Το Σκρά Κιλκίς
Το Σκρα απέχει μόλις 4 χλμ. από τα σύνορα με την Π.Γ.Δ.Μ, απλώνεται στις Β.Α. πλαγιές του Πάικου, στα 520 μ. υψόμετρο.
Το ονομά του οφείλει στην κοντινή κορυφή Σκρα ντι Λέγκεν που στον Α\" παγκόσμιο πόλεμο αποτέλεσε το πεδίο της ομώνυμης μάχης (Σκρα - Ραβινέ) καθοριστικής σημασίας για την πορεία του Α\" παγκοσμίου πολέμου. Στο Σκρά λειτουργεί το Μουσείο Α\" Παγκοσμίου Πολέμου - Μάχης Σκρά από τον Μάιο του 2002.
Η περιοχή προσφέρεται για ποικιλία φυσιολατρικών δραστηριοτήτων. Eπισκεφτείτε τους καταρράκτες και τη Σμαραγδένια Λίμνη η οποία οφείλει το όνομά της στο υπέροχο σμαραγδί χρώμα που προσδίδουν στα νερά της οι ασβεστοποιημένοι και απολιθωμένοι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στον πυθμένα της.
Πρόκειται για φυσική, μικρή λίμνη χαμένη πίσω από ένα σχεδόν αδιαπέραστο φράγμα από φουντουκιές, κισσούς και κληματσίδες με χαρακτηριστικό πέρα από την ομορφιά τα παγωμένα νερά της.
Βελβεντός Κοζάνης
Βελβεντός ή Βελβεντό, βρίσκεται 33 χλμ. Α της Κοζάνης, στα 420 μ. υψόμετρο στα Πιέρια, με 3.437 κατοίκους. Μόλις 2,5 χλμ από τον Βελβεντό, βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα φαράγγια της Μακεδονίας το φαράγγι του Βελβεντού ή αλλιώς της Λάφιστας.
Στο φαράγγι υπάρχουν δύο πηγές, αρκετοί χείμαρροι και καταρράκτες. Το μήκος του φαραγγιού είναι 8 χλμ και τα νερά του καταλήγουν στη λίμνη Αλιάκμονα. Τη φυσική εικόνα συμπληρώνουν τα πολλά πλατάνια, οι φουντουκιές καθώς και οι σφένδαμοι, οι λαγοί, τα αγριογούρουνα, οι αλεπούδες και οι λύκοι.
Κοζάνη - Στα χωριά Πεντάλοφος, Βυθός, Αγία Σωτήρα
Ο Πεντάλοφος είναι από τα ομορφότερα Μαστοροχώρια του Νομού Κοζάνης.
Πρόκειται για ορεινό κεφαλοχώρι της Πίνδου, χτισμένο στα 1040μ. με έντονα στοιχεία μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Έχει 633 κατοίκους και βρίσκεται 88 χλμ Δ της Κοζάνης. Από εδώ κατάγονταν οι παλιοί Ζουπανιώτες χτιστάδες. Ζουπάνι ήταν και το παλιό όνομα του χωριού.
Ο Βυθός είναι ένα εξίσου παραδοσιακό χωριό, σε απόσταση μόλις 2 χλμ από τον Πεντάλοφο και 90 χλμ Δ της Κοζάνης. Πολύ λιγότεροι οι μόνιμοι κάτοικοι εδώ, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι. Θα σας υποδεχτούν με πίτες και τοπικά εδέσματα.
Η Αγία Σωτήρα είναι άλλο ένα απ τα Μαστοροχώρια, 65χλμ Δ της Κοζάνης σε υψόμετρο 900μ., στην Β. Πίνδο. Εδώ μόνιμοι κάτοικοι είναι μόνο 12! Οι κάτοικοι είναι γνωστοί για την τέχνη τους στις κατασκευές σπιτιών από πέτρα.
Λίμνη Δοϊράνη
Το χωριό Δροσάτο, 24 χλμ Β του Κιλκίς, βρίσκεται δίπλα στη λίμνη Δοϊράνη, όπου μένουν 1.068 κάτοικοι.
Η λίμνη-υδροβιότοπος για πουλιά και ψάρια, αποτελεί φυσικό σύνορο της Ελλάδας με τη FYROM. Η έκτασή της δεν ξεπερνά τα 40 χλμ ενώ το 1/3 της ανήκει στην Ελλάδα το υπόλοιπο στη FYROM.
Μπορείτε να πάτε για βαρκάδα, να περάσετε την ώρα σας ψαρεύοντας στα νερά της και μιλώντας με τους ανθρώπους της λίμνης που ζουν εκεί. Πρόκειται για μια από τις καθαρότερες λίμνες της Ευρώπης και φυσικά τα ιαματικά νερά της είναι κατάλληλα και για κολύμπι.
Τη σπουδαιότητα της περιοχής ενισχύει η παρουσία της λαγγόνας και του αργυροπελεκάνου, ειδών παγκοσμίως απειλούμενων. Συνολικά, περίπου 9000 άνθρωποι ζουν γύρω από τη λίμνη και ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την αλιεία και την κτηνοτροφία.
Καστοριά - Στον προϊστορικό λιμναίο οικισμό Δισπηλιό
Στη νότια όχθη της λίμνης Ορεστιάδας, στο σημείο που ονομάζεται «Νησί», πέντε λεπτά οδικώς από την πόλη της Καστοριάς, θα βρεθείτε στο λιμναίο οικισμό Δισπηλιό.
Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932 από τον καθηγητή Α. Κεραμόπουλο, σε μια χρονιά ξηρασίας που υποχώρησε το νερό της λίμνης. Σε έκταση 20 στρεμμάτων, το οικοσύστημα του Λιμναίου Οικισμού χαρακτηρίζεται από τις καλύβες πάνω σε ξύλινες πλατφόρμες μέσα στη λίμνη, οι οποίες διαθέτουν σκεύη οικιακής χρήσης και εργαλεία της εποχής, ακριβή αντίγραφα των σκευών που έχουν βρεθεί στις ανασκαφές.
Μεταξύ Μαρτίου και Μαϊου γίνονται οι περισσότερες ξεναγήσεις σχολείων από όλη την Ελλάδα (1 ευρώ για τους μαθητές). Συνολικά ο οικισμός δέχεται περισσότερες από 25.000 επισκέψεις το χρόνο!
N. Hμαθίας - Νάουσα - Οι Μακεδονικοί τάφοι της Μίεζας
Έξω από τη Νάουσα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Μίεζας που έγινε γνωστή χάρη στη σχολή του Αριστοτέλη στην οποία μαθήτευσε ο Αλέξανδρος.
Μετά την εκστρατεία του στην ανατολή και το θάνατό του, η περιοχή συγκέντρωσε πλήθος στρατηγών και αξιωματικών που είχαν εδώ τις εξοχικές κατοικίες τους και που αργότερα θέλησαν να ταφούν εδώ. Σήμερα έχουν βρεθεί 6 τάφοι εκ των οποίων οι 4 σε καλή κατάσταση.
Οι τάφοι της Κρίσεως και των Ανθεμίων είναι επισκέψιμοι. Ο τάφος της Κρίσεως εντυπωσιάζει με το μέγεθος του, και πιστεύεται ότι ανήκε σε κάποιον στρατηγό του Αλέξανδρου. Όσο για το γιατί είναι μεγαλύτερος από τάφο βασιλιά όπως για παράδειγμα του Φιλίππου στη Βεργίνα η απάντηση είναι απλή: Είναι μεταγενέστερος, σε μια εποχή που οι εκστρατείες είχαν αποφέρει τεράστια πλούτη στους Μακεδόνες.