"Του πιάτου τα γυρίσματα" είναι μία εκπομπή του Star Classic Radio
για τη μαγειρική, το φαγητό, τους τόπους, τα έθιμα και τη διατροφή των παιδιών
με μια νέα αντίληψη που μας φέρνει η Άννα Καργιωτάκη κάθε Πέμπτη 21.00 - 22.00.
Οι συνταγές της αναρτώνται τακτικά σε αυτή τη στήλη.
Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης
Συνταγή από:Χριστίνα Μακρή /Σαντορίνη
Υλικά
• 7 ντομάτες ξεφλουδισμένες
• 2 κρεμμύδια τριμμένα
• 200 γραμ.τυρί φέτα
• 1 κλωνάρι δυόσμο
• 1/2 φλυτζάνι αλεύρι
• λάδι για το τηγάνισμα
• αλάτι ‐πιπέρι
Εκτέλεση
1. Πλένουμε τις ντομάτες τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
2. Τις βάζουμε σε σουρωτήρι και τις αφήνουμε λίγο να στραγγίξουν
3. Ρίχνουμε σε μία λεκάνη τα κρεμμύδια ,το δυόσμο,το αλεύρι ,τις ντομάτες [να τις
στίψετε μην έχουν πολλά υγρά] το τυρί φέτα λιωμένο με ένα πιρούνι, αλάτι,πιπέρι και ανακατεύουμε ,το μείγμα μας πρέπει να γίνει αφράτο.
4. Το αφήνουμε στο ψυγείο για 1/2 ώρα.
5. Βάζουμε στο τηγάνι αρκετό λάδι να κάψει .
6. Παίρνουμε με ένα κουτάλι μείγμα και το ρίχνουμε στο τηγάνι .
7. Το αφήνουμε μέχρι να ροδίσουν οι ντοματοκεφτέδες και από τις δύο πλευρές .
8. Τους βγάζουμε με τρυπητ"η κουτάλα πάνω σε χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίξουν και τους σερβίρουμε.
Διάρκεια:: 60 λεπτά
Μερίδες: 8
Παραδοσιακοί φαβοκεφτέδες Σαντορίνης
από τον Chef ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΤΑΣΗ, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας
Υλικά
Με φρέσκα βότανα και Ελληνικά ΠΟΠ τυριά,
μαρμελάδα ντομάτας και λάδι βασιλικού
Για τους φαβοκεφτέδες
• 100 γρ ελαιόλαδο ΠΟΠ
• 200 γρ φάβα Σαντορίνης ΠΟΠ
• 2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
• 1 κρεμμύδι ξερό ολόκληρο
• ½ ματσάκι άνηθο
• ½ ματσάκι μαϊντανό
• λίγο φρέσκο δυόσμο
• αλάτι πιπέρι
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 100 γρ φέτα ΠΟΠ
• 100 γρ Καλαθάκι Λήμνου ΠΟΠ
• 150 γρ γραβιέρα Αμφιλοχίας ΠΟΠ
• 100 γρ φρυγανιά τριμμένη
• 1 αβγό
• Σιμιγδάλι χοντρό (όσο πάρει)
• Λάδι για το τηγάνισμα
• Λίγο αλεύρι για το τηγάνισμα
Για τη μαρμελάδα ντομάτας
• 3 μεγάλες ντομάτες
• 3 κουτ. γλυκού ζάχαρη
• Ελαιόλαδο ΠΟΠ
• 2 σταγόνες ξύδι μπαλσάμικο κρέμα
Εκτέλεση
Για τους φαβοκεφτέδες
1. Βάζουμε τη φάβα σε λίγο νερό με ένα κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, 1 σκελίδα
σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο για περίπου 20 λεπτά. Συμπληρώνουμε σταδιακά λίγο
νερό όποτε χρειάζεται.
2. Περνάμε τη φάβα με ραβδομπλέντερ, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και έπειτα
ενσωματώνουμε όλα τα υλικά και τα φρέσκα βότανα. Θέλουμε μία σφιχτή ζύμη να
πλάθεται στο χέρι μας και να μην κολλάει. Αυτό το ρυθμίζουμε προσθέτοντας αν
κολλάει λίγο σιμιγδάλι.
3. Αλευρώνουμε τους φαβοκεφτέδες και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, δίνοντας ένα
χρυσαφένιο χρώμα.
Για τη μαρμελάδα ντομάτας
1. Παίρνουμε 3 ντομάτες, χαράσσουμε ένα σταυρό στο κάτω μέρος και τις ρίχνουμε σε βραστό νερό για 15-20 δευτερόλεπτα. Τις βγάζουμε και τις βάζουμε σε νερό με
παγάκια.
2. Αμέσως αφαιρούμε τη φλούδα, ξεσποριάζουμε και κόβουμε τη σάρκα της ντομάτας σε μικρό καρεδάκι.
3. Σε λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε τις ντομάτες, συμπληρώνουμε τη ζάχαρη και λίγο ξύδι. Αφήνουμε να βράσει και να γλασάρει για 15-20 λεπτά.
4. Μπορούμε αν θέλουμε να περάσουμε από ραβδομπλέντερ για να γίνει πιο λεία.
