Τα νησάκια του Κορινθιακού κόλπου αποτελούν ένα ειδυλλιακό τοπίο που μαγεύει όποιον αποφασίσει να τα επισκεφτεί.
Τα Τριζόνια, το μεγαλύτερο και το μόνο κατοικήσιμο, με 250 περίπου κατοίκους, φιλοξενεί κάθε εποχή του χρόνου όσους γυρεύουν τη γαλήνη, την ηρεμία και την απόλαυση της θάλασσας σε κλίμα βουνού. Μέσα σε 2 μόνο τετραγωνικά χιλιόμετρα, περικυκλωμένα από θάλασσα χωράνε ελιές, αμπέλια και άλλα οπωροφόρα δέντρα, χαρακτηριστικά της ελληνικής φύσης, τα οποία προστίθενται στην ομορφιά του καταπράσινου νησιού.
Αυτό που δεν χωράει στα Τριζόνια είναι τo αυτοκίνητo! Έτσι, οι επισκέπτες οφείλουν να αποχωριστούν τα μηχανοκίνητά τους στο χώρο στάθμευσης που διαθέτουν τα Χάνια, το παραθαλάσσιο ψαροχώρι ακριβώς απέναντι, και από εκεί να χρησιμοποιήσουν ένα από τα τακτικά καϊκάκια που θα τους περάσει σε δέκα λεπτά απέναντι.
Αν και συνηθίζεται να επισκέπτεται κανείς τα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα Τριζόνια μπορούν να αποτελέσουν εξίσου ισχυρό πόλο έλξης τόσο το φθινόπωρο όσο και την άνοιξη. Γιατί, ναι μεν, διαθέτουν μία εξαιρετική παραλία, προσβάσιμη με φουσκωτό, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν και σαν βάση για εξορμήσεις στην κοντινή Ναύπακτο ή τους Δελφούς.
Ωστόσο, η μεγάλη έκπληξη των Τριζονίων λαμβάνει χώρα το Πάσχα, και πιο συγκεκριμένα το βράδυ της Ανάστασης. Εκείνο το βράδυ σβήνουν οι λάμπες και όλο το νησί φωτίζεται από εκατοντάδες κεράκια, φαναράκια και δάδες. Ο κόσμος όλων των γύρω περιοχών καταφθάνει με τα καϊκια και, ενώ αυτά πλησιάζουν σε ένα δεύτερο λιμανάκι, το μόνο που πλανάται στην κατανυκτική ατμόσφαιρα είναι η ψαλμωδία από την εκκλησία, που δεσπόζει καμαρωτή στη μία άκρη του νησιού.
Σχετικά με τη διαμονή σας μπορείτε να επιλέξετε και ένα από τα απέναντι παραθαλάσσια χωριά, τη Γλύφα, τα Χάνια ή, ακόμα καλύτερα, τη Σπηλιά, και από εκεί να επισκέπτεστε τα Τριζόνια όσο συχνά θέλετε.
Ένα ακόμα θετικό, μεταξύ άλλων είναι ότι δε θα βρείτε τις φουσκωμένες τιμές των "κοσμοπολίτικων" διακοπών, ενώ δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου έξοδα καραβιού.
Όσο για το έξοδο της βενζίνης μπορείτε, λίγο-πολύ, να το ρυθμίσετε εσείς επιλέγοντας μία από τις παρακάτω εναλλακτικές διαδρομές. Μπορείτε:
1. να επιλέξετε την εθνική οδό Αθηνών-Πατρών, να περάσετε από την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου στη Ναύπακτο και από εκεί να συνεχίσετε για εικοσιπέντε περίπου χιλιόμετρα, με κατεύθυνση προς Άμφισσα και Ιτέα, μέχρι να συναντήσετε ταμπέλες για Παραλία Σεργούλας όπου στρίβετε και ακολουθείτε τον παραθαλάσσιο δρόμο που θα σας οδηγήσει στα Χάνια.
2. να επιλέξετε την Αθηνών-Πατρών αλλά να κατευθυνθείτε προς Αίγιο απ\"όπου θα πάρετε το ferry boat για Αγ. Νικόλα για σαρανταπέντε περίπου λεπτά. Από εκεί θα συνεχίσετε με κατεύθυνση προς Ναύπακτο για δεκαπέντε περίπου λεπτά μέχρι να συναντήσετε ταμπέλες για Χάνια.
3. Αν έχετε πραγματική όρεξη για εκδρομή θα σας πρότεινα την Αθηνών-Λαμίας με έξοδο τη Θήβα και από εκεί κατεύθυνση προς Αράχωβα και Δελφούς. Κατεβαίνοντας από το βουνό συνεχίζετε προς Ναύπακτο όπως στην παραπάνω διαδρομή.
Χρήσιμα τηλέφωνα:
Δήμος Τολοφώνος: 22660 32300
Hotel Drymna: 22660 71204
Νικολακόπουλος (rooms to let): 22660 71544
Ρόη (apartments): 22660 71297
Πηγή: www.in2life.gr