Το καφέ της πολυγλωσσίας, είναι μια διαδικασία. Το κατάλαβα καθώς οι ώρες περνούσαν σε εκείνη την πρωϊνή συνάντηση του Σαββάτου, όπου βρέθηκαν γύρω από την κούπα τους με καφέ, φοιτητές, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, σχολικοί σύμβουλοι, πολίτες διαφορετικών επαγγελματικών κατευθύνσεων κα.. Δημιουργήθηκε δηλαδή μια μικρή κοινωνία όπου έγινε δυνατόν να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος για την αφύπνιση στις γλώσσες και πώς μπορούν νέες εκπαιδευτικές αντιλήψεις να λειτουργήσουν στο μεταβαλλόμενο πολύγλωσσο περιβάλλον του σύγχρονου κόσμου.
Η Δρ. Αργυρώ Μουμτζίδου, η οποία εισήγαγε με πολλή μεγάλη επιτυχία το έργο στην Γιορτή Πολυγλωσσίας που έλαβε χώρα το 2013 και 2014 στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, έδωσε τη βασική νότα του τι σημαίνει ένα τέτοιο εγχείρημα και πώς μπορούν να συζητηθούν πολύ σημαντικά θέματα σε ένα περιβάλλον πιο φιλικό, καθημερινό, οικείο. Το περιεχόμενο κάλυψε ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα, επιστημονικές προσεγγίσεις πάνω στη διδακτική των γλωσσών, δράσεις μέσα στα σχολεία, στιγμές συγκινητικές και αποκαλυπτικές καθώς μια σκέψη οδηγούσε σε ένα αποτέλεσμα, μια μεθοδολογία σε μια λυτρωτική σύμπραξη μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.
H κα Μουμτζίδου έχει πάθος με τους διαφορετικούς πολιτισμούς, τις γλώσσες και την μικρή κοινωνία που λέγεται τάξη. Η αφύπνιση στις γλώσσες είναι μια εσωτερική αφύπνιση. Οι προσεγγίσεις της στην εκπαιδευτική μεθοδολογία ανοίγουν νέους ορίζοντες καθώς απλά ερωτήματα όπως "ποιές είναι οι διαφορές ανάμεσα στη γλώσσα των ζώων και των ανθρώπων". "Υπάρχουν μονόγλωσσοι άνθρωποι", "η πολυγλωσσία πώς επηρρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου". "τι σημαίνει η ανάδειξη των γλωσσικών καταβολών στη λειτουργία μιας τάξης"; Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους και τις εμπειρίες τους, σε μια ανοιχτή, κυκλική κουβέντα.
Η αξία του "Καφέ της Πολυγλωσσίας" για μένα που δεν είμαι εκπαιδευτικός, αλλά έχω διατελέσει γονιός και φυσικά μαθητής, είναι ότι όλα αυτά τα θέματα είναι πολύ ζωντανά. Σε έναν κόσμο που σφύζει από διαφορετικότητες, μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη που αντιμετωπίζει την πρόκληση να αξιοποιήσει τον θησαυρό της πολυπολιτισμικότητάς της, ένα "καφέ πολυγλωσσίας" γίνεται ένα αναζωογοννημένο κύτταρο που εμπλουτίζει ολόκληρο το σώμα της κοινωνίας.
Η συμμετοχή της Νατάσσας Μάρε Μουμτζίδου με τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό πάνω στις λέξεις και τον ήχο, με σημείο αναφοράς το βιβλίο της "Ο λαγός του ό,τι νά ΄ναι", έδωσε μια άλλη νότα, ως εκπαιδευτική πρόταση πάνω στους συνειρμούς και τον αυθορμητισμό όταν παίζουμε με τις λέξεις. Έτσι ανακαλύτπει κανείς το βάθος των λέξεων, αλλά και την μυρωδιά τους και το χρώμα τους. Το μόνιμο εργαστήρι ζωγραφικής που υπήρχε στο πίσω μέρος του καφέ αξιοποίησε την ανάγκη για μικρούς και μεγάλους να παίξουν σχεδιάζοντας, να χρωματίσουν λέξεις ή να αποδώσουν με έναν καινούργιο τρόπο το όνομά τους!
Η αφήγηση παραμυθιών που ακολούθησε, με παραμύθια στη γλώσσα της Μπουργκίνα Φάσο και της Ρωσίας, τα οποία πραστατικά απέδωσε στα ελληνικά η αφηγήτρια, εκπαιδευτικός και εικαστικός Ροδάνθη Δημητρεση, έδωσε αυτήν την νότα του να ακούς, να ευαισθητοποιείσαι σε μια άλλη γλώσσα, σε μια άλλη εκφρατική δύναμη, άλλη κουλτούρα. Και πώς αυτή η μικρή άφεση χτίζει ένα νέο σπίτι μες το νου σου, όπου μπορούν να στεγαστούν περισσότεροι άνθρωποι. Γίνεσαι πιο φιλόξενος στον ήχο, το χρώμα, τη γλώσσα, τον πολιτισμό του άλλου. Κι έτσι γίνεσαι πιο ελεύθερος.
Το κλείσιμο της ημέρας αυτής ήταν σαν ένα λουτρό ήχων, λέξεων και εικόνων σε μια θάλασσα αυτοσχεδιασμού, όπως πολύ δημιουργικά ξέρουν να παράγουν η ερμηνεύτρια Νατάσσα Μάρε Μουμτζίδου και ο κρουστός Νίκος Τουλιάτος. Για ακόμη μια φορά απολαυσα την μεταξύ τους χημεία καθώς αφήνονται στην πηγή των ήχων να τους κατευθύνει, ενώ έξαφνα αναδύονται τραγούδια του Χατζιδάκη με έναν μοναδικό, πρωτόγνωρο, ανεπανάληπτο τρόπο. Ιδιαίτερη χαρά έδωσε η αυθόρμητη συμμετοχή στη σκηνή του Philip από τη Μπουργκίνα Φάσο, που τραγούδησε στη γλώσσα του και ανέδειξε τον πολυγλωσσικό χαρακτήρα της όλης ημερίδας. Έτσι κι αλλιώς, σε μια ζωντανή διαδικασία, τα αναπάντεχα γεγονότα είναι που κάνουν να ξεχωρίζει το όλο εγχείρημα!
Σαββίδης Δημήτρης
Ως εκπρόσωπος του StarClassic Radio
χορηγού επικοινωνίας του Καφέ της Πολυγλωσσίας.