Όταν μπορούμε να επιχειρούμε μικρές εκδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας, ένας κεντρικός προορισμός είναι η περιοχή της λίμνης Πλαστήρα. Ας κάνουμε μαζί ένα μικρό οδοιπορικό στα σημεία που αξίζει να επισκεφθούμε
Ο δρόμος από την Πύλη Τρικάλων προς λίμνη Πλαστήρα περνάει από το Μουζάκι. Περίπου 11 χλμ απ΄το Μουζάκι θα βρεθείτε στο Ανθοχώρι. Δεν υπάρχει εδώ τουριστική υποδομή (ακόμη τουλάχιστον), αλλά είναι ωραίο μέρος και χωριό. Και έχει και έναν νερόμυλο που αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε.
Τέσσερα χλμ. μετά το Ανθοχώρι, ο δρόμος στρίβει δεξιά για Κερασιά. Αν κάνετε τον κόπο, θα βρείτε δύο παλιές εκκλησίες, την Κοίμηση της Θεοτόκου του 1770 και την Ζωοδόχο Πηγή, του 1874. Ενάμιση χλμ. πιο κάτω από την διασταύρωση για Κερασιά, πάμε δεξιά για Πεζούλα και Νεοχώρι.
Τα Καλύβια Πεζούλας ίσως έχουν αρκετά τουριστική μορφή αλλά η πλαζ είναι όμορφο και προσεγμένο μέρος με ένα εστιατόριο πάνω από τη λίμνη, για να πιεις ένα καφεδάκι και να φας και να γαληνέψει η ψυχή σου.
Εδώ έχει και παραλίμνιες δραστηριότητες με κανό κυρίως, ενώ στα Καλύβια Πεζούλας έχει το γραφείο του ο Δημήτρης ο Χαραλαμπίδης με τον «Ερωδιό», λίγο έξω από τα καλύβια στο δρόμο για Νεοχώρι. Ο Δημήτρης μπορεί να σας οργανώσει εκδρομή με ποδήλατα, υδροποδήλατα, τοξοβολία, πεζοπορία (www.tavropos.com) , τηλ. 24410 92552 και 6977740066). Επισκεφθείτε τον στον όμορφο χώρο του και θα σας πληροφορήσει σχετικά.
Συνεχίζουμε για Νεοχώρι, το οποίο συναντούμε λίγα χλμ πιο κάτω και έχει την πιο προνομιακή θέση με θέα στη λίμνη. Γι αυτό ίσως είναι και το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά. Θα βρείτε καλά ξενοδοχεία και ξενώνες και εστιατόρια.
Και στο «έβγα» του χωριού, ένα παρατηρητήριο για να αγναντέψετε τη λίμνη και τα πουλιά της.
Εδώ βρίσκεται και το πολύ σημαντικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το οποίο μην παραλείψετε να επισκεφθείτε. Αποτελεί από μόνο του εργαλείο ήπιας ανάπτυξης της περιοχής.
Συνεχίστε την πορεία σας προς Μπελοκομίτη. Στο χωριό αυτό να πάτε για καλή πέστροφα, αλλά και γιατί από εδώ ξεκινάνε τα οικολογικά μονοπάτια για Ζυγογιαναίικα και για τις θέσεις Παρατηρητήριο και Ελατάκος. Υπάρχει και πινακίδα σε μια δεξιά φουρκέτα, που γράφει «προς οικολογικό εκπαιδευτικό δάσος».
Συνεχίζουμε για Μούχα. Το νησάκι απέναντι λέγεται Νιάγκα. Πριν την Μούχα, θα περάσετε πάνω από το φράγμα και δίπλα σας ο ποταμός είναι ο Ταυρωπός, που τροφοδοτεί με τα νερά του τη λίμνη κι αυτή με τη σειρά της τα σπίτια μας με ηλεκτρικό και τον θεσσαλικό κάμπο με νερό για πότισμα.
Ο δρόμος συνεχίζει για Καστανιά, 860 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και το χωριό είναι πνιγμένο στο έλατο, αλλά και στα εξοχικά! Δείτε τον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου και το τέμπλο της.
Συνεχίζουμε και ξανά προσεγγίζουμε τη λίμνη, περνώντας δίπλα από το Λαμπερό και φθάνοντας στον Άγιο Αθανάσιο. Εδώ είναι η 2η πλαζ της λίμνης, η πλαζ Λαμπερού.
Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, είναι η Μονή Κορώνας ή Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου Κορώνας. Να την επισκεφθείτε οπωσδήποτε. Υπάρχουν εδώ οι εικόνες και τα κειμήλια από την κάρα του Αγίου Σεραφείμ του Νεομάρτυρος, που τον κρέμασαν οι Τούρκοι, καθώς και το τέμπλο του ναού και οι τοιχογραφίες του 16ου αιώνα. Πριν επισκεφθείτε το μοναστήρι, τηλεφωνήστε πρώτα στο 24410 22250.
Στο δρόμο μας τώρα για να «κυκλώσουμε τη λίμνη Πλαστήρα, βρίσκεται το χωριό Μεσενικόλας. Το όνομα του χωριού θα μπορούσε να είναι και «καλό κρασί», αφού εδώ και 250 χρόνια οι άνθρωποι του χωριού ασχολούνται με τα αμπέλια και την παραγωγή κρασιού. Όσοι ασχολούνται με το καλό κρασί, σίγουρα γνωρίζουν το σκούρο κόκκινο «Μαύρο Μεσενικόλα». Και στο οινοποιείο Καραμήτρου, μπορείτε να αγοράσετε τα προϊόντα του.
Το Μορφοβούνι στη συνέχεια, είναι η έδρα του Δήμου Πλαστήρα. Εδώ τουριστική ανάπτυξη δε θα βρείτε, μιας και δε βλέπεις τη λίμνη. Θα βρείτε όμως ένα πολύ ωραίο χωριό, γενέτειρα του στρατηγού Πλαστήρα (να δείτε το μουσείο).
Λίγα χιλιόμετρα ακόμη και φθάσατε στο Κρυονέρι, άρα ολοκληρώσατε τον γύρω της λίμνης!
Πηγή: www.travelsecrets.gr