Diego Mastrangelo, συνέντευξη στη Νατάσσα Μάρε μουμτζίδου
O Aργεντίνος χορευτής Diego Mastrangelo ασχολείται με το τάνγκο εδώ και 22 χρόνια. Τα τελευταία 15, έχοντας διευρύνει τους ορίζοντές του, χορεύει πλέον εκτός Αργεντινής. Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του τάνγκο του Μπουένος Άιρες, όπως, ενδεικτικά αναφέροντας μεταξύ άλλων τους Μαριάνο "Τσίτσο" Φρούμβολι και Σεβαστιάν Άρσε. \"Εχει συνεργαστεί με την ελληνική τηλεόραση και συμμετάσχει σε μεγάλες θεατρικές παραστάσεις. Αυτή τη στιγμή θεωρείται ο πιο έμπειρος δάσκαλος αργεντίνικου τάνγκο στην Ελλάδα.
Η συνεργάτιδά του Εύη Ανέστη είναι καθηγήτρια κλασικού μπαλέτου και ασχολείται με το αργεντίνικο τάνγκο εδώ και 8 χρόνια, αρχικά ως μαθήτρια του Mastrangelo και στη συνέχεια ως μόνιμη παρτενέρ του. Μαζί έχουν διδάξει και δώσει παραστάσεις σε Αργεντινή, Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Εσθονία, Φινλανδία και Αυστρία.
Η συνομιλία μας με τον Diego αποδεικνύεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα όχι μόνο για τους ήδη ή τους επίδοξους χορευτές αλλά και για όσους αγαπούν εν γένη το χορό και πόσο μάλλον τα μαγικά, συναρπαστικά tangos.
Kαλώς ορίσατε στον υπέροχο κόσμο τους ...
Θα μιλήσω για το τι αποτελεί ένα τάνγκο για μένα. Για μένα η ενασχόληση με το τάνγκο είναι δρόμος, είναι εργαλείο για να φτάσω πιο ψηλά ως άνθρωπος. Για να διώξω σιγά σιγά τον εγωισμό από τη ζωή μου, να μάθω να σέβομαι και να αγαπάω τους άλλους, να τους φέρομαι με ευγένεια (όχι ότι τα έχω καταφέρει, αλλά είπαμε, δρόμος είναι! καθημερινή προσπάθεια!)
Κατέληξα να ασχολούμαι με το αργεντίνικο τάνγκο στην Αργεντινή, όπου μετά από 5 χρόνια εκμάθησης ο δάσκαλός μου με όρισε ως βοηθό του και ξεκίνησε να μου αναθέτει δουλειές. Κατέληξα να το προτιμώ από κάθε άλλο είδος χορού επειδή μου προσθέτει μια ελευθερία έκφρασης που δεν μπόρεσα να βρω σε άλλους χορούς. Μου παρέχει τόση ελευθερία για να αυτοσχεδιάζω ώστε ποτέ δεν είναι ίδιο και ποτέ δεν είναι βαρετό. Ο κάθε χορός είναι μια πρόκληση μεγάλη, αυτή του να μπορέσω να ξεπεράσω τον εαυτό μου.
Οι δραστηριότητές μας στη Θεσσαλονίκη αφορούν τη διδασκαλία σε ομαδικά και ιδιαίτερα μαθήματα, τις εβδομαδιαίες παρουσιάσεις μας, -εφόσον βρισκόμαστε στην πόλη- κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ στο Αργεντίνικο εστιατόριο gourmet στα λαδάδικα στο "El correo", που βρίσκεται κάτω από το ξενοδοχείο "Bristol". Στο εξωτερικό διδάσκουμε σεμιναριακά και κάνουμε παρουσιάσεις. Τον Αύγουστο του 2016 θα είμαστε στην Βιέννη, όπου κάθε δύο χρόνια καλούμαστε αφενός να διδάξουμε και αφετέρου να χορέψουμε σε κεντρικό θέατρο της πόλης.
