Η ιδέα της έκθεσης Dialogues/Διάλογοι γεννήθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Εμμανουήλ Μαυρομμάτη, ο οποίος στο παρελθόν είχε αναλάβει την επιμέλεια πολλών ατομικών εκθέσεων καλλιτεχνών που φιλοξενήθηκαν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Αυτή η ιδέα βρήκε, όπως ήταν φυσικό, τη θέση της στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία 2014».
Η Mission laïque française είναι παρούσα στη Θεσσαλονίκη εδώ και πάνω από έναν αιώνα μέσω του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και του "lycée" (σήμερα Γαλλικό Σχολείο), προσπαθώντας πάντα να συμβάλλει στην ανάδειξη της γαλλικής γλώσσας και υποστηρίζοντας την καλλιτεχνική δημιουργία στις διάφορες εκφάνσεις της. Πολλοί είναι σήμερα οι καλλιτέχνες που, χάρη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, έχουν εκθέσει τη δουλειά τους στην Ελλάδα και έγιναν γνωστοί. Πέρα από την ευχαρίστηση που μας χαρίζει αυτό το αναδρομικό ταξίδι, η έκθεση αυτή αντανακλά την αφοσίωση του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης στην υπηρεσία της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Μέσα από μερικά έργα της συλλογής του, η έκθεση αφηγείται ένα μέρος της ιστορίας του Ινστιτούτου.
Christophe Le Rigoleur
Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας
Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης
Ανάμεσα στο 1989 και το 1995, ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Gilbert Beranger, είχε την πρωτοβουλία να προτείνει την επένδυση των εξωτερικών τοίχων της Ροτόντας του Ινστιτούτου με τοιχογραφίες που θα πραγματοποιούσαν νέοι καλλιτέχνες προερχόμενοι από τη νεοϊδρυθείσα τότε στην πόλη, Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Έτσι ζήτησε από τον καθηγητή ιστορίας τέχνης της Σχολής, Εμμανουήλ Μαυρομμάτη, να συνεργαστεί στο ειδικό αυτό πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτούμενο, ως προς την αγορά των υλικών, των μετακινήσεων και της φιλοξενίας από την Mission Laique Francaise (δεν υπήρξαν αμοιβές των καλλιτεχνών), οδήγησε, σε μια πρώτη περίοδο στην επένδυση τριών διαζωμάτων 600 περίπου τετραγωνικών μέτρων της Ροτόντας του Ινστιτούτου με 80 μεγάλες τοιχογραφίες που πραγματοποίησαν δύο φοιτήτριες της Σχολής, η Μάρω Καραγκουνάκη και η Σοφία Κυριακάκη, μετά από εργασία δυόμιση μηνών.
Το πρόγραμμα επεκτάθηκε, στη συνέχεια, στο εσωτερικό του Ινστιτούτου, με τοιχογραφίες που πραγματοποιήθηκαν τόσο από νέους καλλιτέχνες της Σχολής και νέους Γάλλους καλλιτέχνες, όσο και από αναγνωρισμένους Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες, στις αίθουσες διδασκαλίας, στα γραφεία της διοίκησης και στους διαδρόμους, σε τρόπο ώστε αυτή η ιδέα να υλοποιεί μια ιστορική, σε ευρωπαϊκό πεδίο, γαλλική πολιτιστική πολιτική επένδυσης, με καλλιτεχνικά έργα, των δημόσιων κτηρίων.
Στα επόμενα στάδια του προγράμματος, Έλληνες και Γάλλοι καλλιτέχνες προσκλήθηκαν από το Ινστιτούτο με δαπάνες του ταξιδιού, της διαμονής και των υλικών από την Mission Laique Francaise, για να δημιουργήσουν επιτόπου κινητά καλλιτεχνικά έργα, ένα μικρό μέρος των οποίων παρέδωσαν στο Ινστιτούτο, με αποτέλεσμα η συλλογή του να αριθμεί σήμερα πολλές δεκάδες έργων, ζωγραφικών, χαρακτικών και κατασκευών και να έχουν πραγματοποιηθεί 21 ατομικές εκθέσεις νέων ή αναγνωρισμένων Ελλήνων και Γάλλων καλλιτεχνών. Στις εκθέσεις αυτές, συνοδευόμενες από αντίστοιχα δίγλωσσα τρίπτυχα-Καταλόγους των οποίων είχε την ευθύνη ο επιμελητής αυτής της έκθεσης, προσετέθηκαν στη συνέχεια 24 ατομικές εκθέσεις της σειράς των Τετραδίων του Τριγώνου η οποία ήταν και το επόμενο πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου.