Μπραντάδα Σαντορίνης
Υλικά
• 500 γραμμάρια φιλέτο παστού μπακαλιάρου
• 2 μεγάλες πατάτες με τη φλούδα πλυμένες
• 3‐4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 κούπα ελαιόλαδο
• 1/4 της κούπας ξίδι
• 100 γραμμάρια πελτέ ντομάτας
• 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
• Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Αφαιρούμε την πέτσα από τον μπακαλιάρο και τον κόβουμε σε κομμάτια.
2. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε νερό και βυθίζουμε τον μπακαλιάρο.
3. Θα πρέπει να παραμείνει στο νερό για τουλάχιστον 14 ώρες και να αλλάζουμε
το νερό κάθε 3‐4 ώρες.
4. Πριν τον χρησιμοποιήσουμε βεβαιωνόμαστε πως έχει ξαρμυρίσει εντελώς.
5. Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν.
6. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, ώστε να μπορούμε να
τις πιάσουμε.
7. Τις ξεφλουδίζουμε και τις βάζουμε στο γουδί.
8. Προσθέτουμε το σκόρδο και τις χτυπάμε με το γουδοχέρι, προσθέτοντας λίγο
αλάτι, λάδι και ξίδι εναλλάξ. Χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει σαν κρέμα.
9. Στραγγίζουμε το μπακαλιάρο.
10. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε τον μπακαλιάρο
για 5‐6 λεπτά, γυρίζοντας τα κομμάτια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από τις δύο
μεριές.
11. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και λαδώνουμε ελαφρώς ένα
μεγάλο πυρέξ.
12. Τοποθετούμε μέσα τον μπακαλιάρο.
13. Σε ένα σκεύος ζεσταίνουμε 2‐3 κουταλιές λάδι.
14. Αραιώνουμε τον ντοματοπελτέ με 3/4 της κούπας νερό και τον ρίχνουμε στο
τηγάνι.
15. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το μείγμα σκόρδου πατάτας, τη ζάχαρη,
αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε για 2‐3 λεπτά.
16. Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω στον μπακαλιάρο και τον ψήνουμε για περίπου 8‐10
λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ή μέχρι να δέσει λίγο η
σάλτσα.
17. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Διάρκεια: 14 ώρες προετοιμασία και 30 λεπτά για το μαγείρεμα
Μερίδες: 4
Πρόταση για Ποτό:
Ένα Σαντορινιό Ασύρτικο από ποικιλία σταφυλιού που έχει μεγαλουργήσει στο
ηφαιστειακό κλίμα και έδαφος της Σαντορίνης.
Κοσκοσέλα Σαντορίνης
Η κοσκοσέλα είναιΣτραπατσάδα με λευκή μελιτζάνα,
που απαντά σε διάφορα κυκλαδονήσια με παραλλαγές.
Υλικά
• 1 μελιτζάνα φλάσκα (προτιμότερο λευκή, που είναι πιο γλυκιά)
• 20 ντοματίνια (ή 4 μεγαλούτσικες ντομάτες)
• 5 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
• 80 ml ελαιόλαδο
• 1 κοφτή κουτ. σούπας ζάχαρη
• ψιλοκομμένος βασιλικός, δυόσμος ή μαϊντανός για το σερβίρισμα
• αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
• 100 γρ. κατσικίσιο τυρί (γίδινη φέτα ή όποιο άλλο κατσικίσιο τυρί μας
αρέσει, σκληρό ή μαλακό)
Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε τη μελιτζάνα από τη φλούδα της και την τρίβουμε στο χοντρό
τρίφτη. Πολτοποιούμε τα ντοματίνια (ή τις ντομάτες) στο μούλτι.
2. Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ‐κατά προτίμηση αντικολλητικό‐ ζεσταίνουμε το λάδι σε
μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 1 λεπτό.
3. Ρίχνουμε την τριμμένη μελιτζάνα, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε,
ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, για 3‐4 λεπτά.
4. Προσθέτουμε την πολτοποιημένη ντομάτα και τη ζάχαρη και βράζουμε σε
δυνατή φωτιά για 6‐7 λεπτά ή μέχρι να πιει η σάλτσα τα υγρά της,
ανακατεύοντας πότε‐πότε.
5. Χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
6. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να ψηθεί το αυγό και να πήξει η
στραπατσάδα, χωρίς όμως να στεγνώσει, για περίπου 2‐3 λεπτά.
7. Αποσύρουμε, πασπαλίζουμε με το μυρωδικό της επιλογής μας και το τυρί,
τριμμένο ή θρυμματισμένο, και σερβίρουμε με ψωμί της αρεσκείας μας ή
παξιμάδι.
Διάρκεια: Προετοιμασία 15΄ Μαγείρεμα περίπου 15
Μερίδες 4
Συμβουλή
Μπορούμε να φτιάξουμε μπρουσκέτες, φρυγανίζοντας μικρές φέτες ψωμιού και
γαρνίροντάς τες με την κοσκοσέλα, το τυρί και το μυρωδικό της επιλογής μας. Έτσι,
έχουμε νοστιμότατα ελληνικά τάπας για ένα φιλικό κάλεσμα
Αρχείο εκπομπών όπου μπορείτε να ακούσετε τις ζωντανές εκπομπές "Του πιάτου τα γυρίσματα"