Με μεγάλη χαρά εγκαινιάσαμε τον Σεπτέμβρη την καινούρια μας σχολή/ εργαστήρι, έναν υπέροχο πραγματικά χώρο, με σαλόνι 100 τετραγωνικών μέτρων, μαρμάρινα δάπεδα, ψηλό ταβάνι με άπλετο φως! τι άλλο να ζητήσουμε;! Θα μας βρείτε στη γωνία που σχηματίζουν οι οδοί Θερμοπυλών και Νάστου (Πέτρου Συνδίκα με Δελφών περίπου). Εκεί διεξάγονται ομαδικά και ιδιαίτερα μαθήματα αργεντίνικου τάνγκο, χορογραφίες για γάμους, κλπ. Επειδή μόλις ανοίξαμε ψάχνουμε δραστηριότητες που να σχετίζονται με τις τέχνες ώστε να τις στεγάσουμε.
Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει:
μέσω τηλεφώνου με τον Diego (6938 847 550) ή την Εύη (6946 797 696)
Μέσω facebook στους 4 λογαριασμούς μας: Diego Mastrangelo, Evi Anesti, tangood, la milonga sorpresa
Μέσω Instagram ή Twitter: tangoodOfficial
Μέσω της ιστοσελίδας μας: www.tangood.com
Όπως με κάθε δραστηριότητα, το τάνγκο ταιριάζει σε κάποιος ανθρώπους περισσότερο και σε άλλους λιγότερο. Τα τελευταία χρόνια εξαπλώνεται διεθνώς, με τις πρωτεύουσες των κυριότερων χωρών να φιλοξενούν κάθε βράδυ μέσα στην εβδομάδα νυχτερινές συγκεντρώσεις χορού (τις αποκαλούμε “μιλόνγκες”, στον ενικό “μιλόνγκα”). Αυτή η ταχεία αύξηση κατά τη γνώμη μου οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Αφ΄ενός στο ότι προσφέρει μια πολύ προσωπική επαφή (η σφιχτή αγκαλιά με πολλούς ανθρώπους, γνωστούς και άγνωστους) που είναι σπάνια στις μέρες μας, επίσης στο ότι το τάνγκο μοιάζει ανεξάντλητο στις δυνατότητές του και μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ερευνητές καθώς και στο ότι προσφέρει ένα περιβάλλον ήρεμο, όπου όποιος δεν χορεύει άνετα μπορεί να διατηρήσει μια ομιλία με κάποιον άλλον (η ένταση της μουσικής είναι συνήθως πολύ χαμηλότερη από οποιουδήποτε άλλου μπαρ που παίζει μουσική). Σίγουρα έχω αφήσει πολλούς άλλους σπουδαίους λόγους στην άκρη, που θα ανακαλύψετε όσοι θα έρθετε να συναντήσετε αυτόν τον όμορφο χορό.
Η σκηνή τάνγκο της Θεσσαλονίκης μεγαλώνει κάθε χρόνο. Προσωπικά υπολογίζω ότι πρέπει να υπάρχουν πάνω από 2000 άτομα αυτή τη στιγμή που είτε έχουν ευκαιριακά ασχοληθεί είτε ασχολούνται ενεργά (φυσικά δύσκολο να τους βρει κανείς όλους μαζί!). Για το μέγεθος της πόλης θεωρώ πως έχουμε μια καλή προς πολύ καλή σκηνή τάνγκο στην πόλη.
Τώρα, αν είναι οικονομικά βιώσιμο είναι μια δύσκολη ερώτηση. Η χώρα περνά μια κρίσιμη στιγμή και αν είχα οικογένεια δεν ξέρω αν θα μπορούσα να ζήσω μόνο από το τάνγκο.
Ευτυχώς στην Ελλάδα ο χορός είναι μέσα στην κουλτούρα του κόσμου. Στην αρχή, μου έκανε φοβερή εντύπωση όταν πήγαινα ιδίως σε γάμους πως όλοι, παππούδες, γιοι και εγγόνια όλοι χορεύουν μαζί. Ίσως εδώ το έχετε δεδομένο, αλλά δεν συμβαίνει σε άλλα μέρη. Εγώ αυτό το λατρεύω και θεωρώ πως είναι φανταστικό χαρακτηριστικό του Ελληνικού πολιτισμού. Οπότε ο κόσμος στην Ελλάδα αγαπά το χορό και έχει δεχτεί το τάνγκο, το έχει αγκαλιάσει και τον έχει κάνει δικό του.
