός διαγωνισμός σχεδιασμού αφίσας για σπουδαστές γραφιστικής με θέμα «Τα Αδέσποτα Ζώα» και οι 50 αξιολογότερες συμμετοχές θα παρουσιαστούν σε έκθεση κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
Τόσο ο διαγωνισμός όσο και η συνάντηση είναι υπό την αιγίδα της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 3-13 Απριλίου 2014, σε επιλεγμένους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Οι εκθέσεις θα εγκαινιαστούν το ίδιο διάστημα και θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες. Η είσοδος στις ομιλίες και στις εκθέσεις θα είναι ελεύθερη και τα workshops θα είναι δωρεάν.
H συνάντηση πραγματοποιείται στα πλαίσια του Made in Thessaloniki #3, μιας πρωτοβουλίας του free press Parallaxi και της δράσης «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς».
Parallaxi
Η parallaxi κυκλοφορεί στην πόλη από το Νοέμβριο του 1989 ως δωρεάν διανεμόμενο έντυπο. Έχει οργανώσει μέχρι σήμερα εκατοντάδες δράσεις, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις, σεμινάρια, διαλέξεις, συνέδρια, έχει ιδρύσει και λειτουργήσει σχολή κινηματογράφου, ενώ από την άνοιξη του 2011 λειτουργεί και την ηλεκτρονική της σελίδα με τις υπογραφές κορυφαίων προσωπικοτήτων της πόλης, το www.parallaximag.gr.
«Θεσσαλονίκη Αλλιώς», Ένα αστικό πείραμα σε εξέλιξη
Η ιδέα της δράσης «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς» προέκυψε από την ανάγκη να διοργανωθεί το καλοκαίρι του 2010 ένας διαφορετικός εορτασμός για τα εικοστά γενέθλια του παλαιότερου free press στην Ελλάδα, της Parallaxi. Από τότε και μέχρι σήμερα, 28 δράσεις έχουν αναδείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης – μιας πόλης με μεγάλη ιστορική και πολυπολιτισμική παράδοση.
Παρεμβάσεις πολιτιστικού, αρχιτεκτονικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα κάλυψαν ένα μεγάλο μέρος του αστικού ιστού στο πλαίσιο μιας ευρείας συνέργειας ετερόκλητων δυνάμεων, με κύριους άξονες την εξωστρέφεια και τη δημιουργία, αλλά και έχοντας την κοινωνική προσφορά και την αστική συνείδηση σε πρώτο πλάνο.
Απώτερος στόχος των δράσεων είναι να ενώσουν δημιουργικές δυνάμεις και να δώσουν έτσι ώθηση στην πόλη ώστε να ξεφύγει από την τραυματική στασιμότητα, την ηττοπάθεια και την παραίτηση που τη χαρακτήριζαν στο πρόσφατο παρελθόν. Οι δράσεις του «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς» σηματοδοτούν τη μεγαλύτερη σύμπραξη δημιουργικών ομάδων, θεσμικών φορέων, ιδιωτικών πρωτοβουλιών και εθελοντών που έγινε ποτέ στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί ένα αστικό πείραμα που βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη. Με άξονες τον δημόσιο χώρο, τη ανάδειξη της δημιουργίας, το περιβάλλον, την κοινωνική αλληλεγγύη και τον πολιτισμό παρεμβαίνει διαρκώς στην καθημερινότητα της πόλης, αφήνοντας πίσω νέους θεσμούς και υποδομές που θα αξιοποιήσει η πόλη στο μέλλον.
Πρόγραµµα εκδηλώσεων
Πέµπτη 3 Απριλίου 2014
(20.00, κτίριο ∆ήµου Θεσσαλονίκης - πρώην Interni Maison Crystal)
Πάρτι έναρξης, badge registration συµµετεχόντων στα workshops και γνωριµία µε αυτούς που θα τα διεξάγουν.
