Στο Δρυόβουνο Βοίου Κοζάνης και γενικότερα στη Δυτική Μακεδονία συνηθίζεται το Πάσχα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι νοικοκυρές να σχεδιάζουν τα αυγά, δημιουργώντας τις λεγόμενες περδίκες.Η ονομασία προήλθε από τις πέρδικες, καθώς οι περδίκες είναι πολύ όμορφες.
Τα υλικά που χρειάζονται είναι ένα κονδύλι, μικρά κομμάτια από καθαρό κερί και αυγά. Παλαιότερα η κατασκευή του κονδυλιού γινόταν με βέργα από κληματαριά και ένα σωληνάριο προερχόμενο από το κυλινδρικό που είχαν στην άκρη τα κορδόνια των παπουτσιών. Στερέωναν κάθετα το σωληνάριο και το έδεναν πάνω στη κληματόβεργα με βαμβακερή κλωστή.
Στη σημερινή εποχή υπάρχουν έτοιμα κονδύλια στο εμπόριο, σε είδη ζωγραφικής. Στην πάνω άκρη του σωληναρίου τοποθετούμε το κομμάτι από το καθαρό κερί, το βάζουμε πάνω από τη φωτιά, αυτό τρέχει και γράφουμε πάνω στο αυγό. Στη συνέχεια αφήνουμε να στεγνώσει μερικά δευτερόλεπτα και συνεχίζουμε το σχέδιο. Τα μοτίβα ήταν και είναι γεωμετρικά, πουλιά, κλήματα ή και πασχαλινά μηνύματα.
Τη Μεγάλη Πέμπτη βράζουμε τις περδίκες ξεχωριστά από τα υπόλοιπα αυγά και μόλις βαφούν τις βγάζουμε και τις σκουπίζουμε με ένα καθαρό πανί για να φύγει το κερί. Με αυτό τον τρόπο παραμένει άσπρο στο κομμάτι του σχεδίου, ενώ το υπόλοιπο αυγό βάφεται κόκκινο.
Ελένη Λινάκη