Το αργεντίνικο τάνγκο δε θεωρείται εύκολος χορός. Εξαιτίας του αυτοσχεδιαστικού του χαρακτήρα, απαιτεί συγκέντρωση, υπομονή και επιμονή. Το τάνγκο μπορεί να διδαχτεί απλά για να πηγαίνει κάποιος στα μέρη όπου χορεύουν και να περάσει μια ωραία στιγμή. Σε αυτήν την περίπτωση η εκμάθηση δεν θα πάρει πάνω από δύο χρόνια περίπου. Άμα κάποιος επιθυμήσει να φτάσει ψηλότερα θα χρειαστεί να δουλέψει αρκετά (μάλλον όπως συμβαίνει με κάθε δραστηριότητα του ανθρώπου).
Δεν νομίζω πως υπάρχει ηλιακό όριο για να μάθει κανείς τάνγκο. Φυσικά και καθώς μεγαλώνουμε, πιο δύσκολα συγκρατούμε πληροφορίες, οπότε πιο αργή και δύσκολη γίνεται η εκμάθηση. Αλλά όποιος το έχει μεράκι θα τα καταφέρει όποια ηλικία και να έχει. Το ωραίο με το τάνγκο, και με τους κοινωνικούς χορούς γενικά, είναι ότι μόλις ξεκινά η εκμάθηση ξεκινά και η απόλαυση. Η διαδικασία μπορεί να είναι απολαυστική από μόνη της.
Προσωπικά θαυμάζω δύο χορευτές (αργεντίνοι), τον Mariano “Chicho” Frumboli και τον Cesar Coelho. Ο πρώτος θεωρείται ο “μάγος” του αυτοσχεδιασμού εξαιτίας της μουσικότητάς του και της υψηλής τεχνικής του κατάρτισης, ο δεύτερος είναι το “τέρας” της χορογραφίας, ο καλύτερος χορευτής τάνγκο επί σκηνή θεάτρου. Είχα την τύχη να διδαχτώ και από τους δύο. Αυτό που πιστεύω τους κάνει μεγάλους είναι το πώς αντιμετωπίζουν την καθημερινή τους εργασία. Η ψυχολογική στάση μας μπροστά στο αντικείμενό μας θα ορίσει το πόσο ψηλά θα μπορέσουμε να φτάσουμε, πιστεύω.
Οι δύο αυτοί μεγάλοι καλλιτέχνες είναι επίσης χαμηλών τόνων. Πάντα συγκεντρωμένοι στην εργασία τους και χωρίς να δίνουν καμία σημασία σχεδόν σε τίποτα άλλο.
Τα σχέδιά μου για το μέλλον είναι απλά: να συνεχίσω να αναπτύσσω τεχνικές που θα μου επιτρέψουν να βελτιώσω το επίπεδό μου όσο πιο γρήγορα γίνεται, και τεχνικές στη διδασκαλία μου που θα επιτρέψουν στους μαθητές μου να αναπτύξουν το δικό τους ταχύτατα.
Στο τάνγκο (ίσως και σε πολλές άλλες σωματικές δραστηριότητες), τα σφάλματα της προσωπικότητάς μας γίνονται εμπόδια στην εξέλιξή μας. Όταν αποδεχτούμε αυτό το γεγονός αυτόματα ο δρόμος της εκμάθησης γίνεται συναρπαστικός. Γιατί επιτέλους καταλαβαίνουμε τί μας φρενάρει. Εκεί ξεκινά η διαμόρφωση του χαρακτήρα μας, ο πιο τραχύς και δύσβατος δρόμος, μα συνάμα ο ανώτερος, η πνευματική πλευρά της τέχνης.
Κι εγώ εσάς …
* Να αναφέρουμε ότι στη σχολή κάθε μέρα από Δευτέρα ως Πέμπτη λειτουργούν τμήματα αρχαρίων. Το δε Μάρτιο, θα ξεκινήσει ένα καινούργιο τμήμα που να αφορά πάντοτε τους αρχάριους μαθητές, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, κατά τις ώρες 18:00 με 19:30.
Επίσης, λειτουργούν μαθήματα μεσαίων και προχωρημένων.
Τα τμήματα αρχαρίων κοστίζουν 25 ευρώ το μήνα, των μεσαίων 40 /μήνα και των προχωρημένων 80.
Νατάσσα Μάρε μουμτζίδου, Δημοσιογράφος της ΕΔΣΤΕ
***