Επρόκειτο για τη συνεργασία μεταξύ τους, του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Ιταλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, της Ecole des Beaux- Arts του Saint-Etienne (Γαλλία) και της Accademia di Belle Arti της Bologna (Ιταλία) με αντικείμενο την πραγματοποίηση μετακινούμενων εκθέσεων Ελλήνων, Γάλλων και Ιταλών, νέων ή καθιερωμένων καλλιτεχνών, διαδοχικά στις τρεις πόλεις (Θεσσαλονίκη, Saint-Etienne, Bologna), συνοδευόμενων από ένα κοινό, τρίγλωσσο Κατάλογο.
Tην παρουσίαση έκαναν πάντοτε ένας ΄Ελληνας, ένας Γάλλος και ένας Ιταλός θεωρητικός (συχνά και άλλοι θεωρητικοί) σε Καταλόγους των 30 τουλάχιστον σελίδων των οποίων τον συντονισμό και την ευθύνη είχε αναλάβει ο επιμελητής αυτής της έκθεσης (μέχρι τον αριθμό 12).
Αυτή η δραστηριότητα του Γαλλικού Ινστιτούτου και των εκθέσεων του Τριγώνου (στο τέλος του προγράμματος είχαν πραγματοποιηθεί 21 ατομικές εκθέσεις του Ινστιτούτου και 24 κυκλοφορούσες εκθέσεις του Τριγώνου) παρουσιάστηκε στο Παρίσι, το 1993, από την Mission Laϊque Francaise για τον εορτασμό των 90 χρόνων της, με μια αντιπροσωπευτική έκθεση των καλλιτεχνών που συνεργάστηκαν ή προεβλέπετο να συνεργαστούν με το Γαλλικό Ινστιτούτο.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Francois Mitterrand, στο Palais d’Iena, στο κέντρο του Παρισιού. Ήταν μια λαμπρή έκθεση 35 νέων ή αναγνωρισμένων Ελλήνων και Γάλλων καλλιτεχνών την οποία συνόδευε ο Κατάλογος, "Dialogues/Διάλογοι" προλογιζόμενος από τον Γενικό Γραμματέα της Mission Laϊque Francaise και από τον συγγραφέα αυτού του κειμένου ο οποίος και προλόγισε επίσης το έργο τού κάθε καλλιτέχνη.
Αυτή η εκθεσιακή δραστηριότητα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης συμπληρώθηκε με ομαδικές εκθέσεις στο εσωτερικό του Ινστιτούτου και στην περιφέρεια, στις Σέρρες, στη Δράμα στην Καβάλα και στη Φλώρινα, υποστηρίχθηκε με ενθουσιασμό από τα μέσα ενημέρωσης, συνέστησε επίσης ένα τόπο ειδικών και μοναδικών παρουσιάσεων μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, συγκεκριμένων καλλιτεχνών της γαλλικής ή της ευρύτερης σύγχρονης καλλιτεχνικής έρευνας.
Εμμανουήλ Μαυρομμάτης
Επιμελητής της έκθεσης
Απόσπασμα από το Σχόλιο 1 του Καταλόγου
Οι καλλιτέχνες, έργα των οποίων εκτίθενται στην έκθεση, είναι οι εξής:
Ιωάννα Ασσάνη, Pierre Besson, Νικόλαος Μπλιάτκας, Andrée Boulbès, Louis Cane, Χρίστος Καράς, Marc Charpin, Έλλη Χρυσίδου, Laure Conseil, Colette Deblé, Daniel Dezeuze, Βαγγέλης Δημητρέας, Jean Fabro, Γιάννης Φωκάς, Patrick Garriga, Γιώργος Γκολφίνος, Christian Jaccard, Κυριάκος Καμπαδάκης, Μάρω Καραγκουνάκη, Αντώνης Κέλλης, Γιάννης Κόττης, Piotr Kowalski, Σοφία Κυριακάκη, Γιώργος Λαζόνγκας, Philippe Louisgrand, Χάρης Μαύρος, François Morellet, Τόνια Νικολαΐδου, Valérie Orgeret, Σταύρος Παναγιωτάκης, Pino Pandolfini, Ρένα Παπασπύρου, Benoît Paré, Ναυσικά Πάστρα, Amédée Poujol, Πολύκλειτος Ρέγκος, Ξενής Σαχίνης, Jean-Marc Scanreigh, Αγγελική Σιάμου, Δήμητρα Σιατερλή, Στέλιος Σκούλος, Ματίνα Σταυροπούλου, Εύη Θεοφανίδου, Dominique Thiolat, Γιώργος Τσακίρης, Κώστας Τσόκλης, Δημήτρης Ξόνογλου.
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης
Δε – Πα: 17.30-20.30
Σα: 10.00-13.00
Κυριακή: κλειστά
Πληροφορίες: 2310 821 231