Δίκαιες τιμές, ενίσχυση των μικρών παραγωγών σε όλο τον κόσμο, διάθεση προϊόντων που δεν έχουν προέλθει από την (υπερ)εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας, συνιστούν τους βασικούς άξονες στους οποίους κινείται το αλληλέγγυο εμπόριο.
Το παγκόσμιο κίνημα του Fair Trade δεν αποσκοπεί στο κέρδος έτσι όπως το γνωρίζουμε, αλλά στην καταπολέμηση της φτώχειας μέσω μιας όσο το δυνατόν πιο «τίμιας» ανταλλακτικής οικονομίας.
Ένα ολοένα και μεγαλύτερο δίκτυο οργανώσεων προσπαθεί να ανατρέψει υπέρ της κοινωνικής ισότητας τον βασικό κανόνα του εμπορίου που υπακούει στη λογική «όσο το δυνατόν περισσότερο κέρδος τόσο το καλύτερο». Το Fair Trade υποστηρίζει περισσότερους από 1 εκατομμύριο μικροπαραγωγούς που δραστηριοποιούνται σε περίπου 50 χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, προσφέροντας δίκαιες αμοιβές για τα προϊόντα τους και «εκπαιδεύοντας» τους καταναλωτές στο εναλλακτικό εμπόριο.
Με αυτόν τον τρόπο, δεν εξασφαλίζει μόνο την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των φτωχών παραγωγών αλλά και των ίδιων των αγοραστών, αφού τα εκατοντάδες είδη καθημερινής χρήσης που διατίθενται στα καταστήματα είναι (εκτός από φθηνά) υψηλής ποιότητας και ως επί το πλείστον βιολογικά ή κατασκευασμένα με οικολογικά υλικά.
Το Fair Trade γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση τα τελευταία χρόνια και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Έτσι, τιμές… αλληλεγγύης μπορείτε να πετύχετε σε διάφορα καταστήματα όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Πηγή: www.in2life.gr