"Του πιάτου τα γυρίσματα" είναι μία εκπομπή του Star Classic Radio
για τη μαγειρική, το φαγητό, τους τόπους, τα έθιμα και τη διατροφή των παιδιών
με μια νέα αντίληψη που μας φέρνει η Άννα Καργιωτάκη κάθε Πέμπτη 21.00 - 22.00.
Οι συνταγές της αναρτώνται τακτικά σε αυτή τη στήλη.
Τρεις προτάσεις για υγιεινές αλλά και αγαπητές γεύσεις στα νέα παιδιά, την περίοδο των εξετάσεων
Σολωμός ψητός στη σχάρα ή στη λαδόκολλα
Υλικά:
• Μια φέτα σολωμό κατά άτομο
• Αλάτι, πιπέρι και λεμονοθύμαρο
• Λεμόνι
• Λάδι για να λαδώσουμε τη σχάρα
Εκτέλεση
πλένουμε πολύ καλά το σολωμό, τον αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το λεμόνι και το λεμονοθύμαρο.
Ζεσταίνουμε τη σχάρα και τη λαδώνουμε, ώστε να μην κολλήσει ο σολωμός μόλις τον βάλουμε επάνω.
Βάζουμε το σολωμό στη σχάρα, την οποία και ρυθμίζουμε σε μεσαία ένταση
Μόλις ροδίσει ο σολωμός τον γυρίζουμε από την άλλη πλευρά έως ότου ροδίσει και από αυτήν
Το συνοδεύουμε με βραστή σαλάτα (πατάτα, καρότο, κολοκύθι) ή με φρέσκια σαλάτα.
Μοσχάρι λεμονάτο με πουρέ
Υλικά:
• 1 κιλό μοσχάρι κατάλληλο για κατσαρόλα κομμένο σε μερίδες
• ½ κούπα λάδι
• 2 μεγάλα κρεμμύδια
• Αλάτι
• Χυμό δύο λεμονιών
• Λίγο αλεύρι
• Ρίγανη ή ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βάζουμε το κρέας σε μια κατσαρόλα, με νερό, ίσα για να το σκεπάσει.
Το αφήνουμε να πάρει μια βράση
Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το ξεπλένουμε πολύ καλά
Αλευρώνουμε τα κομμάτια του κρέατος.
Στη συνέχεια, βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα
Προσθέτουμε τα αλευρωμένα κομμάτια του μοσχαριού και το σοτάρουμε γυρίζοντάς το δυο φορές
Στη συνέχεια βάζουμε τα κρεμμύδια, το αλάτι και τα αφήνουμε μέχρι τα κρεμμύδια να σοταρισθούν ελαφρά
Προσθέτουμε σταδιακά νερό, συνολικά 11/2 - 2 φλιτζάνια και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαγειρευτεί.
Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών και λίγη ρίγανη.
Το συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας και με πράσινη σαλάτα.
Κοτόπουλο με λαχανικά στη λαδόκολλα
Υλικά:
• Δυο μπούτια κοτόπουλο
• Δυο κολοκυθάκια
• Δυο πράσινες και δυο κόκκινες πιπεριές
• Τέσσερα καρότα
• Δενδρολίβανο, πάπρικα, αλάτι, ρίγανη
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά το κοτόπουλο
Στη συνέχεια, βάζουμε πάπρικα, αλάτι και ρίγανη
Περιχύνουμε το κοτόπουλο με λίγο λάδι
Κόβουμε δυο κομμάτια αλουμινόχαρτο και δυο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί, για να τοποθετήσουμε τα δυο κομμάτια του κρέατος
Για κάθε κομμάτι κρέατος: βάζουμε από κάτω προς τα επάνω, το αλουμινόχαρτο, το αντικολλητικό χαρτί, τοποθετούμε τα λαχανικά κομμένα σε στικ και πάνω τους το κοτόπουλο. Στη συνέχεια κλείνουμε το κάθε πακέτο σε «φάκελο», διπλώνοντας κατάλληλα το αλουμινόχαρτο.
Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, περίπου για 75’
Το συνοδεύουμε με ρύζι στο οποίο τοποθετούμε τα λαχανικά.
Αρχείο εκπομπών όπου μπορείτε να ακούσετε τις ζωντανές εκπομπές "Του πιάτου τα γυρίσματα"