Η βιταμίνη-«κλειδί»
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η βιταμίνη C είναι τα «κλειδί» για την επανόρθωση, την αναδόμηση και τη διατήρηση των υγιών κυττάρων σε όλο τον οργανισμό. Αυτό, όμως, που ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα είναι η ικανότητά της να αυξάνει θεαματικά την παραγωγή κολλαγόνου. Στο δέρμα μας υπάρχουν κάποια κύτταρα που λέγονται ινοβλάστες, τα οποία παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη, δηλαδή τις πρωτεΐνες που διατηρούν το δέρμα ελαστικό και τονωμένο. Όμως, καθώς μεγαλώνουμε, αυτή η παραγωγή φθίνει. Η βιταμίνη C είναι εκείνη η ουσία που διεγείρει τους ινοβλάστες να συνεχίζουν να παράγουν τις πρωτεΐνες της νεότητας.
Βασικές λειτουργίες
Η βασική λειτουργία της βιταμίνης C είναι αντιοξιδωτική, το γεγονός δηλαδή ότι εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που είναι καταστροφικές και ευθύνονται για πολλές σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιοπαθειών. Ταυτόχρονα, η βιταμίνη C βοηθά σε σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως η σύνθεση κολλαγόνου (άρα στην προστασία της επιδερμίδας), η αποκατάσταση ιστών και επούλωση πληγών, η δημιουργία αντισωμάτων και διέγερση λευκών αιμοσφαιρίων, η απορρόφηση του σιδήρου, ενώ δρα και ως αντιισταμινικό. Πρόσφατες έρευνες, ωστόσο, έχουν αποδώσει στην επαρκή λήψη βιταμίνης C ακόμα περισσότερα και σημαντικότερα οφέλη.
Σύμφωνα με αυτές, η βιταμίνη C:
-Προστατεύει από οστεοπόρωση αποτρέποντας την απώλεια μυϊκής μάζας.
-Προστατεύει τους πνεύμονες και το αναπνευστικό σύστημα τις ημέρες με αυξημένα επίπεδα μόλυνσης στην ατμόσφαιρα.
-Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο - σπάνιο μεν αλλά θανατηφόρο.
-Συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από καρκίνο, αλλά και στον περιορισμό της εξάπλωσής του.
Τα οφέλη της στο δέρμα:
1 Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου.
2 Λειαίνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.
3 Αναστρέφει τη διαδικασία της φωτογήρανσης.
4 Βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία, άρα και τη σωστή οξυγόνωση των κυττάρων.
5 Δυναμώνει τα τοιχώματα των αγγείων και καταπολεμά τις ευρυαγγείες.
6 Αυξάνει τη φωτεινότητα του δέρματος.
7 Καταπολεμά την υπερμελάγχρωση και τις δυσχρωμίες.
8 Προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία.
9 Απομακρύνει τα κατεστραμμένα κύτταρα και προλαμβάνει την καταστροφή νέων.
Οι πιο πλούσιες σε βιταμίνη C τροφές
Πέρα από το γνωστό και αγαπημένο μας πορτοκάλι, υπάρχουν τροφές με ακόμα μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Αυτές είναι: Τα φραγκοστάφυλα, οι πράσινες πιπεριές, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μάνγκο, το κουνουπίδι και το λάχανο. Αναφορικά με τα λαχανικά που περιέχουν μπόλικη βιταμίνη C, οι ειδικοί συμβουλεύουν, πάντως, να βράζονται σε ελάχιστο νερό και για πολύ λίγα λεπτά, για να αποφεύγεται η εξουδετέρωσή της.
Πηγή: www.vita.gr και www.sigmalive.com