Ειδικοί προτείνουν ένα πρόγραμμα διατροφής για την αρχή της άνοιξης. Στόχος είναι να νιώσουμε τόσο καλά, που να υιοθετήσουμε τις συμβουλές τους στην καθημερινότητά μας.
Συνήθως, όταν αποφασίζουμε να προσέξουμε τη διατροφή μας, το κάνουμε για να χάσουμε βάρος. Αυτή τη φορά, θα υιοθετήσουμε νέες διατροφικές συνήθειες για να βελτιωθεί η διάθεσή μας.
• Κανόνας Νο 1: 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Warwick της Μεγάλης Βρετανίας και το Κολέγιο Dartmouth των Η.Π.Α., σε μελέτη που διεξήγαγαν σε 80.000 ανθρώπους, βρήκαν ότι καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά μια ημέρα, φαίνεται να έχουμε καλύτερη διάθεση την επόμενη. Οι επιστήμονες, λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες όπως οι διανοητικές διαταραχές, η ευτυχία, η νευρικότητα, η πεσμένη διάθεση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 7 μερίδες (των 80 γρ. η καθεμία) φρούτων και λαχανικών καθημερινά συμβάλλουν στην ευεξία. Παλαιότερη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Otago της Νέας Ζηλανδίας είχε καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα: Τις ημέρες που τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά νιώθουμε πιο ήρεμοι, ευτυχισμένοι και ενεργητικοί.
• Κανόνας Νο 2: 4 μερίδες ψαριού και θαλασσινών την εβδομάδα
Στη βελτίωση της μνήμης και της διάθεσης συμβάλλουν -βάσει ερευνών- τα ω-3 λιπαρά οξέα, καλή πηγή των οποίων είναι κυρίως τα λιπαρά ψάρια. Γαλλική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition», απέδωσε στα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα και αντικαταθλιπτική δράση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, καλό είναι να καταναλώνουμε 2-3 φορές την εβδομάδα ψάρι, όπως σκουμπρί, πέστροφα, σαρδέλα, τσιπούρα και λαβράκι, και θαλασσινά (που περιέχουν επίσης ω-3 λιπαρά οξέα, αλλά σε μικρότερη ποσότητα), όπως γαρίδες, καβούρια, χταπόδι, καλαμαράκια, μύδια και στρείδια.
• Κανόνας Νο 3: «Έξυπνη» γλυκιά γεύση
Πλούσια σε θερμίδες και κενή σε θρεπτικά συστατικά, η ζάχαρη μας παχαίνει, μας γερνάει, συμβάλλει στην αύξηση της πίεσης… Γιατί, λοιπόν, δεν μπορούμε να απεγκλωβιστούμε από τα δεσμά της; Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι φτιαγμένος με μια έμφυτη επιθυμία για γλυκές τροφές, η οποία μας προστατεύει από δηλητηριώδη φυτά με πικρή γεύση. Επιπλέον, το συστατικό που συνδέεται με την αίσθηση του γλυκού δεν είναι άλλο από τους υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την ανατροφοδότηση του νευρικού μας συστήματος με τα απαραίτητα «καύσιμα». Αντί, λοιπόν, να εξοστρακίζουμε τη γλυκιά γεύση από τη διατροφή μας, αρκεί να μάθουμε να ικανοποιούμε τον ουρανίσκο μας με ισορροπημένες επιλογές. Άλλωστε, τα τρόφιμα που αποτελούν τη βάση της πυραμίδας της διατροφής, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά, είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και έχουν από τη φύση τους γλυκιά γεύση. Όσο για την επιλογή του γλυκού, λίγη μαύρη σοκολάτα μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία μας, τονώνοντας παράλληλα τον οργανισμό μας, χάρη στους υδατάνθρακες που περιέχει, και ενισχύοντας την καλή διάθεση λόγω της θεοβρωμίνης και της φαινυλαιθυλαμίνης, που επιδρούν θετικά στο νευρικό μας σύστημα και έχουν σχετιστεί με αντικαταθλιπτική δράση.
• Κανόνας Νο 4: Φαντασία στη μαγειρική
Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να χαρακτηρίζεται από υγιεινά τρόφιμα, όπως τα λαχανικά, το ψάρι, τα όσπρια, όμως η βάση όλων είναι η υπέροχη γεύση που εξασφαλίζουν τα λογιών λογιών μπαχαρικά και μυρωδικά. Μάλιστα, ένα γεύμα που έχει ωραία γεύση και εμφάνιση και περιέχει φυτικές ίνες (λαχανικά, ολικής άλεσης δημητριακά) και πρωτεΐνη μπορεί να μας χορτάσει και να μας ικανοποιήσει γευστικά.
Πηγή: www.tovima.gr