Παρασκευή 4 Απριλίου 2014
(11.00 – 14.30, Αµφιθέατρο Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού)
Οµιλία του Θανάση Τσαµπούκα (Dolphins) µε θέµα «Packaging/ Made in Greece»
Οµιλία µε θέµα «Γραφιστική και ∆υσλεξία» από Σύλλογο ∆υσλεξίας.
Οµιλία του Νίκου Σµυρνιού µε θέµα «Η Σύνθεση σαν µέσο επιτυχίας του Designer»
Παρασκευή 4 Απριλίου - Κυριακή 6 Απριλίου 2014
(11.00 – 16.00, καθημερινά,
Γαλλικό Ινστιτούτο, αίθουσα συνεδριάσεων & αίθουσα Allatini-Dassault)
Workshop ”Democracy Café” από την οµάδα του Poster For Tomorrow από το Παρίσι
Παρασκευή 4 – Κυριακή 6 Απριλίου 2014
(16.00 – 19.00 τις δύο πρώτες μέρες, 10.00 – 13.00 την Τρίτη, AKTO College campus Θεσσαλονίκης )
Workshop του Χάρη Τσέβη µε θέµα «Φαντασία, η απαγορευµένη ουσία που κυλάει στο αίµα µας (Ένα …φανταστικό εργαστήριο)»
Workshop του Γιώργου ∆ουτσιόπουλου µε θέµα «Ψηφιακή Εικονογράφηση: Character design I»
Workshop του Θανάση Γεωργίου (Geographik) µε θέµα «Ένα τυπογραφικό πείραµα / Σχεδιασµός περιοδικού»
Παρασκευή 4 Απριλίου 2014
(20.00, Γαλλικό Ινστιτούτο, αίθουσα Allatini-Dassault )
Εγκαίνια έκθεσης αφίσας Poster For Tomorrow 2013 – A home for everyone ∆ιάρκεια έκθεσης µέχρι 13 Απριλίου 2014.
Ώρες λειτουργίας: 17:00 – 21.00.
Σάββατο 5 Απριλίου 2014
( 11:00 µέχρι 14.30, Αµφιθέατρο Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού)
Οµιλία του Λευτέρη Κοντογιάννη (idCreative) µε θέµα «Το information design σε σχέση µε την ποιότητα ζωής»
Οµιλία του Πάνου Βασιλείου (parachute fonts) µε θέµα «The battle of communication through type»
Οµιλία του Νίκου Σµυρνιού µε θέµα «Η Σύνθεση σαν µέσο επιτυχίας του Designer» (µέρος ΙI)
Σάββατο 5 Απριλίου 2014
(20.00, Γαλλικό Ινστιτούτο)
Εγκαίνια έκθεσης “Mandela Poster Project”
∆ιάρκεια έκθεσης: µέχρι 13 Απριλίου 2014
Κυριακή 6 Απριλίου 2014
(20.00 Γυάλινο Περίπτερο Νέας Παραλίας)
Εγκαίνια έκθεσης διαγωνισµού αφίσας σχολών γραφιστικής µε τη συνεργασία της Θεσσαλονίκης – Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014, µε θέµα «Τα Αδέσποτα Ζώα».
Θα παρουσιαστούν 33 αφίσες που προκρίθηκαν ανάμεσα σε 150 συμμετοχές, οι οποίες υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό. Οι σπουδαστές / μαθητές Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολών Γραφιστικής που συμμετείχαν στο διαγωνισμό κλήθηκαν να οπτικοποιήσουν την άποψη τους για την προστασία και την ανάληψη δράσης για τα αδέσποτα ζώα. Στόχος τους είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι εικόνες ντροπής που καθημερινά αντικρίζουμε στους δρόμους της χώρας μας. Η βραβευμένη συμμετοχή θα ανακοινωθεί στα εγκαίνια της έκθεσης. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας.
∆ιάρκεια έκθεσης: µέχρι 13 Απριλίου 2014
ΠΗΓΗ: toolkitstartup.gr